NBA: ilyen csarnokot sem látott még a világ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.28. 11:06
null
A Golden 1 Center madártávlatból
A Sacramento Kings kosárlabdacsapata csütörtök este játszott először új otthonában, a Golden 1 Centerben, amely több szempontból a világ egyik legmodernebb sportlétesítményének számít.



Három évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy Sacramentónak 2016-ban lesz NBA-csapata, hiszen egy seattle-i befektetőcsoport megvette volna a Maloof családtól a franchise-t, és a néhai SuperSonics székhelyére vitte volna. Egy Vivek Ranadive nevű indiai üzletember azonban 534 millió dollárért (mai áron kb. 150 milliárd forint) megvásárolta a klubot, és Kalifornia fővárosában tartotta.

Üresen is jól néz ki (Fotó: golden1center.com)
Üresen is jól néz ki (Fotó: golden1center.com)

Azóta – gyakorlatilag napra pontosan két év alatt – felépült a Kings új otthona, a Sacramento belvárosában található Golden 1 Center. A 17 500 ülőhellyel felszerelt multifunkciós csarnok sok tekintetben úttörőnek számít. Ez például az első sportlétesítmény, amelynek energiaellátása teljes egészében napenergiával történik, 3.8 millió liter vizet spórol meg egy év alatt a hasonló méretű arénákhoz képest, és a területe helyén álló korábbi üzletközpont anyagait használták fel az építésekor. Az ételeket és italokat 250 km-es körzeten belülről szállítják az épületbe.

De akkor az igazi, amikor tele van (Fotó: golden1center.com)
De akkor az igazi, amikor tele van (Fotó: golden1center.com)

Az 556 millió dollárból felhúzott csarnok az első fedett sportlétesítmény, amely megkapta a LEED Platinum minősítést, ami azt jelenti, hogy az épület a legmagasabb szintet képviseli a környezettudatosság terén.

A szurkolók kényelmét és szórakoztatását szolgálja a NBA első 4K ultra HD felbontású óriáskijelzője – amely négyszer élesebb képet tesz lehetővé, mint a normál HD-kijelzők –, valamint az aréna saját applikációja, amellyel a szurkolók beállíthatják az ülésük hőmérsékletét.

A 4K ultra HD felbontású kijelző (Fotó: golden1center.com)
A 4K ultra HD felbontású kijelző (Fotó: golden1center.com)


Még nagyobb különlegességet jelentenek a repülőgéphangároknál alkalmazott hatalmas ajtók, amelyek elhúzásával félig nyitottá alakítható a Golden 1 Center. A Kings az előszezon során néhány mérkőzésén már tesztelte a létesítményt ilyen körülmények között, s a benti hőmérséklet, páratartalom és légmozgás sem változott meg számottevően. Elképzelhető tehát, hogy nyitott állapotában is rendeznek majd NBA-meccseket a Golden 1 Centerben, de a liga további teszteket akar elvégezni, valamint egyeztetni a többi csapattal, mielőtt ennek zöld utat adna.

Kívülről sem csúnya (Fotó: golden1center.com)
Kívülről sem csúnya (Fotó: golden1center.com)


Minden szép és jó tehát, csak a San Antonio Spurs volt udvariatlan vendég az ünnepi napon, a csütörtöki bajnokin ugyanis 102–94-re nyert a Kings ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik