Női kosár Eb: Nagy szíve volt a csapatnak, az utolsó vérig küzdött – Székely

Vágólapra másolva!
2019.07.04. 16:56
Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint csak az utolsó negyedben tudtuk felgyorsítani a játékot a Nagy-Britannia elleni Európa-bajnoki negyeddöntőben, amelyen a mieink hárompontos vereséget szenvedtek.
A magyar csapat nagy csatában kikapott a britektől (Fotó: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A magyar csapat nagy csatában kikapott a britektől (Fotó: Koncz György) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

– Közel volt a csapat, de nem tudta megtenni az utolsó lépést a legjobb négy közé. Miért?
– Nagyon nehéz ilyenkor mit mondani – válaszolt a Nemzeti Sport kérdésére Székely Norbert szövetségi kapitány. – Kikaptunk, ez természetesen nem jó, és egy részletes analízis kell hozzá, hogy miért. A válaszért meg kell néznem még egyszer ezt a mérkőzést, elemezni a történéseket, és megpróbálni megtalálni a lehető legjobb következtetéseket, hogy esetleg meg tudjuk nyerni a szombati mérkőzést. Azt kiemelném, nagy szíve volt a csapatnak és küzdött az utolsó véréig.

– Az utolsó öt percben látott agresszivitás előtte mintha hiányzott volna korábban. Miért nem sikerült ezt hosszabb időre kitolni?
– Tényleg nagyon nehéz szakmailag értékelni még, győztes meccsek után is ez a helyzet. Tény, hogy felgyorsítani a játékot csak az utolsó negyedben tudtuk.

– Úgy tűnt, a britek nagyon felkészültek belőlünk.

– Ez így van, de mi is belőlük. A mozgékonyságuk nagy mértékben érvényesült a magas posztokon, és ezzel nehezen tudtunk mit kezdeni.

– Temi Fagbenle ellen nem lehetett mit tenni?
– Pontosan tudtuk, hogy mik az erényei, hogy gyors lábbal, a palánk alatt is erős és távolról is jól dob. Nem használtuk jól a magas embereinket ellene a palánk alatt. Egyértelműen ő volt a kulcs ezen a meccsen.

– Mit lehet tenni, hogy a szombati mérkőzésen legyen esélyünk nyerni?
– Elsősorban a pszichét kell ápolni, aztán meg kell nézni pontosan, hogy az ellenfél mit játszik. Megnézzük, elemezzük, de nagyon fontos, hogy a mentális felkészítésen kell sokat dolgozni.

Turner Yvonne nem keres kifogásokat a vereség után (Fotó: Koncz György)
Turner Yvonne nem keres kifogásokat a vereség után (Fotó: Koncz György)
A magyar csapat legeredményesebb játékosa, a 11 pontig jutó Turner Yvonne szerint nem tudtuk a saját játékunkat hozni.

– Van annál rosszabb érzés, mint amikor egy ilyen fontos meccset minimális különbséggel buknak el?
– Nem nagyon. Azt hiszem, nem voltunk elég pontosak, sok mindent nem csináltunk meg a támadásaink során, amit tudunk – mondta Turner Yvonne, a válogatott hátvédje.

– A jó kezdés után miért nem sikerült jó fél órán keresztül megtalálni a ritmust?
– Nem sikerült a saját játékunkat játszani, és talán túl sokat is gondolkodtunk erről a találkozóról. Nem tudtunk mit kezdeni a védekezésbeli váltásaikkal, mert nem voltunk elég pontosak.

– Túl hosszú volt ez a három nap Belgrádban mérkőzés nélkül?
– Lehet, hogy ez is probléma volt. Ilyen helyzetben három napot a hotelben tölteni a lehető legrosszabb, csak folyamatosan várod már, hogy jöjjön a mérkőzés, ami ráadásul az év legfontosabbja. Edzeni sem akkor lehetett, amikor csak akartunk, hiszen minden csapat tréningezni akart. De ezek nem lehetnek kifogások a britek elleni teljesítményünkre.

– Van még egy esély, hogy megcsípjük az olimpiai kvalifikációra feljogosító ötödik vagy hatodik helyet.
– Igen, éppen ezért holnap már keményen kell dolgoznunk, javítani kell az ezen a tornán előforduló hibáinkon és tovább kell lendülni ezen a vereségen, hogy meg tudjuk nyerni a szombati meccset.

„Hiába kezdtünk jól, utána álmoskás lett a játékunk, nem voltunk olyan agresszívak, mint a torna korábbi mérkőzésein – így Horti Dóra, a válogatott centere. – A hajrában egy-két triplával és szép egyéni megoldással visszajöttünk, sajnos azonban ez nem volt elég a győzelemhez. Lehet, hogy az utolsó pillanatokban szerencsénk sem volt, de az is előfordulhat, hogy azért jött le az utolsó dobás, mert a britek az első perceket leszámítva jobbak voltak és megérdemelték a sikert.”

„Apróságok hiányoztak a sikerhez, jobban kellett volna koncentrálni a palánk alatt, és talán jobban kellett volna bízni önmagunkban is, hogy meg tudjuk csinálni – vélekedett Zele Dorina, a mieink erőcsatára. – Az akarattal nem volt baj. Hogy az akarat görccsé változott volna? Lehetséges, eddig az Eb-n nem volt rajtunk igazán teher, csináltuk a dolgunkat és megvalósítottuk, amiben senki sem hitt. Most jön a legnehezebb feladat, mert szombaton nagyon erős ellenfél vár ránk.”

„Kiválóan játszottunk a mérkőzés nagy részében, sikerült ráerőltetni az akaratunkat a magyarokra. A hajrá viszont nagyon szoros lett, de szerencsére senki nem ijedt meg, a pályán lévők is higgadtak tudtak maradni, és a padról is sok segítség érkezett. Elképesztően boldogok vagyunk, senki nem hitte volna, hogy ezen az Eb-n bejutunk a legjobb négybe” – értékelt Rachael Vanderwal, a britek irányítója.

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
MAGYARORSZÁG–NAGY-BRITANNIA 59–62 (13–15, 9–17, 16–16, 21–14)
Belgrád, 457
néző. Vezette: Caroucha (görög), Ciulin (román), Tomasovic (szlovák)
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 10/6, Turner 11/6, RAKSÁNYI 10/6, Zele 5/3, Határ 8. Csere: Horti 8, Dubei 3/3, Varga Zs. 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
NAGY-BRITANNIA: Vanderwal 2, Samuelson 7, LEEDHAM 4, Handy 6/6, FAGBENLE 29/3. Csere: Green 3, Simpson 3/3, JONES 8/6. Szövetségi kapitány: Chema Buceta
Az eredmény alakulása. 2. perc: 7–0. 5. p.: 9–5. 9. p.: 11–11. 12. p.: 15–24. 18. p.: 19–29. 23. p.: 24–38. 26. p.: 33–40. 32. p.: 44–50. 35. p.: 46–54. 37. p.: 53–58. 40. p.: 59–60
MESTERMÉRLEG
Chema Buceta:
– Azért jöttünk ide, hogy alkossunk valamit. Úgy érzem, ez sikerült, méghozzá elég nagyot, és még folytatni is akarjuk. Csodálatos ez a csapat, a lányok mindent megtesznek egymásért, a játékért, a győzelemért, hiába történik annyi minden egy Európa-bajnokságon, ők nem figyelnek semmi másra, csak a feladatukra. Az út még nem ért véget, miért ne nyerhetnénk az elődöntőben is?

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Belgrádból tudósítja: Bobory Balázs (szöveg), Koncz György (fotó)

RÁJÁTSZÁS
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (RIGA, BELGRÁD)
Július 1., Riga Nagy-Britannia–Montenegró 92–71
Július 1., Riga Svédország–Lettország 77–62
Július 2., Belgrád Olaszország–Oroszország 54–63
Július 2., Belgrád Belgium–Szlovénia 72–67
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. Spanyolország–Oroszország 78–54
Július 4. Franciaország–Belgium 84–80 – h.u.
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 59–62
Július 4. Szerbia–Svédország 20.30
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. Oroszország–Szerbia/Svédország ?
Július 6. Belgium–MAGYARORSZÁG ?
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. Spanyolország–Szerbia/Svédország ?
Július 6. Franciaország–Nagy-Britannia ?
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik