Női kosár Eb: Turner Yvonne az olimpiát vette célba a magyar válogatottal

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2019.06.25. 16:20
Az elmúlt három évben számtalanszor láttuk Turner Yvonne-t a Sopron Basket nyerőembereként, most a csütörtökön kezdődő Eb-n a magyar válogatottban is nagy feladatok várnak rá. 
Turner szerint nincs olyan csoportellenfél, amelytől félnie kellene a válogatottnak (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Turner szerint nincs olyan csoportellenfél, amelytől félnie kellene a válogatottnak (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Székely Norbert szövetségi kapitány többször hangsúlyozta a felkészülés során, nagyon várják, hogy Turner Yvonne csatlakozzon a kerethez, de nem szabad messiásként tekinteni rá.

Az amerikai születésű honosított hátvéd az elmúlt hetekben az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (WNBA), a Phoenix Mercuryban lépett pályára, és bár úgy volt, hogy korábban érkezik vissza Magyarországra, végül különböző sérülések miatt tengerentúli klubja csak pénteken engedte el. Turner szombaton délután érkezett meg Székesfehérvárra.

Már este Nisben edzenek

Kedd reggel még Székesfehérváron reggeliztek a magyar válogatott tagjai, majd komótosan felszálltak a buszra, és meg sem álltak Bécsig, ahonnan közvetlen repülőjárat szállította a társaságot a C-csoport küzdelmeinek színhelyére, a szerbiai Nisbe. Természetesen az utazást követően pihenőt adott játékosainak Székely Norbert, de ma este már mindenki előveheti edzőszerelését, mert nyolc órai kezdettel a magyar csapat tagjai megismerkednek a mérkőzéseknek otthont adó Szportszki Centar Csair elnevezésű csarnokkal, annak parkettájával, palánkjaival, méreteivel. A létesítmény 4000 fő befogadására képes, és miután 2011-ben teljes körű felújításon esett át, szép és modern, sok panaszra nincs ok. A mieink szerdán kétszer edzenek, délelőtt és délután, közben a hivatalos csapatfotózáson is részt vesznek.

Köszönöm, már sikerült kipihenni magam, szerencsére a repülőút egy átszállással nem volt nagyon fárasztó, azonban a Magyarországon töltött első éjszakám még nem volt túl jó. Vasárnap viszont remekül aludtam, szóval már semmi probléma” – mesélte a 31 éves játékos, aki tavasszal elköszönt a Soprontól, és az ősztől az orosz Orenburg kosárlabdázója lesz.

Turner először hétfőn tudott együtt edzeni a társasággal, ami nyilván nem szerencsés egy csütörtökön kezdődő világverseny előtt, de ha valaki, akkor ő az a játékos, aki ismeri a magyar és az európai kosárlabdát, mentalitásával Sopronban rengetegszer bizonyította, hogy a legnehezebb helyzetekben is lehet számítani rá.

Azt gondolom, hogy ez a néhány nap is elegendő lehet, hogy beépüljek a csapatba – magyarázta a hátvéd. – Elsősorban azért, mert ismerem a lányokat. Tavaly novemberben az utolsó két Európa-bajnoki-selejtező előtt az összetartáson részt vettem, igaz, akkor még nem játszhattam. A szakmai stáb e-mailen elküldte a taktikai variációkat, figurákat, amelyeket át kellett vennem, szóval nem lesz baj.”

Székely Norbert azt is gyakran hangoztatta, nagyon sokat jelenthet Turner személyisége, illetve az a tény, hogy nemcsak a szakmai stáb és a közvélemény, hanem a csapattársak is nagyon várták már megérkezését. Ez azt jelenti, hogy nem kell beépülnie, elfogadtatnia magát a közösséggel.

Igen, tényleg örültek nekem a lányok, de higgye el, nekem ugyanannyira hiányoztak – mondta nevetve Turner. – Nagyszerű közösség ez, ezt már tavaly megtapasztaltam, jó lesz ebben a csapatban játszani.”

Döntöttek a törökök

Egy kérdés volt a törökök tizenkettes Eb-re utazó keretével kapcsolatban, mégpedig az, hogy a válogatottal együtt készülő két honosított amerikai kosárlabdázó közül ki szerepelhessen Szerbiában. A centerek különcsatáját végül Kiah Stokes nyerte meg a korábban Győrben is megforduló Quanitra Hollingsworthtel szemben, így a magyar magas embereknek vele kell farkasszemet nézniük a csoportkör harmadik fordulójában, vasárnap.

Négy évvel ezelőtt Quigley Allie, két esztendővel ezelőtt Vandersloot Courtney töltötte be az egyetlen lehetséges honosított játékos szerepét a válogatottban, de bizonyos szempontból egyikük sem illett tökéletesen a magyar csapatba, és nem is lehetett rajtuk igazán érezni, mi az igazi motivációjuk a nemzeti csapattal való szerepléssel kapcsolatban. Turnerrel talán más a helyzet, ő már Sopronban is igazi „lokálpatrióta” lett, és úgy tűnik, fontos neki a magyar válogatott.

Hogyne lenne fontos, amikor az a megtiszteltetés ért, hogy egy nemzeti válogatott mezét viselhetem? – kérdezett vissza a hátvéd. – Nem minden játékosnak adatik meg, hogy világversenyen, mondjuk egy Európa-bajnokságon játsszon, és számomra nagyon vonzó az a lehetőség is, hogy a magyar válogatottal eljuthatok a nyári olimpiára.”

Hogy ez az álom életben maradjon, a mieinknek jól kellene kezdeni az Európa-bajnokságot csütörtökön, Szlovénia ellen, mert az olimpiai szereplésben csak a kontinensviadal első hat helyezettje reménykedhet.

Fiatal csapatunk van, de ez nem baj, fontos lesz a frissesség a tornán, és talán ha sikerül dinamikusnak, agresszívnek lenni, akkor nagy nyomást helyezhetünk az ellenfelekre a mérkőzések során. Egyik csoportellenfelünktől sem kell tartanunk, mindegyikőjüket legyőzhetjük, csak a lehető legtovább, mondjuk negyven percig csapatként kell játszanunk. Nagyon bízom benne, hogy sikerül jól szerepelnünk” – zárta szavait Turner Yvonne.

FIBA NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Dubei Debóra (Sopron Basket), Határ Bernadett (Sopron Basket),HortiDóra (ZTE NKK),Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata),Kiss Virág (KSC Szekszárd), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata),Pusztai Petra (Aluinvent DVTK), Raksányi Krisztina (CMG Cargo-UNI Győr),Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Turner Yvonne (Phoenix Mercury), Varga Zsófia (CMB Cargo-UNI Győr), Zele Dorina (Aluinvent DVTK)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI PROGRAMJA
C-CSOPORT (NIS)
Június 27.:
Magyarország–Szlovénia, 16.00
Június 28.: Olaszország–Magyarország, 18.30
Június 30.: Magyarország–Törökország, 16.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik