Houstonban is nyert a Memphis, javított a Golden State

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.10.24. 08:01
null
Marc Gasol ismét győzelemre vezette a Grizzliest (Fotó: Instagram)
Harmadik mérkőzését is behúzta a Grizzlies az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában: Marc Gasolék ezúttal a Houston veretlenségét vették el idegenben, így újabb komoly skalpot gyűjtöttek be. Kiütéses győzelemmel javított a címvédő Golden State, izgalmas, fizikális meccsen verte meg a Torontót a Spurs, Jannisz Antetokunmpo ismét harminc pont fölé jutott, a Sixers és a Suns pedig megszerezte első sikerét – nézzük a részleteket!

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 86–97

Tehetséggel tele. Ezen az estén erősen kidomborodott, hogy mennyi tehetség szorult a Sixersbe, hiszen bár az idei 1/1-es Markelle Fultz továbbra sem villogott (2 pont, 3 gólpassz, 16 perc), Ben Simmons és Joel Embiid személyében így is volt két szenzációs playmakere a csapatnak. A center abszolút tarthatatlannak bizonyult és 30 ponttal (11/15 mezőnyből), valamint 9 lepattanóval villogott Andre Drummond ellen, az újonc Simmons viszont tulajdonképpen még őt is túlszárnyalta: három dupla-dupla után pályafutása negyedik NBA-mérkőzésén elérte első tripla dupláját, 21 pontja (8/11 mezőnyből) mellett leszedett 12 lepattanót és kiosztott tíz gólpasszt is. Rájuk építve végig vezetett a Philly, ugyan voltak kisebb hullámvölgyeik (21 pontos előnyükből négy lett a negyedik negyedben), de végig előrébb jártak ellenfelüknél, így jó védekezéssel és két extra egyéni teljesítménnyel megszerezték első győzelmüket.

Most nem tudott fordítani a Pistons. Ahogy legutóbb a Knicks ellen, úgy most is nagyon belealudt a meccsbe Stan Van Gundy csapata az első félidőben és húsz pont feletti hátrányba került, ezúttal viszont nem tudott ebből úgy felállni, hogy meg is tudja fordítani a találkozót. Visszajönni vissza tudtak Reggie Jacksonék, de sokat kivett belőlük a felzárkózás és bár védekezésben rendben voltak, támadásban (38.8 százalék mezőnyből, 6/30 tripla), illetve lepattanózásban (39–49) messze elmaradtak a jótól, így a hajrában nem tudtak a Sixers fölé kerekedni.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 16, Bradley 15/3, Drummond 14
A 76ers legjobb dobói: Embiid 30/3, Simmons 21, Covington 13/9

Miami Heat–Atlanta Hawks 104–93

Richardson volt a Heat vezére. Dion Waiters eléggé eltűnt, Goran Dragic nem dobott jól, Hassan Whiteside hiányzott, de így is volt olyan játékos a Heatnél, aki a csapat élére tudott állni, méghozzá Josh Richardson. A hátvéd kiemelkedő munkát végzett védekezésben (szám szerint két-két labdaszerzés és blokk), de támadásban is ő lépett elő kulcsszituációban: a negyedik negyedben nyolc pontot szerzett és húzta csapatát, amikor a végén a Miami eldöntötte a találkozót. Az ő betöréseivel nem tudott mit kezdeni a Hawks, mellé érkezett Wayne Ellington 6/8 triplája, James Johnson és Kelly Olynyk sokoldalú játéka, a Heat pedig végül ha nem is könnyedén, de második győzelmét is begyűjtötte – csütörtök hajnalban a Spurs lesz a következő ellenfél. Érdekesség: Erik Spoelstra a mérkőzés után Dwyane Wade-hez hasonlította Richardson játékát..

Nem tudott átbillenni a Hawks. Az első félidőben egyértelműen a Miami akarata érvényesült, támadásban nagyon szenvedett a Dennis Schrödert nélkülöző Atlanta, ám a fordulás után egy 33–12-es rohamot produkáltak a vendégek Kent Bazemore és Taurean Prince vezetésével, így 77–77-nél kiegyenlítettek. A vezetést azonban nem tudták átvenni, ugyan a hazai triplák elfogytak (14/24 után 0/13), de a Miami így is talált arra megoldást, hogy kosarakat szerezzen, a felzárkózás pedig nagyon sok energiát elvett a vendégektől, akik a hajrára megint összeestek – sorozatban harmadszor kaptak ki, de péntek hajnalban lezárják ötmeccses idegenbeli túrájukat, amivel nyitották a szezont.

A Heat legjobb dobói: Richardson 21/9, Ellington 20/18, Dragic 19/6
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 20/3, Prince 20/6, Collins 14

Houston Rockets–Memphis Grizzlies 90–98

Ideje komolyan venni ezt a Memphist. A Pelicans és a Warriors legyőzése után már úgy tűnt, hogy érdemes odafigyelni a Grizzliesre, de az eddig veretlen Rockets otthonában nyerni legalább ekkora fegyvertény – ráadásul ezúttal is nagyon harcos játékkal kerekedtek felül. A kemény, agresszív védekezés folyamatosan őrölte fel a Houstont és a negyedik negyedre ki is fulladtak a hazaiak, ellenben a Marc Gasolra (26 pont, 8/15 mezőnyből) építő vendégek ekkor érezték csak igazán jól magukat – 88–88 után már egyértelműen ők domináltak és az utolsó három percben megnyerték a mérkőzést. Ekkorra teljesen eltűnt a Rockets támadójátéka, Mike Conley viszont éppen ekkor lépett elő a túloldalon, a siker után pedig 3–0-ról folytathatja Dave Fizdale alakulata.

Harden is elfogyott a végére. Chris Paul nélkül a Harden, Gordon hátvédpárnak kellett húznia a Houstont támadásban, de elég nehéz dolguk volt annak ellenére, hogy végül szép számokat (49 pont, 15 gólpassz, 16/40 mezőnyből) produkáltak – a csapatjáték messze elmaradt a megszokottól, egyáltalán nem ültek a triplák (9/38), nem volt meg a kellő ritmus. Így is vezettek a találkozó jelentős részében, a harmadik negyedben 12 pont volt a legnagyobb távolság, de a záró etapra még inkább szétestek, lelassultak – az utolsó három percben aztán James Harden elkövetett egy támadóhibát, kapott egy technikait, eladott egy labdát, majd betakarta Marc Gasol, finoman szólva sem tudott csapata élére állni.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 27/15, Harden 22/6, Capela 14
A Grizzlies legjobb dobói:M. Gasol 26, Conley 17/6, Ennis 14

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 103–94

Megint a Bucksé volt a szoros végjáték. Nyert már idén kiélezett hajrát a Milwaukee és ezúttal is a hazaiak jöttek ki jobban abból, hogy 94–94-nél egyenlő lett az állás: Antetokunmpo két büntetőjével, majd két jó védekezéssel, aztán Middleton triplájával válaszolt a gárda, a görög kiosztott még egy blokkot és bedobott még két büntetőt, így csapata egy 9–0-val, nagyon meggyőző stílusban zárta a meccset. Antetokunmpo egyébként idei negyedik találkozóján is harminc pont fölé jutott (32-vel zárt 14 lepattanó és 6 gólpassz mellett, 13/21-es mezőnymutatóval), de ezúttal a többiek (Middleton, Teletovic, Dellavedova) is remekül látták el a feladatukat – 3–1-ről folytathatja a társaság, méghozzá a Boston ellen, amelyet egyszer már legyőzött idén.

Hiányzott némi tűzerő a Hornetsből. Elvégezte a piszkos munkát a vendégcsapat, az első félidőben nem adott büntetőket (összesen hármat) a Bucksnak, nem engedte rohanni Antetokunmpóékat (csak hét pont leindításból az egész meccsen) és megnyerte a lepattanózást, de a győzelemhez hiányzott valaki, aki a pontokat is hozni tudja. Frank Kaminsky ugyan remekól szállt be a padról (18 pont, 3/4 tripla), de a fő playmaker, Kemba Walker (15 pont 15 mezőnykísérletből), valamint mellette Jeremy Lamb (17 pont 17 mezőnykísérletből) is eléggé szenvedett, Dwight Howard botrányosan büntetőzött (0/9 a vonalról, 22 lepattanó, 4 blokk), így hiába volt meg a győzelem alapja a gárdánál, végül nem tudták legyűrni a Milwaukee-t. Howard a végjátékban is kihagyott kettőt a vonalról, Walker homályt dobott, ott sem hiányzott más, mint egy olyan játékos, aki higgadtan be tudja fejezni a támadásokat.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 32, Middleton 20/3, Teletovic 15/15
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 18/9, Lamb 17/3, Walker 15/3

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 103–133

Nem izzadt meg a GSW. Nagyon erősen kezdett a bajnok, de 18 pontos előnye elillant és egyetlen egységre olvadt a nagyszünet előtt, ismét volt egy komoly hullámvölgy a játékban – a fordulás után azonban már nem bízta a véletlenre Steve Kerr csapata és végül magabiztos győzelmet aratott. Ez elsősorban a négy szupersztárnak köszönhető, Steph Curry ezúttal nem kintről, hanem belülről dolgozott (29 pont, 7/15 mezőnyből, 13/13 büntető, 8 gólpassz), Kevin Durant (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Klay Thompson kintről is lőtt, Draymond Green pedig szokásához hűen mindenből kivette a részét. A Warriors végül 55,8%-os mezőnymutatóval, 33 gólpasszal és 30 pontos győzelemmel javította a Memphis elleni betlit, így 2–2-es mérleggel áll és a Torontót fogadja.

Nyeretlenül. Negyedik meccsét is elvesztette a Dallas, igaz, itt tulajdonképpen nem is lehetett esélye, még hazai pályán sem. A texasiaknak volt ugyan egy kiváló második negyedük, ám ezt leszámítva végig alárendelt szerepet játszottak, megint nagyon gyengén dobott a Nowitzki, Barnes duó, de a két mérkőzés után visszatérő újonc, Dennis Smith sem igazán találta a gyűrűt (3/11 mezőnyből, 4/10 büntető) – végül 40 százalék alatt zárt a társaság mezőnyből és nem tudta komolyan megszorítani a Warriorst. Az első győzelem utáni hajszát csütörtök hajnalban, a veretlen Memphis ellen folytathatja a gárda.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 19/9, Ferrell 13/9, Barnes 13, Barea 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/6, Durant 25/12, Thompson 21/9

San Antonio Spurs–Toronto Raptors 101–97

Fizikálisan nőtt ellenfele fölé a Spurs. Nagyon harcos, kemény meccset játszottak a felek, ahol a Raptors komoly kihívás elé tudta állítani a Spurst: Powellék védekezése egyáltalán nem ízlett a San Antonio periméterjátékosainak, a texasiak húsz eladott labdát vétettek, pedig eddig ennek nagyjából a felét átlagolták. Védekezésben azonban ők is nagyot domborítottak, tizenkét (!) blokkot osztottak ki és döntő jelentőséggel bírt az 56–33-ra megnyert (18–4 támadó) lepattanózás is – ki kell emelnünk az irányító Murrayt (16 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) és a dobóhátvéd Greent (17 pont, 8 lepattanó, 5 blokk), akik hatalmas munkát végeztek. A negyedik negyed ennek ellenére szorosan alakult, a Raptors is jól sáfárkodott az adódó lehetőségeivel, de egy 12–2-es Spurs-futás eldöntötte a győztes kilétét, az utolsó percben már nem volt reális esélye a Torontónak.

Ibaka kiesése már sok volt. Jonas Valanciunas sérülése miatt egyébként is hátrányban voltak a festékben a vendégek, ami érződött is az említett lepattanózáson, de Serge Ibaka is csak huszonöt percet tudott játszani faultgondok miatt, sőt, a végén ki is pontozódott. Poeltl és Nogueira azért még nem az a szint, akik megnyernek egy Spurs elleni, ennyire éles meccset, főleg úgy, hogy Kyle Lowry teljesen elveszett Murrayék szorításában (8 pont, 3/11 mezőnyből, 3 gólpassz) és komoly támadófegyvernek egyedül DeMar DeRozan bizonyult. Védekezésben hiába tudták megcsinálni, amit terveztek, ez most pár ponttal rövidre sikerült, így elszenvedték idei első vereségüket.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 20, Green 17/9, Murray 16
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/6, Ibaka 13/6, Miles 13/9

Denver Nuggets–Washington Wizards 104–109

Túl sokat hibázott a Nuggets. Alapvetően nem játszott rosszul a Denver, jól elvették a hazaiak John Wall dobásait, Nikola Jokics végre feltalálta magát az ellenfél térfelén és beszórt 29 pontot, ám túl sok és túl drága hibát követett el a társaság. Rengeteg faultot ütöttek be rosszkor, ennek köszönhetően Wall 3/13-as dobóteljesítménnyel is eljutott 19 pontig, kaptak több 2+1-es akciót, ráadásul a lehető legrosszabbkor, a 24 eladott labdáról (Jokics egymaga nyolcat vétett) és az ebből kapott 29 pontról nem is beszélve. Az utolsó szöget aztán az verte a koporsójukba, hogy Jokics 32 másodperccel a vége előtt teljesen felesleges technikait szedett össze kétpontos hátrányban, Bradley Beal pedig köszönte szépen, bedobta a büntetőt, majd a labdabirtoklásból egy duplát is, ezzel végleg eldőlt a meccs – rutintalan volt most a Denver.

Veretlenül. Egyedüli keleti csapatként hibátlan még a Washington, amely nem brillírozott, de gyönyörűen kihasználta a Nuggets hibáit – szépen átrohantak a hazaiakon, 26/28 büntetőt értékesítettek és kikényszerítették az eladott labdákat. Tették mindezt úgy, hogy sem Markieff Morris, sem Jason Smith nem léphetett pályára, Otto Porter és Kelly Oubre Jr. oldotta meg a hármas-négyes posztot, méghozzá remekül, igaz, a cseresorból most nem érkezett túl sok támogatás – ez is belefért, következőleg a Lakers ellen lép pályára a társaság.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/9, Millsap 17, Mudiay 15/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/3, Wall 19, Porter 17/9

Phoenix Suns–Sacramento Kings 117–115

Megvan az első. A pocsék szezonrajt után a Phoenixnél kirúgták Earl Watson vezetőedzőt, Eric Bledsoe-t hazaküldték és már nem számítanak az irányítóra, ezt követően pedig meg is szerezte első győzelmét a gárda. A kezdőcsapatban ismét ott volt Marquese Chriss (19 pont, 6 lepattanó, 3 blokk), az újonc Josh Jackson (15 pont, 6/8 mezőnyből) pedig a kispadról beszállva tolta meg csapata szekerét, de ki kell még emelnünk a Bledsoe helyett kezdő irányítóvá váló Mike Jamest, aki 18 pontig és 7 gólpasszig jutott ezen az estén. Az egészen parádés kezdés (az első negyedben 32–10-re vezettek a hazaiak) után azért alábbhagyott a lendület és bár végig vezettek, az utolsó percben 112–112-nél kiegyenlített a Kings – itt kellett nagy erő két jó védekezéshez, majd Mike James dobott egy kulcsfontosságú duplát, az utolsó másodpercek büntetőzéséből pedig végül jól jöttek ki.

Ezt bánhatja a Kings. A botrányos kezdés után fokozatosan vette át a meccs irányítását a Sacramento, ugyan voltak még hullámvölgyeik, onnantól azonban már inkább rajtuk múlt, hogy mi történik – nagyjából két jó játékra voltak attól, hogy megnyerjék a találkozót. Az utolsó percben labdájuk volt a vezetés átvételéhez, de elhibáztak egy dobást, majd eladták a játékszert, kilenc másodperccel a vége előtt Temple kihagyta a büntetőt, amivel megint egyenlíthettek volna, így hiába a nagy akarat, vereség lett a vége. A fiatalok közül dicsérhető De'Aaron Fox (19 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Skal Labissiere (17 pont, 6/10 mezőnyből), viszont a veteránok közül kosár nélkül zárt a Hill, Randolph duó, ami nem igazán férhetett bele – az ő jó játékuk kellett volna még a hajrában.

A Suns legjobb dobói: Booker 22/6, Chriss 19/6, James 18/6
A Kings legjobb dobói: Temple 23/18, Fox 19, Labissiere 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik