Női kosár Európa-kupa: rázós repülőút, szekszárdi bizakodás

FAZEKAS ZOLTÁN (Bilbao)FAZEKAS ZOLTÁN (Bilbao)
Vágólapra másolva!
2020.01.22. 08:41
A spanyolországi viharok miatt rázós repülőút után, de optimista hangulatban érkezett Bilbaóba a Szekszárd női kosárlabdacsapata a Gernika elleni Európa-kupa-párharc első, szerda esti felvonására.

 

Ízletes és kívánatos volt a bilbaói tágas, négycsillagos hotelben az esti edzésre indulás előtt felszolgált szendvics, az Atomerőmű KSC Szekszárd delegációjának mégsem minden tagja vett magának belőle, volt, aki inkább a gyümölcsre szavazott. Ennek oka a müncheni átszállást követő második, meglehetősen rázós repülőút volt: a Spanyolországon végigsöprő vihar ezt az útvonalat is érintette, így időnként nemcsak billegett, de öt-tíz métert is emelkedett-süllyedt a gép Bilbao felé, így a 150 utas többsége falfehéren kapaszkodott ülése karfájába.

A szerdán a Gernika ellen az Európa-kupa rájátszásának első meccsét vívó tolnai együttes tagjai ennek ellenére is jókedvűek és optimisták maradtak, ebben persze közrejátszott, hogy a hotelhez érkező csapatot négy szekszárdi drukker várta. A bizakodás kiderült Theodoreán Alexandra szavaiból is.

„Szerintem fekszik nekünk a spanyolok stílusa, ami hasonló a miénkhez, azaz nem túldobni akarják az ellenfelet, hanem kevés ponton tartani, vagyis a védekezésen van a hangsúly – mondta a csapatkapitány. – Nyilván jó lenne nyerni, de akkor sem leszünk szomorúak, ha kis különbségű vereség a vége, mert lesz egy visszavágó Szekszárdon egy hét múlva. A lényeg, hogy olyan eredményt érjünk el, ami után marad esély a továbbjutásra, mert szeretnénk tovább harcolni a kupában, ez nem kérdés, és ahogy látom a lányokon, mindenki elszánt és motivált.”

Az M4-nek kedden a nyári visszatérésének lehetőségéről nyilatkozó Gereben Líviával kapcsolatban – akinél tavaly leukémiát diagnosztizáltak, és alig több mint száz napja csontvelő-transzplantáción esett át – azt mondta, nagyon várják vissza, s már az is nagy segítség lenne a csapatnak és Gerebennek, ha csak nézőként is, de már tavasszal ott lehetne a többiekkel.

Hogy nem lesz könnyű dolga a legutóbbi hét bajnokijából hatot megnyerő Szekszárdnak, azt az is sejteti, hogy Mario López vezetőedző együttese legutóbb december 21-én kapott ki (akkor hazai pályán a Gipuzkoa verte meg 70–67-re a bajnokságban), azóta viszont négy bajnokit és a fehérorosz Cmoki Minszk elleni playoffvisszavágót is megnyerte.

A baszk csapat elsősorban kitűnő védekezésére épít, az Európa-kupában meccsenként mindössze 52.5 pontot engedélyez ellenfeleinek átlagban, ezzel övé a sorozat második legjobb mutatója ebben a kategóriában. De más téren is pokoli erős, elég ha csak azt nézzük, hogy 35 lepattanót szerez és 19 gólpasszt jegyez találkozónként.

Az Európa-kupában „csak” két gólfelelőse van: a szerb Nikolina Milics 16.6, míg a spanyol Nogaye Lo-Sylla 10 pontot átlagol. Mivel mind a ketten centerek, ki lehet találni, hogy a Gernika előszeretettel támadja a gyűrűt a palánk alól.

EURÓPA-KUPA, NŐK
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
20.00:
Lointek Gernika Bizkaia (spanyol)–Atomerőmű KSC Szekszárd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik