Női kosár Eb-sel.: vereség az oroszoktól, de a kijutás megvan!

BOBORY BALÁZS (Jekatyerinburg)BOBORY BALÁZS (Jekatyerinburg)
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 21:48
null
Édes vereség Jekatyerinburgban (Fotó: MKOSZ/Facebook)
A magyar női kosárlabda-válogatott 56–53-ra kikapott Oroszországban Európa-bajnoki selejtezőn, de a vereség ellenére ott lesz a 2019-es, lett-szerb közös rendezésű kontinenstornán.

 

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT,
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
OROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 56–53 (16–8, 13–11, 13–20, 14–14)
Jekatyerinburg, 4000
néző. V: Uuehendrik (észt), Szmiljanics (szerb), Matejek (cseh)
OROSZORSZÁG: Beglova 1, Beljakova 3/3, MUSZINA 20/9, VAGYEJEVA 12, VIERU 10. Csere: Leskovceva 5, Fedorenkova, Maiga, Silova 4, Anojkina 1, Tyihonyenko. Szövetségi kapitány: Olaf Carsten Lange
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 12/6, Raksányi 5/3, Dubei 4, GOREE 12, HATÁR 11. Csere: Gereben 2, Barnai, Nagy D., Varga Zs. 4, Lelik, Kiss V. 2, Katona 1. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–6. 7. p.: 15–6. 12. p.: 18–14. 14. p.: 18–16. 16. p.: 27–16. 18. p.: 29–19. 23. p.: 34–21. 25. p.: 36–27. 28. p.: 38–39. 32. p.: 44–44. 34. p.: 48–49. 37. p.: 53–49. 39. p.: 53–51
MESTERMÉRLEG
Olaf Carsten Lange:
– Örülök a győzelemnek és a csoportelsőségnek. A magyarok elleni mérkőzéssel nem lehetek teljesen elégedett, nagyon idegesek voltunk, rosszul készítettük elő a dobásainkat, hullámzó volt a teljesítményünk, de sikerült nyernünk. Az elmúlt két év munkája kezd beérni. Rengeteget fejlődtünk.
Székely Norbert: – Nem játszottunk rossz meccset, a koncentrációnk nem volt megfelelő az első félidőben, a másodikban viszont megmutattuk a karakterünket, és azt, hogy jó úton járunk. Azt is bizonyítottuk, hogy folyamatosan tudtunk fejlődni a selejtezősorozat alatt. Jövő nyáron jó mérkőzéseket akarunk játszani az Európa-bajnokságon.

Holle anyó megrázta dunnáját, és szépen, csendesen esett a hó szerdán Jekatyerinburgban. Oroszország negyedik legnagyobb városa szürke, és méretéhez képest nem is annyira pezsgő, mint a másfél millió lakossága indokolná, a fehér lepel azonban jót tett az összképnek, a modern toronyházak, a szocializmus mementójaként megmaradt lakótelepek egyvelegének – meg az elmúlt két napban itt vendégeskedő magyar válogatott hangulatának is.

Amellyel amúgy sem lehetett baj, mert Székely Norbert együttese az elmúlt öt fordulóban megteremtette magának azt a lehetőséget, hogy igazán ne kelljen izgulnia az utolsó játéknap miatt, hiszen legrosszabb esetben is csoportmásodikként nyitva volt az út előtte a jövő évi Európa-bajnokságra.

NEM FORGOTT VESZÉLYBEN A MAGYAR KIJUTÁS

A szerb-lett közös rendezésű Eb-re a nyolc kvartett győztese és a hat legjobb második szerzett kvótát. A nemzetközi szövetség összesítése szerint a másodikok rangsorában 5–1-es mutatóval Belgium, Fehéroroszország és Szlovénia bizonyult a legjobbnak, a további öt gárda pedig 4–2-vel fejezte be szereplését. Közülük a magyar válogatott lett a legjobb +196-os pontkülönbséggel, ami elsősorban a múlt szombaton Albániában aratott 112 pontos sikernek (27–139) köszönhető. Az ukránok +108-as, a svédek +93-as különbséggel jutottak ki az Eb-re, míg a görögök (+52) és bosnyákok (+41) lemaradnak a kontinenstornáról.

Jövőre a 37. Európa-bajnokságot 16 csapat részvételével rendezik június 27-étől július 7-éig Nisben, Nagybecskereken (Zrenjanin) és Rigában, a kieséses szakasznak pedig Belgrád ad otthont. Szerbia és Lettország a rendező jogán vesz részt a viadalon, melynek sorsolását december 12-én tartják Belgrádban.

(MTI)

A mieink kései reggeli után átmozgató- és dobóedzést tartottak helyi idő szerint délben, ez után összefutottak a 2017-es Eb-n még a magyar válogatott erősítő Vandersloot Courtneyval, aki az Euroliga-címvédő Jekatyerinburg profija a nyártól. Az amerikai születésű hátvéd aztán az esti meccset is a helyszínen izgulta végig, ahogy az orosz szövetség elnöke, a korábbi NBA-klasszis, Andrej Kirilenko is. Utóbbi rághatta a körmét eleget, a magyar válogatott a második félidőben óriási lelkesedéssel visszajött a mérkőzésbe, és győzelmi esélyei voltak, de hullámzó teljesítményük ellenére a házigazdák nyertek, és hibátlan mérleggel végeztek a csoport élén.

Hiába kezdett bátran a magyar csapat az első negyedben, játékán később a kapkodás lett úrrá, tíz perc alatt hét eladott labda pedig nem sok jót jelent az álmoskönyvek szerint. Az oroszok köszönték szépen az ajándékokat, futottak egy 13–0-t. A folytatásban aztán megint mi kerekedtünk felül néhány percre, ekkor Határ Bernadettet kétszer is sikerült megtalálni a gyűrű alatt, és Varga Zsófia is jól szállt be a padról, de kétpontos különbségnél megállt a verkli. Kimaradt néhány tiszta dobás, aztán a hazaiak megint elkapták a fonalat, ezúttal 9–0-s rohamot produkáltak, és a támadásban a fizikai túlerővel szemben alulmaradó magyar csapat tízpontos hátrány tudatában ment a nagyszünetre.

Bár a második félidő nem kezdődött jól – a közelről, távolról veszélyes Raisza Muszinával nehezen bírtunk –, következett a parádézó, hirtelen 12 pontot szerző Studer Ágnes vezérletével egy olyan etap, amikor a védekezés keménysége mellett helyzeteket is sikerült teremtenünk, és 20–4-es rohammal sikerült fordítanunk is. A hazaiak azért valahogy visszavették a vezetést, de a finisre minden nyitva maradt.

Olyannyira, hogy a záró tíz percben a magyar válogatott többször is előnyben volt, elképesztő munkát végzett a siker érdekében, és ha Muszina nem varázsol a döntő pillanatokban, megszülethetett volna a meglepetés. Az utolsó tíz másodpercre lehetett volna lehetősége a mieinknek egy triplával egyenlíteniük, ám a saját térfelükön elvesztett labda megpecsételte a sorsukat.

De csak ezen a mérkőzésen, mert a megfiatalított, reményteljes magyar válogatott teljesen megérdemelten kijutott a 2019-es Európa-bajnokságra, amelyen már még erősebben, még több tapasztalattal léphet majd parkettre.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Litvánia–Albánia 146–58

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Oroszország 6
6
540–328 12
2. MAGYARORSZÁG 6
4
2
544–348 10
3. Litvánia 6
2
4
550–413 8
4. Albánia 6
6
266–811 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik