Női kosár NB I: nem hibázott, bajnok lett a Sopron

BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁNBOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2019.05.02. 19:35
Megnyerte a harmadik mérkőzést a Sopron Basket női kosárlabdacsapata a DVTK elleni döntőben, ezzel története során 13. alkalommal lett bajnok.
A Sopron tizenharmadszor lett magyar bajnok – A KÉPGALÉRIA ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotók: Dömötör Csaba)
A Sopron tizenharmadszor lett magyar bajnok – A KÉPGALÉRIA ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotók: Dömötör Csaba)

 

 

Egy perc lazítás sem fért bele
„Azért különleges ez a bajnoki cím, mert aki csak részt vett benne, pontosan tudja, ez a mostani magyar bajnokság nagyon kemény volt, minden egyes meccsre nagyon oda kellett koncentrálni, különösen idegenben. Egy perc lazítás sem fért bele, és óriási dolognak tartom, hogy ezt egy egész szezonon keresztül meg tudtuk valósítani, vereség nélkül – ez mutatja igazán ennek a csapatnak az egységét!” – nyilatkozta Fegyverneky Zsófia, a Sopron irányítója.
„Megérdemelten nyert a Sopron, ez nem is kérdés, jár neki a gratuláció. Mi sem szomorkodunk, nagyszerű idényünk volt, most megyünk és megünnepeljük az ezüstérmet. Remélem a következő szezonban már több esélyünk lesz a bajnoki címre” – mondta Maja Skorics, a Miskolc bedobója.

Nyolc percig bírta, aztán a diósgyőriek mestere, Cziczás László dühösen ledobta magáról az elegáns öltönyt. Addigra a játékosai már eladtak nyolc labdát, pontatlanul tüzeltek közelről és távolról, míg a Sopron esélyeshez méltó módon diktálta a tempót, hajtotta az ellenfelet és tizenkét ponttal vezetett.

Ez pedig tetszett az ezúttal hangos és lelkes publikumnak, amelyet a címvédő trénere, Roberto Íniguez alaposan leszúrt az első mérkőzés után, amiért szerinte színházban érezték magukat a soproni drukkerek, és nem segítették a nehéz pillanatokban kedvenceiket. A spanyol szakember nem ezért kapott szórványos füttyöt, hanem mert a védekezésben tényleg hibázó Határ Bernadettet lecserélése után szinte egy bodicsekkel állította meg a kispad előtt, hogy üvöltve hozza tudomására nemtetszését.

Ettől függetlenül a Sopron az első negyedben csak hét pontot engedélyezett ellenfelének, és elkezdett készülődni az aranyünnepre.

Talán ez korai volt, mert a védekezésben bekeményítő Diósgyőr a második negyedben csinált egy 10–0-s rohamot és visszaérkezett tíz ponton belülre, jelezve, hogy nem kíván asszisztálni egy gálához.

Aztán mégis megtette, persze nem önszántából. Minden csapat annyit játszik, amennyit ellenfele enged, s a Sopronnak a szünet után nem volt kedve engedni. A hazaiak megint felpörgették a tempót és amikor a harmadik negyed közepén húsz pont lett a különbség, lényegében meg is nyerték a bajnokságot.

Méghozzá veretlenül, amire korábban a 2012–2013-as idényben volt képes a soproni csapat. Az Euroliga negyedik helyezettje sorozatban az ötödik bajnoki aranyérmét szerezte, a klub fennállása során ez volt a tizenharmadik. A spanyol sikerkovács, Roberto Íniguez két év alatt két bajnokságot, egy Magyar Kupát és tavaly egy Euroliga-ezüstöt nyert az együttessel, ezzel búcsúzik Soprontól. Helyére információink szerint magyar szakember, a ZTE mestere, Gáspár Dávid ülhet le a kispadra.

NŐI NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Sopron Basket–Aluinvent DVTK 67–53 (22–7, 9–15, 24–11, 12–20)

Sopron, 1500 néző. V: Papp, Tőzsér, Minár
SOPRON: TURNER 11/3, Casas 12, CRVENDAKICS 17/9, Dupree 8, Határ 8. Csere: Fegyverneky, ZAHUI 9/6, Dubei, Weninger 2, Czukor, Varga K. Edző: Roberto Íniguez
MISKOLC: Medgyessy 7, Walker-Kimbrough 5/3, Skorics 6, Putnina 7, MOKANGO 19. Csere: Szücs R. 4/3, Zele, Szabó F., Kányási 5/3, Kiss A., Eperjesi. Edző: Cziczás László
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–0. 6. p.: 12–4. 9. p.: 20–4. 13. p.: 27–11. 18. p.: 27–21. 22. p.: 31–24. 23. p.: 37–24. 26 p.: 49–29. 33. p.: 55–33. 35. p.: 58–42. 38. p.: 63–49
MESTERMÉRLEG
Roberto Íniguez:
– Szükségem lesz három-négy napra, hogy igazán értékelni tudjam, mekkora tettet vittünk véghez azzal, hogy veretlenül lettünk bajnokok. Dolgoztam Spanyol-, Török-, Francia- és Olaszországban, tehát a világ legjobb bajnokságaiban, de mindenhol volt három-négy vereségünk. Most egy sem, ami mutatja: a csapategységet tekintve ez a Sopron a legjobb együttes, amellyel valaha dolgom volt!
Cziczás László: – Elismerésünk a Sopronnak, övék volt a legjobb csapat. Méltó ellenfelei voltunk a bajnoknak, így boldogok vagyunk és örülünk az ezüstéremnek, amit meg is ünneplünk rendesen. Összességében szinte tökéletes idényt zártunk. Az első, edzőként szerzett bajnoki ezüstérmemet a feleségemnek és a kislányomnak ajánlom.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik