Női kosár Eb-sel.: Mercik és egy bóklászó tehén – a mieink már Albániában

Vágólapra másolva!
2018.11.16. 19:05
null
A magyar női kosárlabda-válogatott tagjai szombaton már éles helyzetben pattogtathatnak
A magyar női kosárlabda-válogatott útját többek között érdi kézilabdázók és skót drukkerek színesítették – szombaton nagy különbségű győzelemre számíthatunk Albánia ellen.

 

Két tényt lejegyezhetünk az Albánia–Magyarország Európa-bajnoki selejtező előtt: az egyik, hogy matematikailag semmiképpen sem juthat tovább nemzeti csapatunk a tiranai mérkőzés után, a másik, hogy hatalmas meglepetést jelentene, ha nem közeledne a kvalifikációhoz. Az ugyanis szinte elképzelhetetlen, hogy Székely Norbert együttese ne a pontkülönbségét jelentős mértékben javító győzelemmel utazzon az Oroszország elleni, jekatyerinburgi záró ütközetre.

A játékosok nem is tűntek izgatottnak a ferihegyi várakozás során, Hegedűs-Őri Györgyi sem azért karolt bele korábbi csapattársába, Nagy Dórába, mert a fiatal irányítót meg kellett volna nyugtatni. Ráadásul nemcsak a női kosárlabda-válogatott készülődött a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljában, hanem a norvég Storhamar otthonában EHF-kupa-találkozót játszó Érd női kézilabdacsapata is. Az útlevél-ellenőrzés során egy úriember kiszúrta az egyenmelegítős játékosokat, majd miután meglepődve konstatálta, hogy a kompánia Albániába tart, sok sikert kívánt a küldöttségnek.

Néhányan meglepődtek, hogy a másfél órás utazás kisgéppel történik – amelyet amúgy a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata is használ –, de senki sem tört össze: a legmagasabb játékos, Határ Bernadett például nyomban beült bal előre, mert hátrébb azért kényelmetlenebb lett volna, a felszállást követően pedig Székely Norbert szövetségi kapitány első kérdése az volt, tud-e valaki neki adni egy Nemzeti Sportot – nem kellett csalódnia, hosszasan böngészhette lapunkat, miközben a repülőútnak ragyogó díszletet adott a verőfényes napsütésben tündöklő Duna, majd az Adriai-tenger.

Tirana viszont már az egy főre jutó Mercedesek magas számáról híres, és máris alátámaszthatjuk az állítást: a márka valóban felülreprezentált az albán fővárosban, ugyanakkor láthattunk hazafelé tartó tehenet is a főút szélén, meg a többsávos út közepén CD-ket áruló fiatalembert... Mivel szombaton Albánia–Skócia Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzést is rendeznek a városban, több skótszoknyás úriember is feltűnt, de azért fontosabb, hogy a hatalmas és állandó dugót leküzdve befutott a mieinket rendőri felvezetéssel a szállodába fuvarozó busz.

Mindezek után Székely Norbert és stábja este még levezényelt egy edzést válogatottunknak, amelyben egyedüli újoncként Lelik Réka, az NKE-Csata hátvédje kapott helyet.

„A szövetségi kapitánnyal azt beszéltük meg, hogy jövőre épít be a csapatba, de ez kicsit előbbre került… – mondta a fiatal Lelik, aki ha nem okoz csalódást, hosszú és sikeres karrierre számíthat a nemzeti együttesben. – A kapitány azt kérte tőlem, a védekezésre fektessek nagy hangsúlyt, úgyhogy próbálom keményen odatenni magam, mert tudom, ez alkalmanként a gyenge pontom szokott lenni. Szeretném bizonyítani, hogy képes vagyok jól védekezni!”

A MAGYAR NŐI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Barnai Judit (PEAC-Pécs), Dubei Debóra, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett (mind Sopron Basket), Gereben Lívia, Studer Ágnes (mindkettő Atomerőmű KSC Szekszárd), Goree Cyesha (Reyer Venezia, olasz), Hegedűs-Őri Györgyi (ZTE NKK), Lelik Réka (NKE-Csata), Nagy Dóra, Raksányi Krisztina, Varga Zsófia (mind CMB Cargo-Uni Győr)

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
November 17., szombat
17.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 4 4 405–198 8
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 352–265 7
3. Litvánia 4 1 3 327–276 5
4. Albánia 4 4 181–526 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik