Roberto Íniguez nem csak a pályán állt bele a csatába a Szekszárd ellen (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Tavaly a döntő első meccse után a soproniak tettek panaszt a szekszárdi körülményekre, majd idén a kupadöntőt a tolnai csapat éppen a Sopron otthonában nyerte meg a házigazda ellen, ami gyomrosként hatott az Euroliga négyes döntőjére készülő, ott ezüstérmet szerző csapatnak.

A bajnoki finálé első felvonása – amelyet ragyogó védekezéssel a Sopron megnyert Szekszárdon – után Djokics Zseljko, a hazaiak edzője kikelt a bíráskodás ellen, mondván, nem kapták meg az alapszakaszgyőztesnek járó tiszteletet. A Sopron honlapján egy nappal később Roberto Íniguezzel készítettek interjút, amelyben a spanyol edző durva szavakkal illette a szekszárdiakat, egyben az egész bajnokságot.

A videó aztán nemcsak a tartalma miatt váltott ki felháborodást a szekszárdiakból, hanem azért is, mert valahogy Theodoreán Alexandrához is eljutott üzenetként a második meccs napján. Ezt Djokics pszichoterrornak nevezte, ám a cáfoló soproniak közleményéből egyértelműen kiderült, hogy a csapatkapitány nem a Sopron hivatalos közösségi oldaláról kapta a videót – ezt el is ismerte a Szekszárd, és erre vonatkozóan visszakozott.

De a spanyol edző által elmondottakkal kapcsolatban nem, ezért a honi szövetségnél feljelentést tett.

„A spanyol szakember a KSC-re rendkívül sértő és megengedhetetlen hangnemű nyilatkozatot tett. Visszautasítjuk, hogy a szekszárdi lányok pályán nyújtott teljesítményét »ronda«, »mocskos«, »birkózás«, »verekedés« kifejezésekkel minősítse, továbbá hogy »kinyírtuk« a játékvezetőket. Klubunk játékosai és dolgozói védelmében elfogadhatatlannak és becsületsértőnek tartjuk, hogy Íniguez edző közvetve »állatoknak« tituláljon minket. Mivel a tavalyi döntő kapcsán a soproniak ugyanúgy az első mérkőzést követően időzítettek ellenünk irányuló edzői nyilatkozatot, azzal a feltételezéssel kell élnünk, hogy előre megtervezett lejárató kampány áldozatai lettünk. Nem értjük, miért csinálják ezt velünk, de bármi is volt a cél, úgy gondoljuk, hogy ez méltatlan volt egy bajnoki címvédő és Euroliga-ezüstérmes csapathoz, illetve a magyar kosárlabdázáshoz. A konkrét események mellett szeretnénk kitérni a spanyol tréner nyilatkozatának egyéb következményeire is. A trágár, uszító hangnemnek köszönhetően a Facebookon, illetve a női kosárlabdával foglalkozó honlapokon számos negatív hangvételű hozzászólás született a két klub szurkolótábora, illetve a magyar női kosárlabda követői között, ami véleményünk szerint feleslegesen nagy indulatokat generál és aláássa a sportág hazai pozitív megítélését” – íme, egy részlet a keddi közleményből.

Amely többek közt tartalmazza azt is, hogy kérik az első mérkőzés egyik játékvezetőjének eltiltását (Benczur Tamás, Cziffra Csaba és Ádám József vezetett), aki Íniguez előtt – állítása szerint – minősíthetetlenül gyengének (a tréner más szóval élt) nevezte a döntőt és minősíthetetlennek a nyomást, amelyet a szekszárdiak gyakoroltak a bírókra.

Sajnos alighanem folytatása következik.

A DÖNTŐ MENETRENDJE
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD (1.)–SOPRON BASKET (2.)  A párharc állása: 0–2
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket 53–63
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd
70–55
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket 
05.03.
Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd 
05.06. (ha szükséges)
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket 
05.10. (ha szükséges)