Kosár: Debrecenben készülnek a 3x3-as szakág legjobbjai

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.07.08. 21:43
A 3x3-as kosárlabda szakág legjobbjai Debrecenben készülnek – elképzelhető, hogy szeptemberben Európa-bajnokságon vehetnek részt a férfiak és a nők is.
Medgyessy Dóra (balra) és Török Ágnes a hangulatos edzésen is a feladatra koncentrált (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Medgyessy Dóra (balra) és Török Ágnes a hangulatos edzésen is a feladatra koncentrált (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Időrendben a legizgalmasabb események: 1. Leszakadt a gyűrű láncának egyik darabja azon a palánkon, amelyre a 3x3-as férfiválogatottunk gyakorolt. 2. Női nemzeti csapatunk egyik oszlopa, Papp Klaudia az U23-asokkal közös edzés pörgős részén arcával a földre huppant a kissé piszkos szabadtéri pályán – szerencsére nem esett baja. 3. Női nemzeti csapatunk másik oszlopát, a rutinos Medgyessy Dórát a levezető részben tüsszögőroham támadta meg – ő is átvészelte a nehézségeket.

Ha lesz jövőre olimpia, a bemutatkozó 3x3-as kosárlabda mindkét nemének küzdelmeiben részt vehet a magyar válogatott. Ehhez a férfiaknak hazai rendezésű hatos, a hölgyeknek jövő májusban Grazban esedékes húszas, vagy ha abba beletörne a bicskájuk, szintén itthoni hatos tornán kell kivívniuk a kvalifikációt.

Addig viszont még sok idő van hátra, hiszen 2021-es eseményekről beszélünk – legjobbjaink az utánpótlás-válogatottakkal egyetemben második hete edzőtáboroznak Debrecenben, és előbb csütörtökön az urak, majd pénteken a nők fejezik be az összetartást (a 3x3-at egyre jobban megkedvelő Katona Szidónia és Török Ágnes hétfőn Székesfehérváron, a „nagypályás” válogatottnál folytatja). Könnyen lehet azonban, hogy a koronavírus-járvány dacára idén nyáron sem maradnak világverseny nélkül, ezzel kapcsolatban a gyengébbik nem szövetségi edzője, Károlyi Andrea árult el részleteket.

„A nemzetközi szövetségtől érkező százszázalékos információ még nincs, de a belgák már közölték, hogy szeptember 24. és 26. között Európa-bajnokságot rendeznek Antwerpenben. Oda tíz csapat már kijutott, a selejtező elmaradt, de a létszámot valahogy fel kell tölteni tizenkettőre. Elvileg a 2019. november elsejei világranglista alapján, ám nem tudni, minden ország vállalja-e a szereplést a kialakult helyzet miatt. A FIBA az elmúlt évek alapján a spanyolokat és minket választhat a legnagyobb eséllyel, de biztosak még nem lehetünk benne. Az is jó kérdés, együtt megyünk-e, vagy különválasztják a két nemet.”

Károlyi egyébként maximálisan elégedett azzal, amit csapatától látott, sokkal többet kapott annál, amit várt. Nagyon jó állapotban van az együttes, kis túlzással csak akkor fújják le az edzéseket, ha a pálya állapota már tarthatatlan.

Mivel a férfiak ezen a héten Keller Ákost és Ruják Andrást is nélkülözik, míg Horti Bálint a gyermekneveléssel foglalatoskodott szerda délelőtt, miközben kedvese, Bozóki Bettina az egymás elleni játékban izzadt.

„Minden reggel megbeszéljük Bálinttal, kinek mikor van edzése, ez alapján elosztjuk a gyerekfelügyeletet egész napra, ki mikor van Bencével, aki nagyon élvezi az itt edzőtáborozó fiúk és lányok társaságát. Pici kora óta megszokta a nyüzsgést, ami a kosárlabdával jár, a meccseken is velünk van. Én csak azért jövök el a csapathoz, mert rendkívül jól érzem magam, és segítek is a többieknek. Egyelőre oldottabb a hangulat, hiszen nem konkrét tornára vagy eseményre készül a felnőttegyüttes, bár ha jól tudom, szeptemberben elvileg megrendezik az Európa-bajnokságot. Bízom benne, hogy kijutunk, bár tisztában vagyok azzal, nem én utazom, de szurkolok a lányoknak, és megteszek mindent, hogy segítsem őket a felkészülésben” – mondta Bozóki Bettina, a női válogatott centere.

Látogatásunk időpontjában csak Demeter Attilának, Keller Ivánnak és Kerpel-Fronius Balázsnak vezényelt dobóedzést Csirke Ferenc szövetségi edző (aki Medgyessy Dórától megkapta a magáét a fehér cipő-fekete zokni összeállításért). Csütörtök este aztán a felnőttek és két U23-as, valamint két U18-as együttes részvételével minitornát rendeznek, hogy némi téthelyzetet is modellezzenek a taktikai elemek sulykolásán kívül.

INTERJÚ CSIRKE FERENCCEL, A FÉRFIVÁLOGATOTT EDZŐJÉVEL

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

– Mennyire nehéz motiválni a csapatot, tekintve, hogy rengeteg a bizonytalanság a nemzetközi programokban, és azt sem tudni pontosan, mikor és hol rendezik a következő tornákat, amelyeken pályára lépnek a srácok?
– Semennyire. Senkinek sem kell könyörögni, örömmel jön mindenki, mégiscsak lesz egy olimpiai selejtezőnk jövőre, ami óriási lehetőség és ami nagy motivációt jelent a fiúknak. A játékosaink szeretnek kosárlabdázni, még ha ez a 3x3 valóban más játék is, mint az öt az öt elleni. Noha most is akadnak hiányzóink magánéleti okok miatt, ugyanakkor új játékosaink is vannak, például Keller Ákos, aki a múlt héten csatlakozott hozzánk.

– Az öt az öt elleni válogatott csapatkapitányáról van szó?
– Igen, róla, akin látszott, hogy tényleg élvezi a kosárlabda ezen műfaját, óriási kedvvel, nagy elánnal edzett. Vele együtt van egy olyan tíz-tizenkét tagú keretünk, hogy bátran mondhatom, valószínűleg ki tudunk úgy állni egy hazai olimpiai selejtezőre, hogy legyen esélyünk kiharcolni a tokiói részvételt.

– Addig még sok idő van hátra.
– A húszcsapatos selejtező májusban lesz Grazban, ahová India helyett került a torna, a budapesti pedig, amelyen mi biztosan részt vehetünk, június elején esedékes. Addigra szeretnénk összerakni a csapatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik