Kilenc meccsen nyolc vereség: a kapitány hasznosnak ítéli a kínai leckét

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2013.07.01. 14:08
null
A keret tagjai legközelebb december végén találkozhatnak újra, három nap erejéig (Fotó: NS-archív, Mirkó István)
Csaknem kéthetes kínai kalandozás után szombat este már a friss magyar levegőből szippanthattak a magyar női kosárlabda-válogatott tagjai, élükön Farkas Sándor szövetségi kapitánnyal. A február elején kinevezett szakember a majd’ félnapos repülőút után fáradtan vonta le a Távol-Keleten lejátszott kilenc mérkőzés tanulságait, amelyeken fiatal csapata egy győzelem mellett nyolc vereséget szenvedett.

 

„Kilenc meccset játszottunk tizenkét nap alatt, ami önmagában is fárasztó lenne, de mi még nagy távolságokat is megtettünk a mérkőzések között – kezdte Farkas Sándor. – Eszemben sincs ezzel magyarázni az eredményeket, pontosan tudtuk, mire vállalkozunk. Az volt a fő célunk, hogy kipróbáljuk magunkat erős ellenfelekkel szemben. Nagyjából egy Európa-bajnokság is ilyen hosszúságú, kíváncsi voltam, hogyan viselik el a játékosok a megpróbáltatásokat és a meccsterhelést.”

A kapitány összességében pozitívan értékeli a Kínában eltöltött napokat és kosarasai reakcióit. Azt sem tartja mellékesnek, hogy a találkozókat rendre 2500-3000 lelkes néző előtt vívták, ami szintén jót tehet tanítványai önbizalmának.

„Nem vettem észre a lányokon, hogy összetörtek volna a nyolc vereség miatt, nem voltak morális gondjaink – folytatta Farkas. – Mindannyian azt vettük alapul, hogy az elsődleges szempont a tanulás. Csak úgy léphetünk előre, ha sok meccset játszunk, minőségi ellenfelekkel szemben. Ausztrália a harmadik, Kína a hatodik helyen végzett a tavalyi londoni olimpián, és mindkét ország a bő keretével vett részt a tornán. Az amerikaiaknál olyanok szerepeltek, akik már elvégezték az egyetemet. Nem lehet okom panaszra, mert talán hülyén hangzik, de ha nem figyeltünk volna oda, minden mérkőzést negyven-ötven ponttal bukunk el. Nekünk két centerünk volt, a riválisoknak négy-öt, akik súlyban és magasságban is erősebbek a mieinknél, így a lepattanóknál mindig tizenöt-hússzal jobbak voltak. Ennek ellenére le a kalappal a lányok, elsősorban Krivacsevics Tijana előtt.”

A kapitány nem tart attól, hogy elsöprik a kritikák a kínai szereplés miatt.

„Nem vagyunk boldogok az eredmények miatt, és nem várjuk el, hogy bárki is örüljön nekik. Tudtuk, hogy nem lesz sétagalopp, de most tényleg a legjobbakkal játszhattunk. Ha itthon maradunk, az sem lett volna olcsóbb, a repülőjegyeket leszámítva gyakorlatilag mindent a vendéglátók fizettek, és nem jött velünk »turista«, a tizenkét játékost leszámítva a szakmai stáb utazott. Az sem mellékes, ha nincs ez a kínai lehetőség, az Eb miatt nem találtunk volna meccspartnert ebben az időszakban.”

A keret tagjai legközelebb december végén találkozhatnak újra, három nap erejéig, míg nagyobb lélegzetvételű edzőtáborra csak a következő szezon után, jövő májusban lesz lehetőség.

A KÍNAI TÚRA SZÁMOKBAN
MÉRKŐZÉS EREDMÉNY LEGEREDMÉNYESEBB MAGYAR JÁTÉKOS (pont)
Kína–Magyarország 85–71 Krivacsevics Tijana (17)
Amerikai egyetemi válogatott–Magyarország 98–86 Krivacsevics (22)
Ausztrália–Magyarország 84–76 Bálint Réka (26)
Amerikai egyetemi válogatott–Magyarország 71–55 Raksányi Krisztina (17)
Kína–Magyarország 97–76 Rasheed Rita (21)
Magyarország–Ausztrália 79–63 Rasheed (18)
Kína–Magyarország 74–72 Krivacsevics (19)
Amerikai egyetemi válogatott–Magyarország 83–57 Krivacsevics (17)
Ausztrália–Magyarország 63–54 Krivacsevics (20)
Összesen 9
1
0 8 610–734

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik