Női kosár Eb: Horti Dóra, az anyuka vezérszerepben

Vágólapra másolva!
2019.06.26. 12:36
null
Hortit (fehérben) bizonyította, jó döntés volt visszahívni (Fotó: Földi Imre)
Legutóbb négy évvel ezelőtt, a magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságon szerepelt tétmérkőzésen a magyar női kosárlabda-válogatottban Horti Dóra, akivel azóta annyi minden történt, hogy felsorolni is nehéz. Most visszatért segíteni.

Amolyan mesebeli történet.

Már négy évvel ezelőtt, a soproni Európa-bajnoki mérkőzések után úgy gondoltuk, véget érhet Horti Dóra válogatottbeli karrierje. Az akkor 28 éves centernek annyira megromlott a viszonya a Stefan Svitek vezette szakmai stábbal, hogy az utolsó meccsen már nem is kapott szerepet, és úgy tűnt, ez a történet nem hepienddel ér véget.

HORTI DÓRA

Született: 1987. április 25.
Magassága/testsúlya: 190 cm/85 kg
Klubjai: Szolnoki MÁV-COOP SE (2004–2006), BSE-ESMA (2006–2007),
Sopron (2007–2010; 2011–2012), Lotos Gdynia (lengyel; 2010–2011), Wisla Can-Pack Kraków (lengyel, 2012–2013), Canik Belediyesi (török, 2013–2014), Mersin BSH (török, 2014–2015), Aluinvent DVTK (2015–2016), ZTE NKK (2018–)
Legnagyobb sikerei: 3x magyar bajnok (2008, 2009, 2011), 2x Magyar Kupa-győztes (2012, 2016), lengyel bajnoki 2. (2013), Euroliga-4. (2009), U20-as Európa-bajnoki 2. (2006)

De a mesék azért jók, mert van bennük váratlan esemény, fordulat, ami esélyt ad a boldog befejezésre – a történet meghosszabbítására.

Igaz, az elmúlt években többször tűnt úgy, hogy ez a történet nem folytatódik. Három évvel ezelőtt, a bajnoki negyeddöntő harmadik mérkőzésén a Szekszárd ellen küzdött a DVTK színeiben, amikor egy balszerencsés mozdulat következtében elszakadt a térdszalagja, és hosszú hónapokra kidőlt.

Végeláthatatlannak tűnő rehabilitáció következett.

Amikor pedig célegyenesbe ért volna, érkezett az örömhír, hogy várandós, így természetesen nem választhatta a pályát.

Tündéri kislányának szentelte idejét, boldogságban, egyetértésben nevelte szintén válogatott kosárlabdázó férjével, Szabó Zsolttal.

Horti Dóra bevallotta, volt idő, amikor megfordult a fe­jében, hogy nem tér vissza a pályára, aztán Zalaegerszegen tavaly mégis edzésbe állt.

Egyéni trénerrel kezdte visszanyerni formáját, ami olyannyira jól sikerült, hogy meghatározó embere lett a legutóbbi bajnokságban bronzéremig menetelő ZTE NKK-nak, és teljesítménye nem kerülhette el korábbi mestere, a most szövetségi kapitány Székely Norbert figyelmét sem.

„Az elmúlt években jutott eszembe, hogy egyszer még a válogatottal Európa-bajnokságra készülhetek. Korábban is végig figyelemmel kísértem a csapat teljesítményét, és voltak olyan pillanatok, amikor azt éreztem, de jó lenne a lányok között lenni. Természetesen a helyzetem már más, elsősorban anya vagyok, igyekszem szem előtt tartani, hogy már ez az elsődleges feladatom, nem a sportolás” – mondta korábban lapunknak a 32 éves center.

Ennek ellenére a felkészülési mérkőzéseken a fiatal magyar válogatott egyik vezérévé lépett elő, minden erejét beleadta az edzésekbe, mérkőzésekbe, mert – az ő szavaival élve – „nem tapsolni jött” a többieknek.

Székely Norbert számos érvet felsorakoztatott, amivel elérte, hogy Horti Dóra vállalja az Eb-felkészülést és az Eb-szereplést, most pedig ott tartunk (emberemlékezet óta nem volt ilyen), hogy talán centerposzton a legstabilabb a magyar válogatott, köszönhetően hősünk és Határ Bernadett kiváló formájának.

Ez már maga a hepiend, amit persze lehetne még fokozni – mondjuk, egy sikeres szerbiai szerepléssel és továbbjutással a csoportból.

Aminek Horti Dóra is nagyon örülne, de vélhetően annak még inkább, hogy a torna végeztével végre sok időt tölthet szeretett kislányával.

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
CSOPORTKÖR

C-CSOPORT (NIS)
MAGYARORSZÁG
SZLOVÉNIA
TÖRÖKORSZÁG
OLASZORSZÁG

1. FORDULÓ
Június 27. MAGYARORSZÁG–Szlovénia 16.00 (Tv: M4 Sport)
Június 27. Törökország–Olaszország 18.30
2. FORDULÓ
Június 28. Szlovénia–Törökország 16.00
Június 28. Olaszország–MAGYARORSZÁG 18.30 (Tv: M4 Sport)
3. FORDULÓ
Június 30. MAGYARORSZÁG–Törökország 16.00 (Tv: Duna World)
Június 30. Olaszország–Szlovénia 18.30


A VÁLOGATOTT KERETE
PUSZTAI PETRA hátvéd
Született: 1999. április 27.
Magasság: 180 cm
Mezszám: 1
Klub: Aluinvent DVTK
Nagy tehetség, a felkészülés során meghálálta a bizalmat, és Székely Norbert is úgy gondolja, hogy hosszú távon sokat segíthet a válogatottnak. A rutinszerzésre új klubjában, a nemzetközi kupaszereplő DVTK-ban is sok lehetősége lesz.
KISS VIRÁG center
Született: 1998. április 12.
Magasság: 193 cm
Mezszám: 2
Klub: Atomerőmű KSC Szekszárd
Klubjában az elmúlt idényben egyre több szerepet kapott, ami feltétlenül szükséges, hogy kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Fizikai adottságai kiválóak, fontos lenne, hogy támadásban is nagy önbizalommal vállalkozzon.
DUBEI DEBÓRA bedobó
Született: 1997. január 4.
Magasság: 182 cm
Mezszám: 4
Klub: Sopron Basket
Évről évre lépked előre, egyre több izmot szed magára, és megszokta a legmagasabb szinten tapasztalható tempót. A válogatottban még több, még fontosabb szerep vár rá, mint eddig Sopronban, bátran kell dobnia, mert kiváló keze van.
RAKSÁNYI KRISZTINA hátvéd
Született: 1991. szeptember 26.
Magasság: 180 cm
Mezszám: 5
Klub: CMB Cargo-UNI Győr
A csapat kapitánya, aki mentalitásával, szívével, nagy rutinjával a fontos pillanatokban magával húzhatja a többieket. Több poszton bevethető, kiváló védő, akinek sülhet is a keze, nagyon fontos szerepe lesz az Európa-bajnokságon.
STUDER ÁGNES irányító
Született: 1998. szeptember 10.
Magasság: 166 cm
Mezszám: 9
Klub: Atomerőmű KSC Szekszárd
A felkészülés első részében izomsérülés miatt nem tudott a többiekkel edzeni, de amikor beszállt, nem látszott a játékán. Első számú irányítóvá lépett elő, aki sebességet vihet a játékba, főként rajta múlik a csapat tempója.
VARGA ZSÓFIA bedobó
Született: 1989. január 15.
Magasság: 182 cm
Mezszám: 10
Klub: CMB Cargo-UNI Győr
Ő az a játékos, aki minden kapitánynál ott van a tizenkettes keretben, mégpedig azért, mert azokat a feladatokat, amelyekkel megbízzák, egyszerűen és pontosan akarja végrehajtani. Most is ez várható tőle Szerbiában.
HORTI DÓRA center
Született: 1987. április 25.
Magasság: 190 cm
Mezszám: 11
Klub: ZTE NKK
Térdszalagszakadás és szülés után, két év kihagyást követően jobb fizikai állapotban tért vissza, mint korábban. A ZTE-t bronzéremhez segítette, Székely Norbert kérésére újra válogatott lett, remekelt a felkészülés alatt.
LELIK RÉKA hátvéd
Született: 1999. április 14.
Magasság: 185 cm
Mezszám: 18
Klub: NKE-Csata
A csapat meglepetésembere lehet. Már tavaly ősszel bemutatkozott a válogatottban, az Eb-felkészülés alatt az egyik legbátrabb, legponterőssebb játékos volt, és vélhetően Szerbiában sem ijed meg a saját árnyékától.
TURNER YVONNE hátvéd
Született: 1987. október 13.
Magasság: 178 cm
Mezszám: 22
Klub: Phoenix Mercury (amerikai)
Végre egy olyan játékos, aki valóban tudja, milyen magyar klubért, magyar színekért játszani. Európai gondolkodású amerikai, aki csapatember, de ha kell, egyedül is eldönt meccseket – viszont keveset tudott együtt edzeni társaival.
HORVÁTH BERNADETT irányító
Született: 1996. augusztus 27.
Magasság: 170 cm
Mezszám: 23
Klub: NKE-Csata
Kisebb hullámvölgy után visszanyerte formáját és önbizalmát a Csatában, így a válogatottba is visszakerült. Bátor, ügyes játékos, aki vélhetően részfeladatokat kap az Eb-n, azokat kell a lehető legjobban megoldania.
HATÁR BERNADETT center
Született: 1994. augusztus 24.
Magasság: 208 cm
Mezszám: 44
Klub: Sopron Basket
A felkészülési mérkőzések alapján az egyik legveszélyesebb fegyvere a magyar válogatottnak, remélhetőleg a tétmérkőzések sem tompítanak formáján, és remek adottságainak köszönhetően főnök lesz a palánk alatt.
ZELE DORINA center
Született: 1992. február 13.
Magasság: 185 cm
Mezszám: 51
Klub: Aluinvent DVTK
Bár posztján szinte mindig magasabb játékosokkal találkozik, gyakran kerül helyzetbe, érzi, hol lehet feltenni a labdát, és még távolról is veszélyes. Lesznek olyan helyzetek, pillanatok, amikor sokat segíthet a csapaton.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik