Szrecsko Szekulovics masszív A-csoportos csapatot szeretne kialakítani Szegeden (Fotó: Délmagyarország/Frank Yvett)

 

Egyelőre nem játszhatott edzőmérkőzést az élvonal küzdelmeire készülő Naturtex-SZTE-Szedeák. A klub lemondta a részvételt a kaposvári, eredetileg péntekre és szombatra kiírt 10. Orosz László-emléktornán – amelyen a Kaposvári KK, a PVSK-Veolia és a Zalakerámia ZTE KK lett volna az ellenfele –, mint kiderült, egyik játékosának pozitív lett a koronavírustesztje. Emiatt egy hete karanténban van mindenki, a kosárlabdázók és a stáb is, ami szerencse a szerencsétlenségben, hogy az első ellenőrzés mindannyiuknál negatív eredményt hozott, a másodikat csütörtök délután végezték el. Ha az sem mutatja ki senkinél a Covid–19 jelenlétét, a csapat végre visszatérhet a munkához, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy versenyképes állapotba kerüljön az NB I október 3-án esedékes startjára.

ÚJ KIHÍVÁS, ÚJ LEHETŐSÉG, ÚJ ENERGIÁK

– Mit csinált, miután befejezte az előző idényt az Alba Fehérvárral?
– A karanténidőszak alatt Magyarországon maradtam, aztán elutaztam az Egyesült Államokba, ott edzettem – mondta Govens Darrin, a Szedeák irányítója.

– Miért a Szedeákot választotta következő csapatául?
– Új kihívást, új lehetőséget kerestem és itt új, pozitív energiákhoz juthatok. Örülök, hogy ismét együtt dolgozhatok Szrecsko Szekuloviccsal, aki a Falcónál volt az edzőm.

– Mi a véleménye a játékoskeretről?
– Jó srácok a csapattársaim, akik keményen dolgoznak, hogy minél többre vigyék. A legfontosabb célunk, hogy minél több meccset nyerjünk meg, és mindig adjuk ki magunkból a maximumot.

– Hogy tetszik Szeged?
– Nagyon szép város, az épületek és a táj is csodálatos látványt nyújt, lehetőséget nyújt a feltöltődésre.

– Miért nem vett részt a magyar válogatott augusztusi összetartásán?
– Ezúttal nem kerestek meg, hogy csatlakozzak. Jó passzban van a csapat – ha tudok segíteni a gyakorlásokon vagy a mérkőzéseken, természetesen állok a válogatott rendelkezésére!

„Remélem, szombaton, vasárnap, legkésőbb hétfőn már tudunk edzeni – bizakodott Szrecsko Szekulovics, a Szeged szerb edzője. – Sajnálom, hogy nem vehettünk részt a kaposvári tornán és a tizenötödikei, Szolnok ellen esedékes edzőmeccsünket sem játsszuk le. Ha minden rendben lesz, a jövő heti kecskeméti tornán már elindulhatunk, majd az utána következő héten Oroszlányban is vár ránk egy viadal.”

A tapasztalt tréner hozzátette, a vírus terjedése nem állt meg, itt van velünk, továbbra is zavart okoz az egész világon, nemcsak a sportban. Emellett is fontos lenne viszonylag normális mederben tartani a mindennapi életet, ami jelen esetben a Szedeáknál a folyamatos edzést jelenti, ám hiába igyekszik kitalálni mindenki, senki sem tudhatja, mi lesz holnap...

De jöjjenek végre a jó hírek! A jelek szerint ütőképes gárda épül a Tisza-partján, négy remek légióst szerződtetett a klub (a magyar válogatottban is szereplő Govens Darrint, a szerb Djordje Dzeletovicsot, az újonc amerikai James Dickeyt és honfitársát, Zach Brownt), így jó eséllyel előbbre lép a csonka idényhez képest, amelynek lefújása a tabella 13. helyén érte a szegedieket.

„Biztos vagyok benne, hogy a pályán is benn maradtunk volna az élvonalban, nem jelentett volna gondot – taglalta Szekulovics, aki 2008-ban bajnok lett a Falcóval, később két ezüstérmet is szerzett a sárga-feketékkel. – A legfontosabb, hogy masszív A-csoportos csapatot alakítsunk ki, és ne az utolsó mérkőzéseken kelljen kiharcolni a további élvonalbeli részvételt. Ha van esély, természetesen megpróbálunk még nagyobb lépésekkel haladni. Erősebbek leszünk, örülök, hogy Govens hozzánk szerződött, őt mindenki ismeri, nagyon jó játékos, két évet együtt dolgoztunk Szombathelyen, és óriási eredményeket értünk el, érkezése pozitív impulzust ad a csapatnak. Keller Iván is jó igazolás, stabil magyar kosaras, mellette a velünk maradó Kerpel-Fronius Balázsra is számíthatunk, aki a rutint képviseli a keretben.”

Szekulovics szerint a fiatal és a tapasztalt játékosok megfelelő elegyet alkotnak, s ha mindenki egészséges lesz, jól haladhatnak. Az 58 éves edző egyértelműen helyes döntésnek tartja, hogy folytatja Szegeden a tavaly november végén elkezdett munkát, és köszöni a vezetőség bizalmát, amellyel jó kapcsolatot ápol. Szereti a várost, a klub nagyon barátságos és családias, ebből a szempontból tehát minden klappol. Csak oldódjon meg a koronavírus teremtette helyzet is...

„A nehézségek dacára jó úton járunk, eddig remekül ment a munka, és kiváló külföldi játékosokat választottunk – mondta Szekulovics. – Bízom benne, hogy hamarosan folytathatjuk a felkészülést, és jól teljesítünk az előttünk álló bajnokságban!”