Női kosár Euroliga: Történelmet szeretnénk írni – a Sopron irányítója a siker receptjéről

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2019.04.11. 11:20
null
Turner Yvonne (balra) szerint adott napon bárkit le lehet győzni (Fotó: Koncz György)
A Sopron Basket honosított irányítója, Turner Yvonne úgy érzi, ha csapatként gondolkodnak és játszanak, a végső győzelmet is megszerezhetik a hazai rendezésű négyes döntőben.

Hogy érzi, mennyire fókuszál már a csapat a final fourra?
– Elég jól állunk – válaszolta Turner Yvonne, a Sopron honosított amerikai irányítója. – Mindennap kétszer edzünk, minden a szokott mederben zajlik. Főleg így, hogy a lehető leghamarabb letudtuk a magyar bajnoki negyeddöntőt.

Ellenfél-specifikusak már ezek a tréningek? Külön készülnek az elődöntőbeli vetélytárs, az orosz Jekatyerinburg játékára?
– Egyelőre nem, azt tesszük, amit minden más rivális elleni mérkőzés előtt ennyi idővel. Persze a stábunk már elkészítette a videofelvételeket, azaz feltérképezte az oroszok figuráit.

A címvédő ebben az idényben mindössze kétszer kapott ki – egyszer az orosz bajnokságban a Kurszktól, egyszer az Euroligában a Prágától. Nem ijesztő ez kissé?
– Hát ezt nem is tudtam... Csak arra emlékeztem, hogy az USK megverte a csoportkörben. Ez érdekes statisztika, de szerintem ahhoz semmi köze, ami majd pénteken a parketten történik. Mert ha csak a számokat nézzük, főleg a csoportkört, aszerint mi is „csak” egy jó, közepesnél erősebb csapat vagyunk, hiszen kikaptunk a görög Olympiakosztól is. Ám a parketten máshogy nézünk ki – amikor éles helyzetben játszunk, egységes és masszív együttes vagyunk. S mint azt már többször hangsúlyoztam, adott napon bárkit le lehet győzni.

Azon kívül, hogy gyakorlatilag világválogatottról beszélünk, mi az oroszok legnagyobb erőssége?
– Leginkább azért jók, mert egységesek, mert évek óta topcsapatuk van. Ám a legjobbaknak is van gyenge pontjuk, nekünk ezeket kell megtalálnunk, és ott támadni őket.

Így le lehet majd győzni a Jekatyerinburgot pénteken?
– Nem aggódunk azon, hány világsztárja van, mert mindenkinek lehet rossz napja, ezt kihasználhatjuk.

Van bárki is köztük, akire külön készülnek?
– Mindenkire! Tegyük fel, Brittney Grinert kikapcsoljuk, de emiatt még nem fogják a meccset elveszteni, mert a többi kosaras is klasszis. Egy az egyben kell jól védekezni, s a könnyű kosarakat megakadályozni.

Milyen formában vannak? Egyáltalán meg lehet ezt határozni azután, hogy a Cegléd ellen gyakorlatilag edzettek kettőt?
– Ebben a pillanatban a mentalitás a legfontosabb, hogy mindenki a playoffban szükséges állapotba kerüljön. Ez a munkánk, mindegy, mi az eredmény, olyan formában kell lenni, ami most kell. Az egész idényben elvégzett összes munka most kerül az asztalra.

Ön hogyan látja a négyes döntőt, óriási az esély arra, hogy történelmet írjanak, vagy inkább ez az a szituáció, amikor teher nélkül kell odaállni a meccsekhez, hiszen papíron van két, az önökénél is erősebb csapat?
– Mi történelmet szeretnénk írni – de tudjuk, a két orosz együttes tényleg erősebb, tehetősebb klub. Ám ebben a sorozatban a siker nem azon múlik, kinek van több szupersztárja, hanem hogy kinek van jobb csapata. Megvan a hitünk a végső győzelemben, elég tehetségesek és szorgalmasak is vagyunk az aranyhoz, de hogy sikerüljön, mindenkinek csapatban kell gondolkodnia és játszania.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
ELŐDÖNTŐ
(április 12., péntek)
17.00: ZVVZ USK Praha (cseh)–Dinamo Kurszk (orosz),
20.00: UGMK Jekatyerinburg (orosz)–SOPRON BASKET (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
HELYOSZTÓK (április 14., vasárnap)
17.30: a 3. helyért
20.30: döntő (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik