Kosár Eb: Ferencz Csabának lesz néhány álmatlan éjszakája

BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)
Vágólapra másolva!
2017.09.10. 18:23
null
Ferencz Csaba a szerbek gyűrűjében (Fotó: MTI)
Ferencz Csaba a magyar férfi kosárlabda-válogatott egyik legjobbja volt a szerbek elleni Eb-nyolcaddöntőn. A triplaspecialista még nem tudja, folytatja-e a nemzeti csapatban.

 

MEGSZÓLÍTOTTÁK A TÖMEGET
– Ha valami befejeződik, akkor fejeződjön be így?
– A negyedik negyedben a srácok megmutatták, hogy tudnak kosarazni, ezután mindenki eldöntheti, hogy kinek volt itt a helye vagy kinek nem – válaszolta Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Remélem, sikerült elérni, hogy a válogatottban szerepelni presztízskérdés és megtiszteltetés. Azt személyes nagy sikeremnek tartom, hogy volt olyan mérkőzés, amelyet felmérések szerint több mint kétmillió ember nézett. Az elmúlt öt évben sikerült megszólítani egy csendes tömeget.

– Kerek lett ez a történet, kezdve az Eb-selejtezőktől a szerbek elleni mérkőzésig?
– Számomra igen. Ha az emberek nem tudtak azonosulni ezzel a csapattal vagy velem, akkor másnak kell csinálnia tovább ezt a feladatot. Az elmúlt öt évben ha összeadjuk a közösen eltöltött időt, akkor egy évet nem voltunk otthon, és mindezt azért, hogy az országot boldoggá tegyük, elvégezzük becsületesen a munkánkat. Ha utolsók lettünk volna, akkor is el kellene ismerni ezt.

– A szerbek ugyan megállítottak minket, de a magyar válogatott megy majd tovább ezen az úton. Akár már az őszi vébéselejtezőkön?
– Olyan szerződésem van a szövetséggel, amelyet bármikor felbonthat, én úgy fogom szolgálni a magyar kosárlabdázást, amilyen minőségben számítanak rám, ez nem pénz kérdése. Ha a szövetség nem velem akarja folytatni a munkát, akkor kirúghat, de ne gondolja senki, hogy most ebben a témában hatalmas tárgyalások kezdődnek. Számomra már holnap kezdődik a munka, és úgy gondolom, a szövetséggel együtt ugyanaz a célunk és elképzelésünk a jövővel kapcsolatban.

„Kár, hogy vége, nagyon szívesen maradtam volna még – nyilatkozta Ferencz Csaba, a magyar válogatott bedobója. – Óriási élmény volt a szerbek ellen játszani, és ez az egész Európa-bajnokság csodálatos volt. Lesz néhány álmatlan éjszakám azzal kapcsolatban, hogy folytassam-e a válogatottban a szereplésem, az biztos, itt két éve visszakaptam a hitem, amikor otthon problémáim voltak. Ezért nem győzök eléggé hálásnak lenni.”

Ognjen Kuzmics, a szerb válogatott erőcsatára jelezte, egyáltalán nem becsülték le a mieinket:

„Nagyon fontos mérkőzés volt a számunkra, úgy is álltunk hozzá. A leglényegesebb dolgot elértük, megnyertük a nyolcaddöntőt, és mehetünk tovább. Jönnek az olaszok, most igyekszünk ellenük is a lehető legjobban felkészülni.”

Alekszandar Djordjevics, a szerbek szövetségi kapitánya gratulált a magyar válogatottat irányító Ivkovics Sztojannak.

„Mint eddig mindig, most is elmondom, hogy büszke vagyok a csapatomra, mert elérte célját, és küzdhet tovább az Európa-bajnokságon – kezdte értékelését a szerb szakember. – Felkészültünk a magyarok játékára, főleg Hanga Ádámra és Vojvoda Dávidra, úgy gondolom, ezen a téren megoldottuk a feladatunkat. Jól kezdtünk, aztán előjött a régi betegség, nagy előnynél könnyelműbben játszottunk, és annak sem örültem, amit a cserepadunk ehhez a meccshez hozzátett. Nyertünk, ez a legfontosabb. Ivkovics Sztojan barátomnak gratulálok, remek csapatot rakott össze, amely kiváló Eb-t tudhat maga mögött.”

ELKAPTA A RITMUST
– Kijelenthető, hogy ez volt élete mérkőzése?
– Azt hiszem, igen, tényleg pályafutásom során az egyik legjobb meccsem volt – mondta Perl Zoltán, a magyar válogatott hátvédje.

– Mikor érezte meg, hogy ennyire elkapta a fonalat?
– Igazából már a mérkőzés előtt is úgy készültem és úgy is léptem pályára, hogy itt most mindent kiadok magamból, aztán a meccs elején néhány gyors indítás és betörés után olyan ritmust tudtam szerezni, ami szerencsére kitartott a mérkőzés végéig.

– Volt olyan pillanata a mérkőzésnek, amikor úgy gondolta, hogy el lehet kapni ezt a szerb csapatot?
– Én végig bíztam benne, hogy meg lehet számunkra ez a mérkőzés, többször is visszakapaszkodtunk hét-nyolc pontra, köszönhetően annak, hogy fantasztikus csapatmunkát végeztünk. Szerintem semmivel sem játszottunk rosszabbul, mint a szerbek.

– Győztek a fizikai paraméterek?
– Azzal azért nehéz versenyezni, amikor van az ellenfélnek egy 220 centiméternél magasabb centere, és neki csak oda kell löbbölgetni a labdát. Persze ettől függetlenül is nagyon jó a szerb csapat, én mégis a saját társaimra vagyok a legbüszkébb, hogy ilyen jó meccset tudtunk játszani ellenük.

– Milyen élményekkel zárja az Európa-bajnokságot?
– Csodálatos volt minden, életem egyik legnagyobb élménye az elmúlt másfél hét. Remélem, nem kell sokat várni rá, hogy újra átélhessem ezt az érzést.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL
NYOLCADDÖNTŐ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 86–78 (24–16, 24–25, 21–12, 17–25)

Isztambul, 1190 néző. Vezette: Lezcano (argentin), Purszanidisz (görög), Yilmaz (török)
SZERBIA: Jovics 9, BOGDANOVICS 17/9, Lucsics 11/3, KUZMICS 17, MARJANOVICS 14. Csere: Bircsevics, Micsics, MACSVAN 14/6, Miloszavljevics 4/3, Gudurics, Lazics. Szövetségi kapitány: Alekszandar Djordjevics
MAGYARORSZÁG: Wittmann 2, VOJVODA 11/9, Hanga 1, Allen 3/3, Keller Á. 8. Csere: PERL 22/6, Karahodzsics 6, Eilingsfeld 4, FERENCZ 15/12, Ruják 6/6, Tóth N. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 10–3. 5. p.: 16–3. 8. p.: 16–10. 12. p.: 29–23. 15. p.:
33–39. 18. p.: 42–36. 22. p.: 53–43. 24. p.: 60–45. 27. p.: 64–51. 32. p.: 69–62. 38. p.:
82–74

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik