Női kosár MK: a címvédő Szekszárd a bajnok Sopronnal döntőzik

Vágólapra másolva!
2019.03.01. 20:18
Elsőként a címvédő Atomerőmű KSC Szekszárd jutott be a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjébe: a tolnai együttes a pénteki elődöntőben a ZTE-t verte meg tíz ponttal (74–64). A másik ágon a bajnok Sopron 21 pontos győzelmet aratott a DVTK felett az esti mérkőzésen (72–51).
Frida Eldebrink (fehérben) 18 ponttal keserítette meg a zalaegerszegiek életét (Fotók: Koncz György) – Az ELŐDÖNTŐK GALÉRIÁJÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Frida Eldebrink (fehérben) 18 ponttal keserítette meg a zalaegerszegiek életét (Fotók: Koncz György) – Az ELŐDÖNTŐK GALÉRIÁJÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

ZTE–SZEKSZÁRD

Új nap, új meccs – három perc telt el a Szekszárd–Zalaegerszeg elődöntőből, s utóbbi 9–1-re vezetett a címvédő ellen. Pedig csütörtökön lehengerlően rajtolt a tolnai együttes a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Csata ellen, pénteken viszont beragadt a rajtnál, ráadásul négy perc után már öt személyi hibát fújtak a fehér mezesekre. A 40 éves Evanthia Malci elemében volt, a szezon közben Zalaegerszegre érkező, az első negyedben 12 pontot termelő görög klasszist nem tudták kikapcsolni a szekszárdiak, akik 18-nál így is utolérték ellenfelüket. A második negyed elejét megnyomta a címvédő, 18–23-ról egy 12–0-s etappal fordított, s kézben tartotta a mérkőzést.

A fordulás után sem volt képes megújulni a zalai együttes, főleg mert Malcin kívül szinte senki nem tudott érdemben hozzászólni a támadásokhoz. Az Atomerőműnél ellenben már hárman is elérték a tíz pontot a harmadik negyed közepére. Erica McCall túl is pörgött kissé, a KSC amerikai centere szabálytalannak ítélt sapkázása után megtapsolta a játékvezetőket, amiért bónuszban technikai hibát is ítéltek ellene.

A hölgyek idegessége tovább fokozódott, egy perccel később Horti Dóra rántotta le a félpályánál Abby Bishopot egy sportszerűtlen hibáért cserébe. Tíz pont körül állandósult a Szekszárd előnye, miközben a bírók sípja szinte egyfolytában szólt – a 27. percben már a 40. személyi hibát jegyezték fel a zsűriasztalnál.

A svédek nyugodt emberek, Frida Eldebrink pénteken sem cáfolt rá erre, a szekszárdiak hátvédje angyali nyugalommal dobta a hárompontosokat, még olyan helyzetben is, amikor a támadóidő lejárta előtt egy másodperce volt a kivitelezésre. A ZTE, amely még sosem jutott a Magyar Kupa fináléjába, küzdött, de mivel a 27 pontos Malcin kívül senki nem tudott a csapatból kiemelkedően kosárlabdázni, veszített.

A Szekszárd, a csapat a „Megyünk a kupáért!” felkiáltással köszönte meg a drukkerek buzdítását a meccs után, pedig megérdemelten játszhat az aranyért másodszor – s ki ne tudná, első nekifutásra egy évvel ezelőtt Sopronban, elhódította a trófeát…

Alekszandra Crvendakics volt a soproniak egyik legjobbja
Alekszandra Crvendakics volt a soproniak egyik legjobbja

SOPRON–DVTK

Az első félidő hajrájában Cziczás László dühösen kihajította zakóját a miskolci kispad mögé, majd odahívta magához Kiss Angelikát, de mire a 17 éves center odaért hozzá, addig lehiggadt és szinte nyájasan dorgálta meg játékosát, akinél védekezésbeli hibát vélt felfedezni. Pedig ekkor még pariban volt együttese a kupa favoritjával, amely ezúttal sem adott ki magából mindent, végül mégis könnyedén jutott a szombati fináléba. A győri torna második elődöntőjének kérdése az volt, vajon megismétlődik-e a tavalyi finálé a női Magyar Kupában, azaz a Sopron–Szekszárd csata. Mindez már csak az Euroligában negyeddöntős együttesen múlt, hiszen a tolnaiak az első elődöntőt sikerrel vették.

A kezdés több volt mint biztató a miskolciak számára: Chanel Mokango, a borsodiak kongói centere hibátlan középtávolit juttatott a gyűrűbe, majd lesapkázta Alekszandra Crvendakicsot és Fegyverneky Zsófiát is. Előbbi, vagyis a szerb bedobó csütörtökön végigülte a Győr elleni meccset, most viszont 28 percet játszott, jól. A találkozó is jó ritmusban, minőségi játékkal indult, aztán jött egy ritkaságszámba menő esemény, ugyanis a soproniak hatan voltak egyszerre a parketten úgy 15 másodpercig – ráadásul eközben Honti Kata szép tempót dobott. A Sopron „jutalma” egy miskolci büntető volt, de a kosár így is érvényes maradt, amit Honti széles mosollyal nyugtázott, miközben Medgyessy Dóra döbbent arccal kérdőre vonta emiatt az egyik bírót. Az első negyed a DVTK-é volt, egyáltalán nem volt megilletődve a piros mezes együttes, amelyet Cziczás sűrűn rotált – ahogy kollégája, a spanyol Roberto Íniguez is gyakran cserélte övéit, nála indokolt volt mindez, hiszen jövő kedden Euroliga-negyeddöntőt játszik csapata a francia Bourges ellen.

A miskolci edzőre a második félidőre újra felkerülő zakó ismét a padon kötött ki a 28. percben, ám ezúttal nem repült, a fiatal edző csak finoman lehajtogatta az egyik székre. A szakember továbbra sem lehetett elégedett, főleg azzal, amit a harmadik negyedben látott: a Sopron ritmust váltott, szigorított védekezésén, és 19–7-re megnyerte ezt a tíz percet. Deja vu érzése lehetett a nézőknek, hiszen csütörtökön hasonló forgatókönyv jellemezte a Sopron Győr elleni meccsét is, akkor a bajnok szintén a második játékrészben őrölte fel riválisát. Az utolsó negyedben egyre csak nőtt a különbség, s a zakó a DVTK mesterére újra felkerült, de csapata sem úszta meg anélkül az elődöntőt.

NŐI MAGYAR KUPA, GYŐR
ELŐDÖNTŐ

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–ZTE NKK 74–64 (20–23, 23–13, 21–19, 10–9)
Győr, 200
néző. Vezette: Papp P., Frányó, Mészáros
SZEKSZÁRD: Studer Á. 3/3, F. ELDEBRINK 18/15, Gereben 4, BISHOP 16/6, MCCALL 17. Csere: Dojkic 8, Theodoreán 5/3, Bálint 3/3, Kiss V., Mansaré. Edző: Djokics Zseljko
ZTE: Koizar 7, Pusztai P. 4, MALCI 27/6, Boonstra 5/3, Horti D. 10/3. Csere: Hegedűs-Őri 2, Kovács G., Szalay V., Parker 9. Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 2. perc: 1–7. 6. p.: 10–13. 8. p.: 18–18. 12. p.: 30–23. 15. p.: 30–30. 17. p.: 38–32. 23. p.: 46–41. 26. p.: 55–46. 33. p.: 66–59. 35. p.: 71–61
Kipontozódott: Parker (30. p.), Boonstra (36. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
– Nagyon jó ellenfélnek bizonyult a ZTE, miután csütörtökön a huszonötödik perctől kezdett el játszani, és onnan talált rá arra a ritmusra, amellyel ellenünk folytatta. Mi viszont ezúttal kicsit lazábban, puhábban kezdtünk, időnként erőlködve játszottunk, de nagyon remélem, hogy a döntőben felnövünk a feladathoz, és a kosárlabda játékos részeiben is erősek leszünk.
Gáspár Dávid: – A ZTE nem gyakran jut jó kupaszereplési lehetőséghez, ezért ennek megfelelően igyekeztünk ezt megragadni. A vereség után nehéz bármit is mondani, mert a játékosok küzdöttek, kitették a szívüket a pályára. A kulcsmomentumokat nem tudtuk megragadni, és ezt használta ki az összességében még előttünk járó Szekszárd.

SOPRON BASKET–ALUINVENT DVTK MISKOLC 72–51 (18–19, 12–8, 19–7, 23–17)
Győr, 600
néző. Vezette: Kapitány, Praksch, Tóth C.
SOPRON: Fegyverneky 5, Dubei 5/3, CRVENDAKICS 10/3, DUPREE 14, Határ 4. Csere: T. JOVANOVICS 8, TURNER 12/6, Honti 4, Zahui 10, Czukor. Edző: Roberto Íniguez
DVTK: Medgyessy 7, Walker-Kimbrough 8, SKORICS 13/6, Putnina 2, MOKANGO 13/3. Csere: Kiss A. 6, Szabó Fanni, Szűcs R. 2, Kányási, Zele. Edző: Cziczás László
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–6. 6. p.: 10–8. 7. p.: 14–11. 13. p.: 18–23. 16. p.: 24–25. 18. p.: 27–25. 23. p.: 41–31. 27. p.: 45–33. 33. p.: 57–41. 36. p.: 66–44
MESTERMÉRLEG
Roberto Íniguez:
– A miskolciak a vártnál nagyobb ellenállást fejtettek ki, többet szerettem volna cserélni, de az ellenfél játékereje folytán erre csak a mérkőzés vége felé nyílt lehetőségem. Ami a szombati döntőt illeti, tudjuk, hogy az összecsapás mennyire fontos a Szekszárdnak, számunkra pedig kiderül, mennyire vagyunk erősek.
Cziczás László: – Fantasztikus volt ilyen képességű csapat ellen játszani, élőben tanúi lenni annak, hogy mennyire könnyedén képesek szerezni a pontokat. Csapatom mindent összevetve nem okozott csalódást, a vereséget a lepattanózás közti különbségben kell keresnünk, de a bronzérem megszerzését úgyis megpróbáljuk, hogy nem ígérkezik egyszerű feladatnak.

A SZOMBATI PROGRAM
A 3. helyért
14.30:
ZTE NKK–Aluinvent DVTK Miskolc

Döntő
17.05:
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik