Női kosárlabda Euroliga: történelmet írna a DVTK

FAZEKAS ZOLTÁN (Velence)FAZEKAS ZOLTÁN (Velence)
Vágólapra másolva!
2019.10.01. 21:16
null
A DVTK tízpontos előnyt harcolt ki az itthoni, első mérkőzésen (Fotó: Koncz György)
Edzés helyett férfi kupameccset nézett kedd este a Venezia elleni Euroliga-visszavágóra készülő Miskolc női kosárlabdacsapata, amely tízpontos előnyből találkozik szerdán újra az olaszokkal.

 

Telt ház, 3500 néző és fantasztikus hangulat fogadta a DVTK játékosait és stábját a Palasport Giuseppe Taliercióban kedd este – nincs képzavar, a miskolciak csak szerdán játsszák az Euroliga-selejtező visszavágóját a Veneziával. A magyarázat, hogy az egy hete hazai pályán 85–75-re nyerő együttes nagy része – volt, aki fáradtság miatt a szállodában maradt – a vacsora után a meccs helyszínére sietett, ahol nívós férfitalálkozót rendeztek. Az Európa-kupa csoportkörének nyitó fordulójában az idei olasz bajnok Reyer Venezia az 1992-es Euroliga-győztes szerb Partizan Beograddal csapott össze – többek közt ezért sem volt a magyaroknak tréning a csarnokban.

A szenzációs atmoszférájú összecsapást, és főleg a légkört, tágra nyílt szemmel és érdeklődve nézték Maja Skoricsék, akik aligha bánták, hogy a hétórás utazás után nem kellett edzeniük... Ami a piros-fehérek párharcát illeti, egy hete a borsodiak meglepték az olaszokat, fantasztikus támadójátékkal és a chilei Ziomara Morrison 28 pontjával végig vezetve nyertek tíz ponttal, ami többször már 19 is volt, de a végére csaknem lefeleződött.

KIJAVÍTANÁK A BOTLÁST

Laura Macchi, a Venezia bedobója:
„Az edzőnk emlékeztetett minket arra, hogy a főtáblára jutás két meccsen dől el – ez azért is fontos, mert Miskolcon nem játszottunk jól. Beragadtunk az elején, és a hazaiak ritmust fogtak. A második meccsig megpróbáljuk javítani a hibákat, volt bőven, és tíz pontnál többel akarunk nyerni. Fontos, hogy a közönségünk mellénk álljon, ahogyan a DVTK-nak is sokat segítettek a hazai drukkerek.”

Giampiero Ticchi, a Venezia edzője:
„Rossz felfogásban és mentális attitűddel kezdtünk Miskolcon, így a magyarok uralták a mérkőzést. Aztán magunkra találtunk, elkezdtük azt játszani, amit szerettünk volna az első perctől kezdve, de ez csak arra volt elég, hogy tízpontos vereség legyen a vége. Pozitívum, hogy nem pánikoltunk, és meccsben maradtunk annak ellenére, hogy már tizenkilenc ponttal is égtünk. Szerdán megpróbáljuk a saját javunkra fordítani a párharcot.”

„Nem szabad arra figyelnünk, mennyi az előnyünk, mert abból csak baj lehet. Úgy kell nekikezdeni a meccsnek, mintha meg sem nyertük volna az elsőt – fejtegette még a bécsi átszállás előtt a reptéren Goree Cyesha, a miskolciak amerikai-magyar kettős állampolgárságú magasbedobója, aki az előző idény első felét éppen a Veneziánál töltötte, mielőtt decemberben a spanyol Salamancához igazolt. – Fura érzés volt azok ellen játszani, akikkel egész jól kijöttem az előző szezonban, de a távozásom oka üzleti jellegű volt, nem személyes. A mostani kosárlabdában gyakran előfordul, hogy az egyik csapat előbb legyőzi a másikat huszonöt ponttal, majd a következő alkalommal harminccal kikap tőle. Szóval nem mehetünk biztosra, de úgy érzem, ha fejben erősek maradunk, akkor bejutunk a csoportkörbe.”

Ahol még sosem szerepelt a DVTK, amelynek delegációja előbb elbuszozott Kassára, onnan elrepült Bécsbe, hogy aztán egy újabb járattal meg se álljon Velencéig. Történelmi jelentőségű meccs előtt állnak tehát Cziczás Lászlóék, mert ha továbbjutnak, akkor a klub fennállása során először juthatnak be a női elitliga csoportkörébe.

„Ha az eszemre hallgatok, akkor azt mondom, még mindig a Venezia az esélyesebb. Viszont ha a szívemre, akkor meg azt, hogy megcsinálhatjuk a bravúrt, mert nem vagyunk rosszabbak náluk – mondta a 40 éves edző. – Ha elkezdenek darálni, keményen védekezni, és nagy nyomást helyezni a labdás játékosokra, akkor észnél kell lennünk. Higgadtnak kell maradnunk, és győzelemre törni, ha így lesz, bejuthatunk az Euroliga csoportkörébe.”

Férfi kupameccsel hangolt a Miskolc
Férfi kupameccsel hangolt a Miskolc

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
SELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓK
Szerda

18.00: Gdynia (lengyel)–Botas (török) (az első mérkőzés után: 88–72)
19.30: Umana Ryer Venezia (olasz)–Aluinvent DVTK Miskolc (75–85)
20.00: Lattes Montpellier (francia)–Olympiakosz (görög) (66–63)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik