Kosárlabda: a címvédőt is megkapták a magyarok a férfi Eb-selejtezőn

P. L. /MTIP. L. /MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 13:11
null
A férfiaknál 2017-ben Szlovénia volt az aranyérmes (Fotó: AFP)
Hétfő délben, Münchenben megtartották a 2021-es kosárlabda Európa-bajnokságok  selejtezőcsoportjainak sorsolását. A férfiak a címvédő Szlovéniával, Ukrajnával és Ausztriával csatáznak a kvalifikációért, míg a nőknél az Eb-negyeddöntős magyarok Szlovákiát és Hollandiát kapták.

 

A 41. férfi Eb csoportmeccseinek a helyszíne Köln, Prága, Milánó és Tbiliszi lesz, míg a kieséses szakasznak Berlin ad otthont. A 32-es selejtezős mezőnyt nyolc négyes csoportba sorsolták, a nyolcadik kalapból az előselejtezős csoportok négy, még ismeretlen győztesét húzták. Az előselejtezős tornákat augusztusban rendezik.

A selejtezőben a csoportok végeredménye körmérkőzések után alakul ki, a 24 csapatos kontinensbajnokságra csoportonként az első három helyezett jut ki. Kivétel azokban a négyesekben lehet, amelyekben a négy rendező – Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia – valamelyike szerepel. Ugyanis védett együttesként az ő továbbjutásuk biztos, amennyiben tehát nem végeznek az első három között, úgy csak az első és a második válogatott jut tovább abból a négyesből.

A magyar férfi válogatott legutóbb 2017-ben, 18 év távollét után vett részt kontinenstornán, s akkor a kolozsvári csoportból az isztambuli helyosztókra továbblépve a nyolcaddöntőig jutott. Az Eb-aranyérmet a szlovénok kilenc győzelemmel veretlenül szerezték meg, az ukránok - a magyarokhoz hasonlóan - két győzelemmel és négy vereséggel nyolcaddöntősként végeztek, míg az osztrákok nem jutottak ki a kontinensbajnokságra.

A selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt - február 17-25., illetve november 23. és december 1. között –, míg a zárásra 2021. február 15-23. között kerül sor. A 2021-es Eb-n egy csoportkör küzdelmeinek megrendezésre Magyarország is pályázott, sikertelenül.

FÉRFI KOSÁRLABDA, EB-SELEJTEZŐCSOPORTOK
A-csoport:
Lengyelország, Izrael, Spanyolország és a Szlovákia/Ciprus/Románia selejtezőcsoport győztese
B-csoport: Olaszország, Észak-Macedónia, Észtország, Oroszország
C-csoport: Csehország, Belgium, Litvánia és a Albánia/Fehéroroszország/Dánia selejtezőcsoport győztese
D-csoport: Horvátország, Törökország, Hollandia, Svédország
E-csoport: Finnország, Grúzia, Szerbia és a Svájc/Portugália/Izland selejtezőcsoport győztese
F-csoport: Ausztria, MAGYARORSZÁG, Szlovénia, Ukrajna
G-csoport: Németország, Montenegró,. Franciaország és a Luxemburg/Koszovó/Nagy-Britannia selejtezőcsoport győztese
H csoport: Görögország, Lettország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária

A nőknél a magyar válogatott a szlovák és a holland együttessel találkozik majd. A 33 csapatos selejtezős mezőnyt kilenc csoportba sorsolták: hat négyesbe és három hármasba. A végeredmény körmérkőzések után alakul ki, a kilenc csoportgyőztes és a legjobb öt csoportmásodik jut ki a 16 csapatos kontinensbajnokságra, amelyen a rendező franciák és a spanyolok automatikusan résztvevők.

A selejtezőben három kört rendeznek: idén november 10-18., 2020. november 8-16., valamint 2021. január 31. és február 8. között.

NŐI KOSÁRLABDA, EB-SELEJTEZŐCSOPORTOK
A-csoport:
Szlovénia, Görögország, Izland, Bulgária
B-csoport: Svédország, Montenegró, Izrael
C-csoport: Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Svájc, Észtország
D-csoport: Olaszország, Csehország, Románia, Dánia
E-csoport: Szerbia, Törökország, Litvánia, Albánia
F-csoport: Nagy-Britannia, Fehéroroszország, Lengyelország
G-csoport: Belgium, Ukrajna, Portugália, Finnország
H-csoport: MAGYARORSZÁG, Szlovákia, Hollandia
I-csoport: Lettország, Horvátország, Németország, Észak-Macedónia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik