Női kosár: keserédes ünnep, a Sopron nyerte az emlékmeccset

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 20:39
A Győr érezte meg jobban hiányzóinak távollétét az emlékmeccsen, amelyet simán nyert meg az összeszokottabb Sopron, míg a legnagyobb hiányzók az égből figyelték az újjáalakuló hazai csapat első szárnycsapásait.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Az egy perces emlékezést és gyászszünetet – a kivetítőn megjelent a két szeretett elhunyt fényképe egy gyertyával – és a síri csendet egy pár hónapos kisfiú sírása törte meg, s óhatatlanul eszünkbe jutott, hogy hét éve egy ország zokogott.

SÍRÓS-NEVETŐS, DE SZÉP

– Mit szólt a ceremóniához?
– Először nem értettem, hogy Fűzy András miért mondta, hogy hozzak felszerelést a meccsre... Meghatódtam és nagyon hálás vagyok a klubnak, hogy megtette ezt a gesztust felém, s hogy most még csak képletesen, e visszavonultatták a 25-öst mezt, amit Győrben mostantól már senki nem viselhet.

– Volt egy rádobása is...
– Ami akár be is mehetett volna!

– Hogy érzi magát ezek után?
– Sok könnyet hullattam abban a pár percben és az azt követőkben is, mert tényleg meghatódtam, de most már nevetni is tudok. Amúgy nem szerettem soha ezt az emlékmeccset a közismert okokból, szörnyű a találkozó létjogosultságát adó tragédia, amit sosem lehet teljesen feldolgozni.

Szinte napra pontosan hét éve, szeptember 7-én szenvedte el a magyar kosárlabdasport az egyik legnagyobb tragédiáját, amikor a Győr női együttesének autóbusza Vitnyédnél összeütközött egy személyautóval és a balesetben elhunyt Tapodi Péter klubigazgató, majd a kórházba szállítás után életét vesztette Fűzy Ákos vezetőedző. A két fiatal, nemzetközileg is elismert és kedvelt szakember elvesztése ennyi idő távlatából is érthetetlen és feldolgozhatatlan, s enyhíteni tudja csak a fájdalmat, hogy minden évben egy Győr–Sopron találkozóval megemlékeznek az idő előtt távozókra.

A 15 éves klub elnöke három díjat adott át a feldobás előtt azoknak, akik azóta is sokat tettek-tesznek az egyesületért: Antolovics Adél másodedző és korábbi játékos, Gálos László utánpótlás szakágvezető és Laklóth Anna voltak a díjazottak. A búcsúzó Laklóth, aki hét és fél szezont játszott zöld-fehérben és 2018 őszén távozott, a kezdőcsapatban lépett pályára, majd rádobta a triplát, a labda leperdült a gyűrűről, majd a következő akciónál lecserélték és képletesen visszavonultatták a 25-ös számú mezét – vastaps közepette.

Határ Bernadett centergólja volt az első találat, s igazi szakmai ínyencségnek számított Dubei Debóra és Weninger Virág játéka: mindketten több évnyi soproni pallérozódás után szavaztak a váltásra és igazoltak Győrbe a nyáron. Hogy a bizonyítási vágy mennyire buzgott bennük, arra az hamar választ adott, ahogy Dubei egy nehéz egy az egy elleni játék után hogyan vágott be egy hárompontost Czukor Dalma „arcába”. Persze egyik csapat sem teljes kerettel állt fel – a Sopronnál a három, WNBA-ben szereplő amerikai hiányzott, a Győrből az amerikai Beatrice Mompremier, a sérült Barnai Judit és a még csak pár napja érkezett Brianna Kiesel nem játszott.

Iványi Dalma ott volt és ezer fokon pörgött, nem csoda, tulajdonképpen ez volt az első hivatalos mérkőzése a Győr edzőjeként. A fiatal szakember a nyáron írt alá egy három plusz két éves szerződést, azaz hosszabb távon tervez és építkezik, főleg a magyar fiatalokból szeretne egy éppen ahhoz a Pécshez hasonló, Európában is jegyzett csapatot kovácsolni, mint amelyikben ő is klasszissá vált a kétezres években.

 

A második negyedben igazi, bajnokira hajazó hangpárbajt vívott a lelátó soproni és hazai része, ebben még a kötelező maszkhasználat sem zavarta a főleg fiatal kosárlabdázókból álló szurkolósereget. Határ és Fegyverneky Zsófia eredményessége révén 15 ponttal megugrott a jóval összeszokottabban kosarazó Sopron, amely a félidőben magabiztosan vezetett.

A rendezők szigorúan betartották a vírushelyzet indokolta szabályokat, még a nagyszünetben érkező Jelena Brooks férjét, Davidet és kisfiát, Mateót is hőmérőzték a bejáratnál, de összességében a szép számú publikum fegyelmezetten és kulturáltan viselkedett, mondhatni, az esemény rangjának megfelelően.

Miután a Sopron úgynevezett első sora húsz pont fölé tornázta a különbséget, jöttek a fiatalok, s ellenük egyszer még tíz pont közelébe fel is kapaszkodott a vendéglátó, de az agilis Török Ágnesen kívül nem volt tűzerő a játékosaiban – legalábbis erősebb riválisával szemben ezen az estén nem.

KOSÁRLABDA
TAPODI PÉTER-FŰZY ÁKOS EMLÉKMÉRKŐZÉS
UNI Győr Mély-út–Sopron Basket 59–87
(20–24, 16–33, 20–12, 3–18)
Legjobb dobók: Török 24/15, Lass 10, illetve Krajisnik 18, Czukor 17/3
Győr, 400
néző. Vezette: Fodor A., Benczur, Győrffy

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik