Női kosár Eb: Azt kell csinálni, amiben mi vagyunk a legjobbak – Iványi Dalma

BOBORY BALÁZS (Belgrád)BOBORY BALÁZS (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2019.07.03. 18:22
null
Iványi Dalma sokat nem révedezik a múltba (Fotó: Koncz György)
A magyar női kosárlabda-válogatott szakmai stábjában van valaki, aki már járt Európa-bajnoki elődöntőben, megtapasztalta, milyen átlépni azt a küszöböt, amely azt jelenti, hogy éremért küzdhet valaki. Iványi Dalma Székely Norbert segítőjeként dolgozik nap mint nap a lányokkal, tapasztalata, tanácsai, meglátásai aranyat érnek.

 

Huszonkét év után újra

A magyar női kosárlabda-válogatott legnagyobb sikereit az ötvenes években érte el az Európa-bajnokságokon, 1950-ben és 1956-ban is ezüstérmes lett. Bronzéremből már öt jutott nekünk, 1952 után a nyolcvanas években három (1983, 1985, 1987), legutóbb pedig az 1991-es csapat állhatott dobogóra. A négy közé 1997-ben, a magyarországi rendezésű viadalon jutottak be a mieink, de az elődöntőben Szlovákiától, a helyosztón pedig Németországtól kaptak ki. Két évvel ezelőtt a csoportból ugyan tovább ment a magyar csapat, de a középdöntőben Olaszországtól vereséget szenvedett és a 12. helyen zárt.

Mivel erről a tornáról az első hat helyezett olimpiai kvalifikációs tornán szerepelhet, ezért érdemes megemlékezni az ötkarikás játékokról is. A magyar női válogatott 1980-ban Moszkvában játszhatott utoljára olimpián, s bár négy évvel később a Los Angeles-ire is kijutott, a bojkott miatt oda már nem utazhatott el. Olimpiai selejtezős fellépésre sem mostanában volt példa, 1992-ben Spanyolországban volt esély kiharcolni a részvételt, de a mieink, három győzelem mellett négyszer kikaptak a 16 csapatos mezőnyben és nem sikerült kvalifikálniuk magukat a barcelonai játékokra.

A korábbi 134-szeres válogatott, tízszeres magyar bajnok irányító az 1997-es hazai rendezésű kontinensviadalon jutott a négy közé a magyar válogatottal, ahol a mieink a negyeddöntőben 84–70-re verték Spanyolországot.

„Igazából sokat nem révedezünk a múltba – válaszolja Iványi Dalma, amikor arról kérdezzük, szokott-e mesélni a játékosoknak arról az Európa-bajnokságról. – Sokkal inkább hasznos tanácsokkal próbálom én is ellátni a lányokat minden olyan aprósággal kapcsolatban, amely segíthet talán, hogy még jobbak, pontosabbak legyünk. Azt is el szeretném érni, hogy meg tudják élni a pillanatot, meg tudják ragadni a lehetőséget, amely előttünk áll. Felfoghatjuk ezt lelki tréningnek is, megvannak még az emlékeim játékoskoromból, talán tudok nekik olyat mondani egy-egy szituációban, amellyel sikerülhet levenni a terhet a játékosok válláról, és felhívni a figyelmet olyasmire, ami működhet a pályán. A mentális felkészülés nagyon fontos, el kell érni, hogy kellően fel legyenek pörögve a játékosok, de ne nyomja őket agyon a teher.”

A csapattal a 2017-es kezdetektől együtt dolgozó Iványi Dalma végtelenül büszke erre a társaságra és arra a munkára, amelyet azóta sikerült elvégezni.

„Nagyon szépen játszottunk ezen az Eb-n eddig is, a csoportmeccseinken nem mi számítottunk esélyesnek, mégis első helyen jutottunk tovább. A legfontosabb, hogy a lányok hisznek magukban, abban a munkában, amelyet elvégeztek és a szakmai stábban is. Ezt meg kell lovagolni, megmutathatjuk, hogy kiváló játékosaink vannak, illetve csapatként, alázatosan játszva szép eredményt érhetünk el, és úgy zárhatjuk majd le a hétvégén ezt az Európa-bajnokságot, hogy mindenki nagyon büszke ránk.”

A lányok hisznek a szakmai stábban is (Fotó: Koncz György)
A lányok hisznek a szakmai stábban is (Fotó: Koncz György)

 

IDE ÜLJENEK A MAGYAROK!
A magyar szövetség tanácsa alapján a csütörtöki, britek elleni meccsen 214-es és 215-ös szektorba kell a magyar szurkolóknak jegyet vennie a belgrádi Kombank Arénában, ha közel akarnak lenni a kispadhoz.

A pécsi kosárlabdázás ikonja nagyon kellemetlen ellenfélnek látja a briteket, akik kiemelkedő képességű játékosokkal rendelkeznek. Kemény kosárlabdát játszanak, szervezettek, mégis sokat hagyatkoznak az egyéni képességekre.

„Szerintem más is elmondta már, hogy döntőnek számít majd, milyen lesz a védekezésünk csütörtökön. Nem szabad hagynunk, hogy a komfortzónájukon belül tudjanak támadni és védekezni is, fizikai mérkőzésre kell késztetni őket, nem szabad egy dobóversenybe belemennünk. Azt kell csinálni, amiben mi vagyunk a legjobbak, a saját ritmusunkat kell játszani, hosszabb a kispadunk és talán szélesebb a repertoárunk. Ha kijön ez a különbség, akkor nyerni is tudunk.”

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÁJÁTSZÁS
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 12.30 (Tv: M4 Sport)
– élőben az NSO-n!
Július 4. Spanyolország–Oroszország 15.00
Július 4. Franciaország–Belgium 18.00
Július 4. Szerbia–Svédország 20.30 (Tv: M4 Sport)
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik