Ki állítja meg az Albát? – Nyolc csapat küzd a kosárlabda Magyar Kupáért

M. K.M. K.
Vágólapra másolva!
2018.02.14. 13:17
null
A 2017-es finálé végén az Alba Fehérvár örülhetett (Földi D. Attila)
Február 16. és 18. között rendezik meg a férfi kosárlabda Magyar Kupa-finálét a debreceni Főnix Csarnokban. Az előző évek lebonyolításához hasonlóan idén is nyolcas döntő keretein belül dől el a kupa sorsa – az eseményre az alapszakasz felénél (13. forduló) a tabella első nyolc helyén álló csapat kvalifikálta magát. Lássuk, hogyan vágnak neki az együttesek a szezon első trófeájáért folyó harcnak!

 


PÉCSI VSK-VEOLIA–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY

A négy párharc közül talán ennek a kimenetele a legkönnyebben megjósolható, annak ellenére, hogy decemberben kétszeri hosszabbításban a Pécs nyerte meg az egymás elleni bajnoki ütközetet. A két keret között mennyiségi és minőségbeli különbség is van, ráadásul a Falco talán egyetlen gyenge pontját (a palánk alatti játékot) kiküszöbölendő Ivan Zsigeranovics helyett Steven Taylor Jr. érkezett, akinek ez lesz az első meccse a sárga-feketéknél. Amennyiben az amerikait sikerül beépíteni, nemcsak a párharcból való továbblépés, hanem a döntőbe jutás is kötelező a vasiaknak – már ha amúgy nem lett volna az.

Ha tovább akar jutni a Pécs, mindent bele kell adnia. Az egyértelmű, hogy védekezésben száz százalékon kell pörögnie a baranyaiaknak, gyors visszarendeződéssel megakadályozhatják a lerohanásokat, ami azért is fontos, mert a Szombathelynek eddig nem igazán volt belső játéka (ez változhat az új centerrel). Elsősorban Perl Zoltánt és Govens Darrint, a Falco két motorját kell kikapcsolniuk – ők szinte teljesen szabadkezet kapnak elöl. Támadásban fel kell gyorsulnia a PVSK-nak, hiszen nagy valószínűséggel legalább 90 pont kell a vasiak legyőzéséhez, ehhez az is elengedhetetlen, hogy jó hatékonysággal üljenek a kinti dobások, amihez meg is van a tűzerő Csirke Ferenc csapatában.

 

ZALAKERÁMIA ZTE KK–ATOMERŐMŰ SE

Egyik csapat sem azt nyújtja eddig, amit várni lehetett tőle a szezon elején, és mindkettőre jellemző, hogy amikor már úgy néz ki, rendbe teszi sorait, akkor jön megint egy megingás. Nagy kérdés, hogy a Paks megtalálja-e a kupáig az 1-2-es posztra várt légiósát, ugyanis Seth Allen elküldésével a gólpasszait is beleszámolva nagyjából 20 pont kiesett a csapatból. Eilingsfeld János hiába teljesít fantasztikusan, vele együtt általában Jabarie Hinds húzza a tolnaiak szekerét, ám a többi légiós nagyon hullámzó teljesítményt nyújt, az élcsapatok közül a legkevesebb pontot dobja a gárda. A két említett játékos mellé muszáj felnőnie még legalább két csapattársnak – ebben az esetben erősebbnek tűnik az Atom kerete.

A csapatépítésben talán a ZTE jár előrébb, amelyben a kezdetben sokat kritizált Ivica Radic a bajnokság egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, Deonta Vaughn is mindig jól teljesít, Benke Szilárdra sem lehet panasz, s James Kinney is kezdi megtalálni régi önmagát. A zalaiak az utóbbi időben egész jól, tömören védekeznek, így kikapcsolhatják Hindset és nem szabad esélyt adniuk Eilingsfeldnek a támadólepattanók begyűjtésére. Ha emellett kijön nekik egy olyan dobóforma, mint amilyen az egymás elleni második meccsen volt, akkor könnyen túldobhatják az ASE-t.


ALBA FEHÉRVÁR–EGIS KÖRMEND

A gyenge szezonkezdet után az utóbbi hetekben már a legkomplettebb csapat benyomását kelti a kupa címvédője, mindezt igazán látványos játékkal teszi. A bajnokság egyik, ha nem a legjobb védelmét tudja magáénak az Alba, támadásban azt hozza, amit megszokhattunk Dzunics Braniszlav együtteseitől: sok pont indításból, gyors támadás-befejezések, robbanékony játék, s a palánk alatt a mezőny egyik legjobb magasember-szekciója dolgozik – nem nagyon kell újdonsággal készülniük a kupára. Mindezek ellenére a Kecskemét elleni – váratlan – zakóval hangoltak a nyolcas döntőre, ez minden bizonnyal még éhesebbé tette őket a szezon első trófeájára.

Nem volt szerencséje a sorsolásnál a két évvel ezelőtti győztes Körmendnek, amelynek éppen azzal a csapattal kell találkoznia, amelyik ebben a szezonban már háromszor megverte, ráadásul igen sima meccseken. A vasiak ott a leggyengébbek, ahol az Alba talán a legerősebb: a palánk alatt. A mezőnysorra kevesebb panasza lehet Gasper Potocniknak, négy-öt játékosa bármikor képes szétdobni az ellenfelet – tőlük egészen biztosan átlag feletti játékra van szükség. Védekezésben az eddigieknél sokkal határozottabb teljesítményt kell nyújtani a gárdának, amely ha képes fizikailag felvenni a versenyt, akkor az első nap legjobb meccsét láthatjuk.

 

KTE-DUNA ASZFALT–SZOLNOKI OLAJ KK

Ez a mérkőzés korántsem lesz sétagalopp az Olaj számára, mégsem panaszkodhat a sorsolásra. A szolnokiak rendre azok ellen teljesítenek a legjobban, akik fizikailag próbálnak a másik fölé nőni, márpedig a Kecskemét kiválóan tördeli a „nagyok” játékát. A Tisza-partiakat az akadályozhatja meg a (végső) sikerben, ha nem tudják megőrizni a higgadtságukat. Ebben az idényben ötször állították ki valamelyik játékosukat (négyszer a bajnokságban, egyszer az Európa-kupában), erre egyre inkább utaznak is az ellenfelek. Ha higgadtak maradnak, akkor ki kell jönnie a keretek közötti minőségi különbségnek – a legtöbb csapatnál komplettebb a Szolnok –, azonban egy újabb megingás nem biztos, hogy belefér a KTE ellen.

A Kecskemét ebben a szezonban épp az esélyesebb csapatokat szereti megviccelni, legutóbb az Albát kapta el idegenben, és verte már meg a Falcót és a ZTE-t, sőt a Körmendet is megszorongatta. A kecskemétiek évek óta ugyanabban a rendszerben játszanak, így nagyon jó csapatjátékra képesek, az Alba ellen is csak ötször (!) adták el a labdát. Ugyan kiváló mezőnyemberei vannak az Olajnak, mégis sokat erőlteti a palánk alatti pozíciós játékot – ezt talán könnyebben megállítja a KTE, mint a Vojvoda Dávid vezette perimétert. Forray Gábor csapatának valószínűleg hibátlan játékra lesz szüksége a győzelemhez, ám ezt nem könnyű egy héten belül kétszer kivitelezni.



ZSÍROS TIBOR FÉRFI MAGYAR KUPA, DEBRECEN
Február 16., péntek
Negyeddöntő
13.00:
Pécsi VSK-Veolia–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
15.30:Zalakerámia ZTE KK–Atomerőmű SE
18.00:Alba Fehérvár–Egis Körmend (Tv:M4 Sport)
20.30:KTE-Duna Aszfalt–Szolnoki Olaj KK

Február 17., szombat
Elődöntő
15.30:
Pécsi VSK-Veolia/Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Zalakerámia ZTE KK/Atomerőmű SE
18.00:Alba Fehérvár/Egis Körmend–KTE-Duna Aszfalt/Szolnoki Olaj KK (Tv:M4 Sport)

Február 18., vasárnap
A 3. helyért
15.00:
az elődöntő vesztesei
Döntő
17.30: az elődöntő győztesei (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik