Király-kupa: „Szégyenletes” – írta a Real, miután kikapott Hangáéktól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.19. 08:09
null
A Real Madrid hivatalos közleményt adott ki a Barcelona elleni Király-kupa-döntő után (Fotó: twitter.com/FCBbasket)
Mint beszámoltunk róla, Hanga Ádám csapata, a Barcelona elképesztő végjátékban nyerte meg a kosárlabdázók Király-kupáját, mivel a döntőben 94–93-ra legyőzte a Real Madridot. A játékvezetők az utolsó percekben mindkét fél kárára követtek el bakikat, ám a hosszabbítás végi bírói ítélet után a királyi gárda hivatalos közleményt adott ki, melyben szégyenletesnek nevezte a történteket.

A felháborodást kiváltó jelenetek az utolsó másodpercekben játszódtak le, amikor Ante Tomic, a Barcelona sztárja ziccert dobott, ám az egyik Real Madrid-játékos blokkolta azt. A játékvezetők a videobíró segítségével visszanézték az esetet, s úgy ítélték meg, hogy a labda már leszálló ágban volt, amikor a védő hozzáért, így kétpontos kosárnak minősítették Tomic dobását – a Hanga Ádámot is soraiban tudó Barcelona ezzel 94–93-ra fordított és megnyerte a Király-kupa döntőjét.

Íme, a találkozó végjátéka, Tomic „kosarával”

Az AEBA a vitatott esetről azóta közlemény adott ki, amelyben úgy fogalmaz, „felismertük, hogy a döntő végén súlyos hibák történtek”, ugyanakkor konkrétan nem tért ki arra, hogy a szóban forgó ziccernél vétettek-e a játékvezetők.

A szövetség emellett kiemeli, hogy a spanyol bírók a világ elitjébe tartoznak, ám sajnos az emberi hibák és tévedések elkerülhetetlenek, de mindenki azon munkálkodik, hogy javítani lehessen rajtuk.

A Real Madridnál kiakadtak az AEBA „magyarázatán”, s arra reagálván a klub is kommünikét adott ki, melyben szégyenletesnek nevezi a szövetség indoklását a történtekre.

„A Real Madrid úgy véli, hogy az események súlyosságát figyelembe véve az ACB és az AEBA indoklása, valamint értékelése szégyenletes. Mi természetesen megértjük, hogy az emberek bármilyen sportban hibázhatnak, de a klubnak egyértelmű választ kell kapnia arra vonatkozóan, hogy pontosan mi történt egy olyan játékban, amit ráadásul egy három főből álló bírói stáb még vissza is nézett, a trió megállapítása pedig pontosan az ellentettje annak, amit mások láttak. Mindezt úgy, hogy a rendelkezésükre állt a videobíró és a televíziós képek is. Mindenki láthatta.”

„A Real Madrid teljes mértékig egyetért a videobíró használatával, ezért a klub nem tudja megérteni a játékvezetők magyarázatát, miután nem vették figyelembe az összes rendelkezésükre álló képkockát. Miután a szövetség nyilatkozatában nincs kifejtve a bírók érthetetlen döntésére semmiféle magyarázat, az eset súlyosságára tekintettel a Real Madrid tanulmányozza a további intézkedések lehetőségét.”

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
DÖNTŐ
Real Madrid–Barcelona Lassa 93–94
(16–20, 19–15, 25–11, 17–31, 16–17) – hosszabbítás után
Legjobb dobók: Campazzo 19/3 pont, Randolph 16/12, Causeur 14/6, Llull 13/9, Ayón 12, ill. Heurtel 22/6, Claver 15/9, Tomic 14, Kuric 12/9, Pangos 10/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik