Egylabdás „felkészülési meccsen” oda a magyar veretlenség

Vágólapra másolva!
2019.06.30. 15:52
Egyetlen ponttal (58–59) kapott ki az olimpiai 6. helyezett török csapattól a végig kísérleti összetételben szereplő magyar női kosárlabda-válogatott az utolsó nisi Európa-bajnoki csoportmeccsén. Csütörtökön Nagy-Britannia vagy Montenegró jöhet a negyeddöntőben.
Határ Bernadett kezében ott volt az egyenlítő kosár (jobbra, fehérben), ám a magyar csapatnak nincs miért bánkódnia (Fotó: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Határ Bernadett kezében ott volt az egyenlítő kosár (jobbra, fehérben), ám a magyar csapatnak nincs miért bánkódnia (Fotó: Koncz György) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 58–59 (14–19, 12–8, 15–20, 17–12)
Nis, 200
néző. V: Vojinovics (montenegrói), Csender (román), Mendoza Holgado (spanyol)
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 11/9, Lelik 3/3, DUBEI 11/9, ZELE 11/6, HATÁR 15. Csere: Turner, Kiss V., Pusztai V., Horti 2, Horváth B. 3/3, Varga Zs. 2. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
TÖRÖKORSZÁG: Alben 2, CAKIR 11, Köksal 7/3, CANITEZ 10/6, STOKES 11. Csere: Güclü 2, Cora 4, CAGLAR 8, Yalcin, Biglic 4, Ural Topuz. Szövetségi kapitány: Ceyhun Yildizoglu
Az eredmény alakulása
. 2. perc: 6–0. 5. p.: 6–7. 8. p.: 14–15. 13. p.: 19–19. 16. p.: 19–21. 19. p.: 26–25. 24. p.: 31–39. 26. p.: 34–43. 28. p.: 36–47. 31. p.: 44–47. 34. p.: 46–49. 36. p.: 46–53. 39. p.: 54–56
Kipontozódott: Varga Zs. (35. p.), Cakir (40. p.), Zele (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Ceyhun Yildizoglu: – Minden elismerésem a magyaroké, nagyon sok sikert kívánok nekik Belgrádban. Nagyszerű csapatuk van, amely nagyon összetartó, és úgy tűnik, ezen az Eb-n ez rengeteget jelent. A végeredményből most azért sem szabad kiindulni, mert a magyarok pihentették a kulcsjátékosaikat. Nekünk nagyon nem sikerült ez az Európa-bajnokság, ki kell elemeznünk az okokat, és azt is meg kell tárgyalni, milyen irányba akar elindulni a török női kosárlabdázás.

A csoport másik mérkőzésén
Olaszország–Szlovénia 75–57 (18–21, 18–11, 20–11, 19–14)

ÖSSZEFOGLALÓ

Viszlát, Nis, irány Belgrád!

Miután a magyar csapat már pénteken bebiztosította első helyét a C-csoportban, csak az volt a kérdés, hogy győzelemmel vagy vereséggel a háta mögött teszi át a székhelyét a szerb fővárosba, ahol csütörtökön játszik Nagy-Britanniával vagy Montenegróval a legjobb négy közé jutásért.

VÉLEMÉNYEK
PUSZTAI Petra, a magyar válogatott hátvédje: „Nagyon jól éreztem magam a pályán, izgatottan vártam a lehetőséget, mert ez volt az első tétmérkőzésem a válogatottban. Fontos volt, hogy ezen a mérkőzésen tudtak pihenni a kulcsjátékosaink. Nem az utolsó büntetőn múlt az összecsapás, korábban kellett volna kicsivel jobban játszani. Persze, kicsit bosszantó, hogy nem lett végül hosszabbítás, jobb lett volna nyerni, de ez most így alakult.”
Pelin BILGIC, a török válogatott hátvédje: „Nagyon fontos volt számunkra a mérkőzés, mert, ha már kiestünk, szerettünk volna legalább győzelemmel búcsúzni. Ez sikerült, de nem lehetünk boldogok, mert nem folytatódik számunkra a torna, ami nagy csalódás.”

Végül a végig kísérleti összeállításban parkettre lépő mieink kikaptak az olimpiai 6. helyezett, ám erről a tornáról már pénteken kieső törököktől, de Székely Norbert és a játékosok számára is rengeteg tanulságot szolgáltatott a tét nélküli harmadik csoportmeccs.

A szövetségi kapitány megtartotta ígéretét, és már a kezdőötöst megvariálta, bekerült Dubei Debóra és Lelik Réka is, de nem kellett sokat várni az Európa-bajnokságon még egyetlen percet sem szereplő Kiss Virág, Pusztai Petra, Horváth Bernadett trió bemutatkozására sem.

A törökök viszont a legerősebb csapatukkal kezdtek, valószínűleg Ceyhun Yildizoglu kíváncsi volt, mennyire motiváltak euroligás játékosai. A játék képe alapján túlságosan nem tűntek annak, bár az is lehet, hogy ezen a kontinensviadalon a törökök tényleg csak ennyit tudtak. A felforgatott magyar csapat bátran kezdett, Studer Ágnes és Dubei Debóra is behintett egy-egy triplát, aztán a valamivel élénkebben mozgó török cserejátékosok újítani és fordítani is tudtak. Szokatlan összetételű ötösöket forgatott Székely Norbert, ez persze azt is eredményezte, becsúsztak egymás meg nem értéséből fakadó hibák, néha csikorgott és nyikorgott a gépezet. Az eddig kevesebb szerepet kapó játékosok közül Lelik és Kiss az első félidőben kissé bátortalanul mozgott, Horváth viszont pörgős volt, és szép triplával kezdett, Pusztai pedig két támadólepattanót szedett le, egyáltalán nem tűnt megszeppentnek. A nagyszünetre egypontos hátrányban vonulhattunk, és azzal a tudattal, hogy ez a meccs minden körülmények között megnyerhető.

„Ébredjünk már föl!” – kiabálta Székely két perccel a harmadik negyed és egy 7–2-es török roham után, kérése jogosnak tűnt, mert néha túl könnyen kerültek helyzetbe a törökök. A riválisnál Kiah Stokes a második félidőben szinte nem is kapott pihenőt, őt sikerült többször megjátszani, és bedobálta a ziccereit, a törökök elmentek tizenegy ponttal. Dubeiben, Studerben lehetett bízni ebben a nehéz helyzetben, az utolsó negyedben pedig megint jött Zele Dorina, aki távolról és közelről is többször betalált, a magyar csapat pedig feljavuló védekezésének is köszönhetően úgy jött vissza a meccsbe, hogy a törökök a legjobb ötösüket tartották a pályán, nálunk pedig például az utolsó két percre Leliket Pusztai váltotta. A fiatal magyar csapat majdnem megcsinálta a bravúrt, egylabdás mérkőzést csikart ki, és a végén Határ Bernadett egy másodperccel a zárás előtt kettő büntetőt dobhatott az egyenlítésért, de csak egyszer talált gyűrűbe, így a törökök nem mennek haza győzelem nélkül, de ez aligha vigasztalja őket.

Csütörtökön következhet a negyeddöntő, mégpedig Nagy-Britannia vagy a cseheket vasárnap meglepetésre 13 ponttal legyőző Montenegró ellen.

S ha már meglepetés: a nemzetközi szövetség (FIBA) szubjektív erősorrendjében a torna előtt a mieink mellett éppen ez a két csapat szerepelt az utolsó három helyen, és most ebből a trióból egy alakulat elődöntős lesz. Óriási lehetőség előtt áll a csapatunk!

ÚJABB VÁLASZOKAT KAPOTT

– Az történt, amire számított?
– Életem egyik legfurcsább mérkőzése volt, mert gyakorlatilag felkészülési mérkőzést játszottunk az Európa-bajnokságon – válaszolta Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Mondhatnám viccesen, ebben a műfajban nem vagyunk jó, a kontinensviadal előtt a hét edzőmeccsünkből hatot elveszítettünk. Komolyra fordítva a szót: ezen a találkozón tökéletesen sikerült elérni, amit szerettünk volna. Egyrészt akik eddig kevesebb szerepet kaptak, most sokat játszhattak, akik meg korábban többet voltak a parketten, játékban maradtak úgy, hogy kevesebb lett a játékpercük.

– Milyen válaszokat kapott ezen a mérkőzésen?
– Nagyon jókat. Ez is fontos volt, rengeteg információval gazdagodtam, ebből az információhalmazból kell kiválogatni azokat, amelyeket használnunk kell az előttünk álló két nagyon fontos mérkőzésen.

– Egyetlen olyan pillanat sem volt a mérkőzésen, amikor úgy gondolta, minden erővel érdemes lenne az eredményt szem előtt tartani?
– Nem, volt egy tervünk, amelyhez végig tartottuk magunkat.

– Mivel telik a következő három nap?
– Utazással, edzéssel, felkészüléssel és rengeteg gondolkodással.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG3
21
205–1945
2. Olaszország3
2
1183–1705
3. Szlovénia3
12
203–2184
4. Törökország3
1
2168–1774

 

TUDÓSÍTÁS

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, GYŐZÖTT TÖRÖKORSZÁG
40. perc:
viszonylag gyorsan, Határ-duplával fejeztük be a támadást. Újabb török időkérés. (57–59) Bedobás után azonnal jött a magyar fault. Bilgic egy büntetőt sem dobott be. Horváth nem tudott dobott, Pusztai sem, Határ azonban kiharcolt egy faultot. Az elsőt bedobta, a második lejött. Már faultolni sincs idő, vége.
40. perc: Zelét faultolták a mezőnyben, ez megmentette a magyar támadást. A sértett csak az első büntetőjét dobta be. (55–58) A labdától távol, a mezőnyben láttak faultot Zelénél (ez az ötödik hibája). Stokes kettőből egy büntetőt bedobott. Érdekes módon, török időkérés. 55–59
39. perc: jól védekeztünk, ám Lelik odapiszkált Albennek. A török irányító egy büntetőt értékesített. (51–56) Zele keze nem remegett meg, újabb magyar tripla!!! (54–56)Dubei szerzett volna labdát, de kezet is vitt. Canitez mindkét büntetőjét bedobta. 54–58
38. perc: jó tempóban támadott a magyar válogatott, Határ támadólepattanót szedett és közelről kosarat szerzett. (51–55) A török kapitány érzi, hogy baj van. Időkérés.
37. perc: Stokes is mehetett a vonalra, és ha már ott volt, szerzett is két pontot. (47–55) Dubei gyönyörű labdával szolgálta ki Határt, aki aztán a másik oldalon nagyot blokkolt.
36. perc: támadóhiba Horváth ellen. Ez most egy kicsit érthetetlen... Eladtuk a labdát (már tizennegyedszer), Bilgic rohant, leadta Stokesnak, aki bedobta a ziccerét (46–53) Magyar időkérés. Zele harcolt ki két bünetőt, az elsőt kihagyta, a második a helyén. 47–53
35. perc: hosszú támadás végén Bilgic talált be közelről (46–51), majd elrontott támadás után Varga beütötte az ötödik személyi hibáját.
34. perc: újabb kiváló magyar védekezés, Cakirék ezúttal homállyal fejezték be a támadásukat. Most már aztán támadásban is fel kell javulni, de előbb török időkérés.
33. perc: szigorítottunk a védekezésünkön, ennek most az volt az eredménye, hogy lejárt a támadóideje a törököknek.
32. perc: Varga dobott be két büntetőt, a másik oldalon támadóhiba. 46–49
31. perc: Folytassuk a tiplagyártást! Dubei talált be távolról. Stokes könnyű ziccerrel válaszolt. 44–49

ELKEZDŐDÖTT A NEGYEDIK NEGYED!

Statisztikák:
Kétpontos dobások: 6/27, illetve 11–26
Hárompontos dobások: 9/18, illetve 3/10
Gyorsindításból szerzett pontok: 0–8
A kispadról szerzett pontok: 5–16


VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!
30. perc:
mindkét oldalon hibák. Studert keményen faultolták a félpályánál, ez már a törököknek is az ötödik szabálytalansága volt. A magyar irányító mindkét büntetőjét bedobta – már 11 pontnál jár –, ám nem dőlt hátra elégedetten, kiharcolt egy támadóhibát.. 41–47
28. perc: előbb egy könnyű síppal fújt, majd egy jogos magyar fault, az utóbbi már az ötödik volt ebbe na negyedben, így Stokes dobhatott büntetőket. Nem is hibázott. (36–47) Miben is bízhatnánk? A triplákban! Studer célzott pontosan, ezen a meccsen már harmadszor. 39–47
27. perc: Köksal csapott le egy szabad labdára és szerzett vele kosarat. 36–45
26. perc: Caglar szépen játszotta üresre magát, könnyű dobással növelte csapata előnyét (34–43). Székely Norbert most próbál megálljt parancsolni egy időkéréssel. Dubei szépen „körbeautózta” az egész mezőnyt és ziccert dobott. 36–43
25. perc: Zele is három pontot szerez, de egy dobással. Ez már a hetedik triplánk volt. (34–39) Cakir is belejött, a 11. pontját szerezte. 34–41
24. perc: Határ a palánk alatt eddig nem nagyon került helyzetbe, középtávolról viszont jól tüzel. Íme, egy újabb kosár tőle. Stokes hasonló megoldással válaszol. (30–36)Zelét faultolták, aki csak egy büntetőt dobott be. Határ Cakirral szemben szabálytalankodott, aki triplát próbált dobni. Mind a hármat bedobta. 31–39
23. perc: ez a támadásunk is elment, a másik oldalon Alben igen lépéshiba-gyanúsan harcolt ki büntetőket. Kettőből egy ment be. 28–34
22. perc: támadás közben kicsit elaludtunk, majd a védekezésben sem figyeltünk eléggé: Canitez dobott hármast, Alben ötödik asszisztjából. 28–33
21. perc:Zele ziccere után Köksal triplázott. 28–30

ELKEZDŐDÖTT A HARMADIK NEGYED
Horváth Bernadett is bemutatkozott a tornán (Fotó: Koncz György)
Horváth Bernadett is bemutatkozott a tornán (Fotó: Koncz György)
Majdnem 43 százalékkal dobjuk a hárompontosokat és a második negyedben már kétpontost is értékesítettünk, a büntetőmutatónk 2/2. Itt érdemes kiemelni, hogy a törökök 10/12-nél járnak a vonalról és kétszer többet faultoltunk (12–6). Ez nem feltétlenül amiatt van, mert ellenünk fújnának a játékvezetők, egyszerűen nincs elég betörésünk.
További statisztikai mutatók:
Lepattanó (támadó): 20–21 (6–5)
Gólpassz: 6–5
Eladott labda: 8–8
Szerzett labda: 4–5
Pontdobók: Dubei 6/3, Határ, 6, Studer Á. 6/6, Horti 2, Horváth 3/3, Lelik 3/3, illetve Bilgic 2, Caglar 6, Cakir 6, Canitez 5/3, Cora, 4, Güclü 2, Köksal 2.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
20. perc:
a félidő utolsó percére fordulva pályára lépett Kiah Stokes és időt kértek a törökök. A rövid pihenő után elrontottuk az akciónkat, Cora viszont Határtól sem ijedt meg és ziccert dobott (26–27). Ezt követően Turner indult volna meg a labdával, de már időt kért Székely. Megküzdöttünk ezzel a bedobással, második kísérletre el is adtuk. A törökök nem tudták kihasználni.
19. perc: egy biztos: a triplákkal nincs gondunk. Studer önmaga második, csapata hatodik távoliját értékesítette. 26–25
18. perc: ez is szép akció volt, Kiss passzából Határ ziccerezett. (23–23) Lelik faultja után, Cakir dobott be két büntetőt. 23–25
17. perc: rohamosan fogyott a törökök támadóideje, az utolsó pillanatban Cakir öt méterről dobott egy fél lábas, palánkost. Nem elfogultságból, de ez nagy mák volt. (19–23) Határ tudatosabban kijátszott akciót fejezett be középtávolról. 21–23
16. perc: időt kértek a törökök. Ebben negyedben ők sem brillíroznak, sőt! A mi kispadunknál Székely Norbert a gyorsindításokra hívta figyelmet: az eddigi nulla, lerohanásból szerzett pontnál szeretne többet látni.
15. perc: Varga csakúgy, mint egy perccel ezelőtt, ismét tanítani valóan tört be, majd könnyű ziccert ziccert rontott.
14. perc: rövid időn belül két szép akciót és rontott ziccerrel zártunk le, a másik oldalon egy szerzett labdával rohant végig Bilgic. 19–21
13. perc: magyar támadó lepattanó után Lelik talált be távolról. 19–19
12. perc:
Horváth betörését három török állította meg, a fiatal irányító azonban nem jött zavarba, kihagyhatatlan helyzetbe hozta Hortit, aki ziccerrel törte meg a magyar kosárcsendet. 16–19
11. perc: Elkezdődött a második játékrész. Egy perc alatt nem sok jó történt: pontot még nem dobtunk, Turner beütötte a második személyi hibáját.

A magyar válogatott már négy hárompontost szerzett, sikeres kettest viszont még nem dobott. Emellett már ötször eladta a labdát. Legjobb pontdobónk a hatpontos Dubei Debóra.

EZ AZ ELSŐ NEGYED VÉGE!
10. perc: Caglar
előbb megfogta a pozíciót, majd jól dolgozott háttal a gyűrűnek, szép kosarat szerzett. 14–19
9. perc: Caglar nem hibázta el a büntetőit (14–17). A másik oldalon szép játék után Kiss rontott középtávolról, a lepattanó a miénk, de eladtuk a labdát.
8. perc: a pályán Horváth Bernadett is. Köksal duplájával újra vezetnek a törökök, majd érthetetlen labdaeladás után Cora harcolt ki két büntetőt, amiket be is dobott. (11–15) Horváth hamar felvette a ritmust, szép hármast dobott. 14–15
7. perc: Turnert leblokkolták, még rendezetlen védelem ellen dobott kettest Caglar. 11–11
6. perc: az egyik oldalon Cakir, a másikon Határ dobott a helyére két büntetőt. 11–9
5. perc:
számos itt is, ott is elrontott támadás után Köksal talált be középtávolról. Először vezetnek a törökök. (6–7) Mi eladtuk a labdát, ellenfelünktől a játékvezetők vették el támadóhiba miatt. Lelik megtalálta a zárásból kifutó Dubeit, aki újabb triplát dobott. (9–7) Pusztai Petra is bemutatkozik.
3. perc: Zele faultja után Canitez értékesített két büntetőt. (6–2) Zele támadóhibája után támadhattak a törökök, a támadóidő lejárta előtt egy másodperccel Canitez dobott triplát. (6–5) A tornán először pályára lépett Kiss Virág.
2. perc: Studer labdát szerzett, majd Dubeit hozta jó helyzetbe. A Sopron kiválósága nem is hibázott, ő is hárompontost dobott. 6–0
1. perc: a feldobást elhoztuk, Studer nem is teketóriázott sokat, azonnal dobott egy triplát. (3–0) Jó magyar védekezés után Zele hármasa jött le a gyűrűről.

A mieink fehér alapon zöld, piros mintás mezben, a törökök tiszta pirosban játszanak.

A magyar kezdő: Studer, Lelik, Dubei, Zele, Határ.

Montenegrói, spanyol és román játékvezető dirigál a találkozón.

A török után meghallgattuk a mi himnuszunkat is. Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

Székely Norbert csapata biztos negyeddöntősként várta a törökök elleni meccset (Fotó: Koncz György)
Székely Norbert csapata biztos negyeddöntősként várta a törökök elleni meccset (Fotó: Koncz György)

 

ELŐZMÉNYEK

A 2019-es női Európa-bajnokság előtt aligha gondolta bárki is, hogy a csoportkör utolsó fordulójában a magyar válogatott biztos negyeddöntősként, tét nélküli mérkőzést játszik Törökországgal. A világranglistán ötvenediknek taksált magyar együttes csütörtökön nagyot fordítva győzte le Szlovéniát88–84-re,majd pénteken, a papíron jobb erőkből álló Olaszországot is megverte59–51-re.Ezzel el is dőlt, hogy Székely Norbert csapata tizennyolc év után ismét Európa-bajnoki negyeddöntőt vívhat.

„Volt bennem feszültség a torna előtt, de végig hittem a csapatban, elsősorban azért, mert láttam, milyen az egymáshoz való hozzáállásuk – nyilatkozta lapunknak Székely Norbert szövetségi kapitány. – Pénteken Zele Dorinát emeltem ki mint az első két meccs hősét, de ugyanígy beszéltem Horti Dóráról, aki anyukaként tért vissza négy év után a válogatotthoz. Azt kell azonban mindenekelőtt kiemelni, itt mindenki megérdemli, hogy hősként emlegessem, főleg az emberi tényezők miatt.”

Az említett Zele és Horti mellett kiemelkedik az amerikai születésű Turner Yvonne (az első két találkozó alapján 16.5 pontot, 6.5 lepattanót és 4 gólpasszt átlagol), Határ Bernadett (15.5 pont, 10 lepattanó) és Studer Ágnes (11.5).

A mieink tizenkét fős keretéből egyelőre Horváth Bernadett, Pusztai Petra és Kiss Virág nem kapott lehetőséget; a törökök ellen vélhetően ők is szóhoz jutnak, mint ahogy Lelik Réka is többet lehet a pályán.

A magyar együttes soron következő ellenfelének nem úgy alakult ez a torna, mint amire számítani lehetett. A világranglistán hatodik Törökország előbb 57–54-re kikapott az olaszoktól, majd 62–55-re Szlovénia is felülmúlta, így már biztosan kiesett. Legjobb játékosuk az amerikai születésű Kiah Stokes (13.5 pont, 13.5 lepattanó), mellette a törökök korszakos sztárján, Isil Albenen volt a legtöbb teher eddig.

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG– ADATBANK!

A magyar válogatott kerete

DubeiDebóra (Sopron Basket),HatárBernadett (Sopron Basket),HortiDóra (ZTE NKK),HorváthBernadett (NKE-FCSM Csata),KissVirág (KSC Szekszárd),LelikRéka (NKE-FCSM Csata),PusztaiPetra (Aluinvent DVTK),RaksányiKrisztina (CMB Cargo-Uni Győr),StuderÁgnes (KSC Szekszárd),TurnerYvonne (Phoenix Mercury),VargaZsófia (CMB Cargo-Uni Győr),ZeleDorina (Aluinvent DVTK)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik