Keleti kis csapatok leckéztették meg a Spurst és a Clipperst

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.11.30. 08:38
null
Sean Kilpatrick (fehérben) szenzációs teljesítményt nyújtott a Los Angeles Clippers ellen (Fotó: Reuters)
Sean Kilpatrick hihetetlen meccsével kapott ki a Clippers Brooklynban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, de nem csak ők buktak nagyot. A Magic idegenben oktatta a San Antoniót, a Cleveland Milwaukee-ban fázott meg, a Hornets pedig óriási hazai vereséget szenvedett el az idegenben nem túl acélos Pistonstól. A New Orleans és Anthony Davis továbbra is jó formában, a nap rangadóján pedig a Jazz megfordította a szerepeket, és ők dobták szét James Harden Houstonját.

 

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 89–112

Kinek hiányzik Drummond? Ma minden játékelem rendben volt a Detroitnál, melyek ahhoz szükségeltettek, hogy javítson a gárda rossz idegenbeli formáján. Pedig Drummond a második negyedben egy flagrant 2-s fault után a kiállítás sorsára jutott, de ezt is elbírta a Pistons. Olyan csapatmunkával dolgoztak a vendégek, mely eddig hiányzott az idegenbeli fellépéseikről, különösen támadásban. A padról Udrih (7 pont, 7 gólpassz) és Baynes (8 pont, 8 lepattanó) egyaránt hasznos volt, de az alig hibázó Harris (9/12 mezőnyből) mellett a statisztikai lapot kitöltő Caldwell-Pope-ot kell leginkább kiemelni (6/14, 7 lepattanó, 7 gólpassz).

Továbbra is sok a back-to-back terhe. A Hornets 1–3-ra rontotta mérlegét, ha gyors egymásutánban lép pályára. Már a kezdésnél problémák adódtak, három perc alatt már több mint tíz pontos hátrányt szedtek össze Walkerék. A 40 százalékos mezőnyhatékonyság alatt dobó hazaiak nem tudták előnnyé fordítani Drummond kiállítását, sőt a második félidőben mindössze 35 pontra futotta tőlük. Annak tükrében, hogy csak három játékos jutott náluk tíz pont fölé, nem meglepő, hogy esélyük sem volt a térfélcsere után fordítani a találkozó menetén.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/12, Belinelli 11/3, Kidd-Gilchrist 10
A Pistons legjobb dobói: Harris 24/9, Caldwell-Pope 18/12, Morris 18/6, Smith 13

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 127–122 – kétszeri hosszabbítás után

Blake Griffin pihentetése nem fért bele. Tavaly sokat kihagyott sérülés miatt az erőcsatár, idén vigyáznak rá, most a helyén Paul Pierce kezdett egykori klubja ellen – felejthetően. Eleinte nem volt ebből gond, a tripla-duplázó Chris Paul (26 pont, 13 gólpassz, 10 pattanó) és a 20/20-at szállító DeAndre Jordan (21 pont, 23 pattanó) vezetésével a nagyszünetben 14, a 3. negyed végén 15 ponttal járt előrébb a Clippers. Itt azonban valami megtört, pontosabban a túloldalon elindult Sean Kilpatrick, akit egyszerűen képtelenek voltak lefogni, és a rendes játékidő végén már a Netsnek volt labdája a győzelemhez. Az első hosszabbításban is az egyébként rosszul játszó Crawford hármasával tudtak újabb ráadásra menteni, utána viszont Kilpatrick rátett még egy lapáttal…

Nincs Lin, de van Linsanity. A Brooklyn első számú irányítója, Jeremy Lin továbbra is sérült, és a jó szezonkezdés óta masszív vereségszériát épített fel a Nets, ami éppen egy Clippers elleni meccsen kezdődött. Ma sem úgy nézett ki, hogy győznek, azonban az idény egyik pozitív meglepetése, a korábban sehol sem jegyzett Sean Kilpatrick a negyedik negyed elején úgy gondolta, hogy tartogat még valamit számára az élet – 7 ponttal állt ekkor, az utolsó negyedben és a két ráadásban összesen 31-et tett mellé, a 2. hosszabbításban zseniális megmozdulásai voltak. Felnőtt mellé Brook Lopez (27/12) és Trevor Booker (15 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), ez a trió pedig a végén már sok volt a LAC-nak, a Nets pedig a szezon eddigi legvalószínűtlenebb győzelmét aratta.

A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 38/12, Lopez 27/12, Harris 15/3, Booker 15
A Clippers legjobb dobói: Paul 26/12, Jordan 21, Redick 18

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 118–101

A hit diadala. Antetokounmpo karriercsúcs beállításhoz (13/19 mezőnyből, 12 lepattanó, 5-5 gólpassz és szerzett labda, 2 blokk) vezető produkcióval vezette csapatát, mely ellentmondást nem tűrően ment folyamatosan előre és előre, ezzel az elánnal pedig nem tudott mit kezdeni a Cavs. Beasley (7/10) nagy kedvvel szállt játékba, de Monroe (6/8, 6 lepattanó, 4 gólpassz) hatékonysága mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A cserepad 48 pontot tett a közösbe, s a Bucks szezoncsúcsot jelentő 68 pontot szerzett a festékből. Kidd elmondása szerint az egymás iránti bizalom domborodott ki a sikerben, persze fiatal a csapat, van még munka bőven, de nagy dolgokra lehetnek képesek.

Besült a bajnok. Nagyon dekoncentrált formát hozott a Cleveland, melyet JR Smith magánszámán kívül James 7 és a csapat 19 eladott labdája is jól jellemez. Támadásban csak kereste magát a gárda, mely több triplát emelt rá, mint duplát, ami nem csoda, hiszen uralta a Bucks a festéket mindkét oldalon. Csak James, Irving és Love tudott két számjegyű ponttermést hozni, de ez azonban összesen 55 pontot jelentett. A harmadik negyed végén Lue lecserélte komplett pályán lévő ötösét, de ebből sem jött ki jól a Cavs, mely kvázi megágyazott ezzel saját kudarcának, mivel nem újult meg a negyedik negyedben sem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Parker 18/3, Beasley 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 22/9, Irving 20/6, Love 13/6

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 105–88

Hamar lerendezte a Pelicans. Idén először kezdett Jrue Holiday (22 pont, 5 gólpassz), és azonnal nagy hatása volt a meccsre – már az első negyed végén 10 pont felett járt a differencia. Félidőre nagyjából el is dőlt a meccs, 24 pont volt közte, Anthony Davis-re egyszerűen nem volt ellenszere a Lakersnek, a nagyember 41 pontig és 16 lepattanóig jutott. A sima meccs egyetlen kérdőjele hazai oldalon, hogy egy agyonnyert meccsen miért kell Davist 41 percig játszatni – érdekesség egyébként, hogy az elképesztő atletikus képességekkel rendelkező Davis úgy szórt 41-et, hogy egyszer sem zsákolt.

Egy visszatér, egy lesérül. Julius Randle három meccs kihagyás után játékra jelentkezett, de sok köszönet nem volt benne, bár Davis ellen csúcsformában is forró estéje lett volna – és ettől még messze van. A Lakersben továbbra sincs D'Angelo Russell, ma pedig két perc játék után Nick Young is kiszállt Achilles-sérülés miatt, innentől kezdve nem nagyon volt kérdés, hogy ki nyer ma. A Lakers újra 50% alá került, a Pelicans viszont a borzasztó szezonkezdet után kapaszkodik: otthon már 5-5-tel állnak, és a rossz formában lévő Clipperst fogadják legközelebb.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 41/3, Holiday 22/12, Asik 10
A Lakers legjobb dobói: Randle 12, Mozgov 10, Ingram, Clarkson 9/3, Black 9

San Antonio Spurs–Orlando Magic 83–95

Elkezdett működni a Magic? Pár napja drasztikus változtatások történtek az Orlando kezdőjében, Payton és Vucsevics helyére Biyombo és DJ Augustin került. A csapat védekezése azóta szintet lépett, bár a támadójátékkal akadnak gondok – ma sem villogott a vendégcsapat. Nem is kellett, mert védekezésben extrát hoztak, Kawhi Leonardot lelassították, a Tony Parker-Danny Green hátvédpárost pedig nemes egyszerűséggel eltüntették a pályáról, és a két középső negyedben simán megnyerték a meccset.

Öregurasnak látszott a Spurs. A hazaiak a meccs elejétől kezdve borzasztóan támadtak, Leonard alig talált be, Parker mezőnykosár nélkül zárt, egyedül Aldridge dobott jól, hozzá viszont alig jutott el a labda. A padról Ginobili próbált meg életet lehelni a támadójátékba, egyedül viszont kevésnek bizonyult – szezoncsúcsot jelentő 19 alkalommal adták el a labdát Popovich fiai, és már negyedik hazai buktájukat gyűjtötték be. Komolyabb gond nincs, hiszen így is 14–4-gyel állnak, de egyrészt a szuper-kezdőötös (Parker, Green, Leonard, Gasol, Aldridge) első vereségét szenvedte el, másrészt nem ezt szoktuk meg a Spurstől az elmúlt években, különösen nem hazai pályán.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/3, Aldridge 16/3, Ginobili 13/6
A Magic legjobb dobói: Ibaka 18/6, Fournier 13/3, Vucsevics 12

Utah Jazz–Houston Rockets 120–101

Egyszerű játék a kosárlabda. Quin Snyder, a Jazz edzője a meccs után csak annyit mondott, hogy nincs titok, csapata ma végre bedobálta a helyzeteit, minden este így kellene. A zsinórban negyedszer győző Utah a mérkőzés elejétől kezdve parádézott támadásban, főleg a 31 pontig jutó Gordon Hayward villogott, de a többiek sem maradtak le, csapatszinten 55 százalék felett tüzeltek, beszórtak 15 hármast, ráadásul kiválóan büntetőztek. Persze amellett se menjünk el szó nélkül, hogy eközben a túloldalon a szokásos brutális védőmunkájukat is ellátták, James Hardent kiválóan le tudták lassítani.

Ligaelit védelem ellen nehéz. A Jazz hátsó alakzata évek óta kemény erőpróba minden ellenfélnek, ma Harden bicskája tört bele. A Rockets kiválósága alig 8/23-at dobott emzőnyből, és bár sok labdát nem adott el, megállt 7 gólpassznál és 5 pattanónál, a megszokottnál sokkal kisebb hatással volt csapata játékára. A Padról jövő Eric Gordon próbált még fellépni mellé, azonban most inkább egy-két jó védőre lett volna szükség a padról, azok viszont ott sajnos nincsenek. A Rockets így is büszke lehet 7–5-ös idegenbeli mérlegére, ezzel a vereséggel viszont a Jazz megérkezett a nyakára a tabellán.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 31/9, Hood 19/9, Gobert 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Gordon 24/12, Anderson 11/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Detroit Pistons 89–112
Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 127–122
Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 118–101
New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 105–88
San Antonio Spurs–Orlando Magic 83–95
Utah Jazz–Houston Rockets 120–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik