Női kosár Eb: az élmezőnyben Határ Bernadették

BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (fotó)BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.07.02. 14:35
A magyar női kosárlabda-válogatott eddigi kiváló Európa-bajnoki teljesítménye nem a véletlen műve, a statisztikai adatok is arról tanúskodnak, hogy rengeteg és jó minőségű munkát fektetnek a mérkőzésekbe Határ Bernadették.
A mieink szerzik a 4. legtöbb pontot, mezőnyből és a lepattanóknál is az 5. helyen állnak (Fotó: Koncz György)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A mieink szerzik a 4. legtöbb pontot, mezőnyből és a lepattanóknál is az 5. helyen állnak (Fotó: Koncz György) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
CSÜTÖRTÖK
12.30: MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.00: Spanyolország–Olaszország/Oroszország
18.00: Franciaország–Belgium/Szlovénia
20.30: Szerbia–Svédország (Tv: M4 Sport)

A számok nem hazudnak – tartja a szólás, persze a különböző sportágakban nem minden a statisztika (amelynek listáit a hétfő esti mérkőzésekkel zártuk), de sok mindenre rávilágít.

És a magyar válogatott eddig jó számokat hoz, olyanokat, amelyek megerősítik, miért is van a Székely Norbert csapata a legjobb nyolc között. És vannak kellemes meglepetések is az adatok között.

PONTÁTLAG

PONTSZÁM MÉRKŐZÉSENKÉNT
1. Franciaország 77.7
2. Spanyolország 73.7
3. Nagy-Britannia 73.3
4. Magyarország 68.3

Az Európa-bajnokság előtt a magyar válogatott hét edzőmérkőzéséből hatot elvesztett, és az egyik legnagyobb baj az volt, hogy Határ Bernadetten kívül nem volt igazán olyan játékos, aki konstans két számjegyű ponttermést hozott volna meccsenként. Csak azóta belépett a rendszerbe Turner Yvonne, akire külön kell figyelniük az ellenfeleknek, ki kell lépni rá, és ez rengeteg lehetőséget nyit a többieknek, amellett, hogy maga a hátvéd is eredményesen kosárlabdázik. Határ támadásban mutatott formája nem romlott, Studer Ágnes is villog, melléjük lépett fel „szinte a semmiből” Zele Dorina és esetenként Dubei Debóra, Horti Dóra. Szóval nem egysíkú a támadójátékunk, van mire alapoznia a szakmai stábnak.

A legjobb magyar pontszerzők: 1. Határ Bernadett 15.3 pont/mérkőzés, 2. Studer Ágnes 11.3, 3. Turner Yvonne 11

MEZŐNYBELI DOBÓSZÁZALÉK

MEZŐNYBELI DOBÓSZÁZALÉK
1. Franciaország 45.5%
2. Nagy-Britannia 43.3%
3. Lettország 41.1%
5. Magyarország 40.4%

A mérkőzések pontátlaga és a mezőnybeli dobószázalék sok esetben kéz a kézben járnak, így nem véletlen, hogy ezen a listán is az élmezőnyben vannak a mieink. És ez az adat lehetne talán még jobb, de az olaszok ellen a meccs jellegéből és az ellenfél erősségeiből adódóan nem lett sokpontos, látványos mérkőzés, ezzel együtt a 40 százalék feletti adatot nem kell szégyellni, sőt… Azt azért érdemes megfigyelni, hogy csütörtöki ellenfelünk, a brit csapat eddig még nálunk is pontosabban dobott.

A legpontosabban dobó magyar játékosok: 1. Határ Bernadett 60%, 2. Zele Dorina 56.2%, 3. Horti Dóra 46.2%


LEPATTANÓ

LEPATTANÓK MÉRKŐZÉSENKÉNT
1. Oroszország 46 (13.7)
2. Szerbia 44.3 (16.7)
3. Fehéroroszország 44 (17.3)
5. Magyarország 39 (10.3)
(támadólepattanók)

Előfordult a csoportmérkőzések során – főleg a szlovénok ellen –, amikor azt éreztük, az ellenfél jobban lepattanózik. Ez azért volt látványos, mert az ellenfél támadásban szedte vissza sorra a lecsorgókat. Az összesített adatok szerencsére azt mutatják, ebben a játékelemben is ott vagyunk az élmezőny végén, és talán ennek így is kell lennie egy olyan együttesnél, amelyben ott van a palánkok alatt a 208 centiméteres Határ Bernadett, vagy Horti Dóra. Persze a lepattanózásban mindig lehet előre lépni, a nagyon atletikus britek ellen létfontosságú lesz a lecsorgó labdák megszerzése.

A legtöbb lepattanót szerző magyar játékosok: 1. Határ Bernadett 9 (3), 2. Horti Dóra 5.7 (1), 3. Turner Yvonne 5.3 (–)

GÓLPASSZ

MECCSENKÉNTI GÓLPASSZOK
1. Franciaország 20.7
2. Spanyolország 19.7
3. Csehország 19.3
10. Magyarország 15.3

Ez az első lista, amelyen a magyar csapat a mezőny második felében áll, de a meccsenkénti több mint 15 gólpassz egyáltalán nem számít rossz mutatónak. És talán becsapós is egy kicsit, mivel a magyar csapatnak kevesebb az Európa-szintű klasszisa, ezért inkább csapatként funkcionál jól, a szakmai stáb ezért óriási hangsúlyt fektet a támadófigurák begyakorlására, pontos végrehajtására. S persze, vannak olyan esetek, amikor valakinek elő kell lépnie, és egyedül megoldania helyzeteket, ezt láttuk Turnertől a szlovénok elleni meccs utolsó negyedében.

A legtöbb gólpasszt adó magyar játékosok: 1. Turner Yvonne 3, 2. Raksányi Krisztina 2.5, 3. Dubei Debóra 2.3

ELADOTT LABDÁK

ELADOTT LABDÁK
1. Lettország 19.8
2. Svédország 19.5
3. Ukrajna 17.3
5. Magyarország 14.3

Voltak bosszantó hibák a mieink részéről a csoportkör során, ezek főleg egymás meg nem értéséből adódtak. Egyrészt Turner beépítését a csapatba tétmérkőzéseken kellett elvégezni, ez döccenőkkel járt, a törökök elleni utolsó csoportmeccsen meg soha nem látott ötösök voltak a pályán. A meccsenkénti 14 eladott labdát még lehet lejjebb szorítani, és kell is, mert a britek labdaszerzésből nagyon gyorsak és könnyen lefuthatnak minket.

A legtöbb labdát eladó magyar játékosok: 1. Studer Ágnes 2.7, 2. Turner Yvonne 2.3, 3. Határ Bernadett 2

MEGY A MODELLEZÉS

Természetes, hogy a játékosok számára kevésbé ingerszegény környezet Belgrád, mint a csoportmérkőzések helyszíne, Nis, ahol egyébként is a város szélén, a helyi „Rózsadombon” lakott a társaság. A fővárosban már könnyebb kiugrani a szabadidőben kiugrani egy kávéra, vagy éppen egy boltba és ez mindenképpen javíthat a hangulaton, ha egy csapat ennyi ideig van összezárva.

Kedden kora délutánra kaptak edzésidőpontot a mieink, akik először edzhettek a Kombank Arénában, amelynek elképesztő belső tereit látva csak az a kérdés merült fel bennünk, hogy mennyire fognak elveszni benne csütörtökön, a 12.30-kor kezdődő Magyarország–Nagy-Britannia összecsapáson a drukkerek.

A britek hétfőn este még középdöntőt játszottak Rigában és kedd délelőtt érkeztek meg Belgrádba, egy meccsel és egy repülőúttal több van a lábukba, azonban éppen a hétfői, középdöntős fellépés nem minden esetben hátrány egy ilyen tornán. A magyar csapat tagjai mindenesetre hétfő este közösen nézték meg a rivális fölényes és könnyed győzelmét Montenegró ellen, a szakmai stáb pedig azonnal ki is elemezte a játékát.

A keddi edzés ennek szellemében (is) zajlott, a csapat tagjai Székely Norbert utasításai alapján modellezték a britek várható támadójátékát. A tréning hajrájában egy ütközést követően Studer Ágnes kért ápolást, de szerencsére nem történt nagy baj, az eset semmilyen szinten nem befolyásolja az irányító játékát. A mieink este a Belgium–Szlovénia középdöntőt együtt nézték meg, szerdán pedig egy edzés vár a társaságra.

STUDER ÁGNES, A MAGYAR VÁLOGATOTT IRÁNYÍTÓJA

– Nyugtasson meg, nincs nagy baj!
Nem, nincs semmi gond, csak egy medvepuszit kaptam a combomba, de azonnal megfelelő kezelést kaptam.

Lassan telik az idő itt Belgrádban?
Így, hogy nincs meccs, igen. A lányokkal néha bemegyünk a városba sétálni, nézelődni, mert nem lenne jó, ha csak a szobában ücsörögnénk és gondolkodnánk, így más ingerek is érnek minket.

Mit érez a csapaton? Feszültséget, drukkot, várakozást?
Nagyon izgatottak vagyunk, hétfő este együtt néztük a britek Montenegró elleni mérkőzését, és várjuk már, hogy mi is játszhassunk. Elég sokat beszélgetünk egymás között, mire számíthatunk a britektől és a stáb is ellát minket információval, azon leszünk, hogy megverjük őket és a négy közé jussunk.

Milyennek látta a brit együttest?
Atletikus, gyors csapat, amelynek van néhány kiemelkedő képességű játékosa, mint például a center Temi Fagbenle, szerintem az lesz a kulcs, hogy őt meg tudjuk-e állítani. Mezőnyposzton rendelkeznek egy-két jó dobóval, nekik nem szabad helyet hagyni. Nagyjából az a példa előttünk, ahogy Raksányi Krisztina megfogta az olaszok klasszisát, Cecilia Zandalasinit. Hasonló úton kell mindenkinek járnia, nem szabad levegőt engedni az ellenfélnek. Fontos lenne őket hatvan pont körül tartani őket. Montenegrónak kilencven fölött dobtak, ha mi is annyit kapnánk tőlük, szinte lehetetlen lenne megverni őket.

A törökök elleni meccs után Székely Norbert azt mondta, hogy a negyeddöntő lehet a magyar játékosoknak élete meccse. Tényleg ez lesz az?
Igen, ezt én is így gondolom. Tényleg nagy tett már az is, hogy a nyolcba jutottunk, de most kaptunk egy óriási esélyt, hogy még egyet lépjünk, és esetleg legyen esélyünk kijutni az olimpiára. Itt a sansz, érzem az erőt a csapatban, hogy ki is használjuk.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)
NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÁJÁTSZÁS
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT (RIGA, BELGRÁD)
Július 1., Riga Nagy-Britannia–Montenegró 92–71
Július 1., Riga Svédország–Lettország 77–62
Július 2., Belgrád Olaszország–Oroszország ?
Július 2., Belgrád Belgium–Szlovénia ?
NEGYEDDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 4. Spanyolország–Olaszország/Oroszország 15.00
Július 4. Franciaország–Belgium/Szlovénia 18.00
Július 4. MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 12.30
Július 4. Szerbia–Svédország 20.30
RÁJÁTSZÁS AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNÁÉRT (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
ELŐDÖNTŐ (BELGRÁD)
Július 6. A1/C2/D3–D1/B2/A3 ?
Július 6. B1/D2/C3– C1/A2/B3 ?
HELYOSZTÓK (BELGRÁD)
Július 7. a 3. helyért 17.30
Július 7. döntő 20.30 (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik