NBA: Bryant, Duncan, Garnett a múlt – történelmi tripla a jövő?

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2016.10.25. 13:26
null
Vajon sikerül-e Stephen Currynek (balra) és Kevin Durantnek megkaparintani LeBron James serlegeit? (Fotók: Reuters)
Nyolcadik döntőjére és negyedik bajnoki címére tör LeBron James, a címvédő Cleveland Cavaliers szupersztárja az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint szerda hajnalban kezdődő 71. idényében. A csapatvezetők szerint ugyanakkor nem az ő együttese a legnagyobb esélyes, hanem a nyári finálé vesztese, a Golden State Warriors.

 

A mezőny legjobb és legkarizmatikusabb játékosának tartott LeBron James és clevelandi csapattársai júniusban igazi hőstettet hajtottak végre azzal, hogy a nagydöntőben – az NBA történetében példátlan módon – 1–3-as összesített állásról 4–3-ra megverték a 2015-ös bajnok Warriorst. Ezzel 1964 után diadalmaskodott ismét clevelandi együttes valamelyik nagy amerikai profi ligában.

Bár még sohasem volt példa arra, hogy egymást követő három idényben ugyanaz legyen a döntő párosítása, a harminc klub vezetői közül 29-29 véli úgy, hogy a Nyugati főcsoportot a Golden State, a Keletit pedig a Cleveland nyeri meg, azaz történelmi idény előtt állunk: a beavatottak jóslata szerint sorozatban harmadszor is Warriors–Cavs fináléval zárunk (és mivel saját csapatra senki sem szavazhatott, ez valójában alighanem 100 százalék).

A megkérdezettek 69 százaléka szerint az oaklandi gárda diadalmaskodik majd, a Cavaliers címvédésére csak 31 százalék tippelt. Az idény legjobbjának 46.7 százalék Jamest várja, s 83.3 százalék szerint a San Antonio Spurs kispadján ülő Gregg Popovich lesz a legjobb edző.

Az elmúlt alapszakaszban 73/9-es győzelmi mutatóval rekordot döntő Golden State sikerét vetíti előre, hogy a nyáron szerződtette Oklahoma Cityből az olimpiai és világbajnok Kevin Durantet. A négy idényben is a legtöbb pontot dobó klasszis az előszezon meccsei alapján remek párost alkot majd a triplagyáros Stephen Curryvel, aki az előző két idény legjobbja (MVP) lett.

MÚLTIDÉZŐ
A LEGUTÓBBI TÍZ BAJNOK
2007: San Antonio Spurs
2008: Boston Celtics
2009: Los Angeles Lakers
2010: Los Angeles Lakers
2011: Dallas Mavericks
2012: Miami Heat
2013: Miami Heat
2014: San Antonio Spurs
2015: Golden State Warriors
2016: Cleveland Cavaliers
A LEGTÖBB BAJNOKI CÍMET GYŰJTŐ CSAPATOK
17 (legutóbb 2008-ban): Boston Celtics
16 (legutóbb 2010-ben): Los Angeles Lakers
6 (legutóbb 1998-ban): Chicago Bulls
5 (legutóbb 2014-ben): San Antonio Spurs

Tim Duncan visszavonulása ellenére a nyugati kihívók között tartják számon a San Antoniót, amely Tony Parker, Manu Ginóbili és a remek védekező Kawhi Leonard mellé megszerezte a kétszeres NBA-bajnok spanyol veteránt, Pau Gasolt.

A Los Angeles Clippers továbbra is a Chris Paul, Blake Griffin duóra építve próbál utat törni magának, Houstonban még mindig James Harden az igazodási pont, az Oklahoma City Thundernél ugyanakkor felbomlott a nagy kettős. Ennek akár kedvező kimenete is lehet, a Durant árnyékából kilépő Russell Westbrook még magasabbra szárnyalhat, immár Victor Oladipo társaságában.

Keleten a Cavs legnagyobb vetélytársai közé a DeMar DeRozant megtartani képes Torontót, az Atlantát és a Hawkstól elcsábított Al Holforddal erősítő Bostont sorolják, de a Jeff Teague, Al Jefferson, Thaddeus Young hármassal a támadójátékát tudatosan erősítő Indiana is szép idény elé nézhet.

Érdekesnek ígérkezik a Dwyane Wade, Rajon Rondo kettőst megkaparintó Chicago vállalkozása, és kíváncsian várjuk, hogy a Bullstól távozó Derrick Rose-nak miként sikerül beilleszkedni a Carmelo Anthony-féle New York Knicksbe – s persze miként sikerül épnek és egészségesnek maradnia.

Mint ismert, a 16-szoros bajnok Los Angeles Lakerstől tavaly áprilisban – az utolsó meccsén 60 pontot hintve – elköszönt az elmúlt évtizedek egyik emblematikus alakja, Kobe Bryant. A következmény: a kaliforniai csapattól még annál a nem soknál is kevesebbet várnak a szakemberek, mint amennyit az előző szezonban nyújtott.

A tengerentúli erősorrendekben (power ranking) ugyancsak a futottak még kategóriában bukkanunk a Miami Heat nemrégiben még aranyba foglalt nevére – így múlik el a világ dicsősége.

S ha már nosztalgia: Bryant, Duncan és a nyáron szintén visszavonuló Kevin Garnett összesen 11 bajnoki aranygyűrűt, négy MVP-címet és 48 All-Star-válogatottságot vitt magával a lezárt játékoskarriereket összegző statisztikákba.

Azért persze bőven lesz kikért éjszakára is kitartani a tévékészülékek előtt. A Sport1 közvetítései szerda hajnali fél kettőkor Cleveland–New York keleti presztízsmeccsel indulnak.

Az alapszakasz október 25-én, a rájátszás jövő év április 15-én, a nagydöntő június 1-jén kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik