Kosár: Hanga Ádám úgy érzi, a legjobb helyen van Barcelonában

Vágólapra másolva!
2019.07.11. 10:16
null
Hanga Ádám Euroligát is szeretne nyerni a Barcelonával (Fotó: Imago Images/Pixsell)
Az NBA-t már elengedte, és úgy érzi, a lehető legjobb helyen és klubnál játszhat Hanga Ádám, a Barcelona magyar kosárlabdázója, aki 2+1 évvel meghosszabbította a 2020-ban lejáró szerződését.

– Nyaralás közben zavarjuk?
– Nem, az már megvolt – válaszolta Hanga Ádám, a spanyol Barcelona Lassa 30 éves magyar hátvédje, aki 2+1 évvel meghosszabbította 2020-ban lejáró szerződését. – Kedden még Barcelonában voltam, de most már Magyarországon vagyunk a családdal, éppen egy játszóházban a gyerekekkel.

HANGA ÁDÁM NÉVJEGYE
Született: 1989. április 12., Budapest
Magassága/testsúlya: 201 cm/90 kg
Posztja: hátvéd, bedobó
Klubjai: BLF (2001–2006), Albacomp Székesfehérvár (2006–2011), Basquet Manresa (spanyol, 2011–2013), Laboral Kutxa Baskonia (spanyol, 2013–2014), Sidigas Avellino (olasz, 2014–2015 – kölcsönben), Baskonia (2015–2017), Barcelona Lassa (2017–)
NBA-draft: 2/59. (2011, San Antonio Spurs)
Legnagyobb sikerei: Euroliga-4. (2016), Közép-európai Kosárlabdaliga-győztes (CEBL-kupa, 2009), 2x Spanyol Kupa-győztes (2018, 2019), magyar bajnoki ezüstérmes (2011), Magyar Kupa-döntős (2011); Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2017)
Egyéni díjai, elismerései: az Euroliga legjobb védőjátékosa (2017), a spanyol bajnokság legjobb ötösének tagja (2016–2017), 5x az év legjobbja Magyarországon (2011, 2012, 2013, 2016, 2018), Junior Prima-díjas (2012), a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje (2018)

– Mikor kezdődtek a tárgyalások a Barcával a hosszabbításról?
– Nem volt túl sok beszélgetés, az ügynökeimnek – van három, közülük Lóránt András áll a legközelebb hozzám, vele napi kapcsolatban vagyok – korábban is azt mondtam, hogy a célom az, hogy minél tovább maradjak. Az Euroliga idei négyes döntője alatt volt egy rövid, de jelentős megbeszélés, a klub már akkor jelezte, hogy szeretne hosszabbítani. Mivel mindkét fél ugyanazt akarta, zökkenőmentesen haladtak a tárgyalások. Most mindenki örül, én pedig nagyon büszke vagyok.

– Volt kényes pontja az egyezkedésnek?
– Nem, főleg mert szóban már májusban megbeszéltük a szerződés részleteit, ezt kézfogással is szentesítettük. Az aláírásra a múlt héten került sor, a bejelentésre pedig most kedden.

– Idehaza sokan leginkább a fizetésére kíváncsiak: volt, aki évi bruttó kétmillió dollárt emlegetett...
– Erről már akkor sem beszéltünk, amikor idekerültem, ugyanis üzleti titokként kezeli a klub és a játékosok is, hogy ki mennyit keres. Minden más csak pletyka és találgatás.

– Harminchárom-harmincnégy éves lesz, amikor lejár a most megkötött új szerződése. Elképzelhető, hogy a Barcánál is fejezi be a pályafutását?
– Ha tudnám előre, nagyon okos lennék... Szeretnék minél tovább játszani, de azt nem lehet megjósolni, harmincnégy évesen milyen fizikai állapotban leszek, a térdeim bírják-e még az idényenkénti hetven meccset. A célom – igen, ezt kimondhatom –, hogy ettől a klubtól vonuljak vissza.

Hanga Ádám (Fotó: Dömötör Csaba)
Hanga Ádám (Fotó: Dömötör Csaba)

– Azért az benne van a pakliban, hogy levezetni hazajöjjön?
– Egyértelműen nem a válaszom. A tervem, hogy Barcelonában fejezzem be a pályafutásomat. Ha már levezetés, akkor maximum egy kisebb spanyol csapatban.

– A családja is támogatja ebben?
– Barcelonában van az otthonunk, ott járnak óvodába és iskolába a lányaim, tizenegy hónapot ott élünk, a gyerekek már szinte anyanyelvi szinten beszélnek spanyolul. Ezek a legfontosabb érvek. A legjobb helyen vagyok-vagyunk, ha választhatnék, sem tudnék jobb várost és klubot magunknak, mint Barcelona, szóval, sokáig szeretnénk még ott élni.

– Kétezertizenegyben draftolta az NBA-s San Antonio Spurs, de azóta sem vitte el egyik tengerentúli klub sem. Végleg lemondott a világ legjobb bajnokságáról, az NBA-ről?
– Tulajdonképpen ez már régen megtörtént... 2017-ben, mielőtt aláírtam a Barcelonához, kivártam, egy lapra tettem fel mindent: arra, hogy az NBA-ben folytassam. Ám nem kaptam ajánlatot, amit egy jelnek fogtam fel – és elengedtem. Az NBA vonzó és csillogó, de jelen pillanatban semmiképpen sem lennék például a Chicago Bulls játékosa, mert akkor legfeljebb azért küzdhetnék, hogy ne tíz, hanem húsz meccset nyerjen a csapat a 82-ből... Bevallom, azt a részét sajnálom, hogy kipróbálni sem tudtam, milyen ott játszani, de mivel nem kaptam meg a lehetőséget, könnyebb volt elengedni, ugyanis nem rajtam múlt: nem én nem éltem az eséllyel, hanem egyszerűen nem volt esély. Mindig is a tudatosság jellemzett, ebbe illik bele a Barca. Persze sosem tudni, mit hoz az élet, az is lehet, hogy harmincnégy évesen elvisz majd egy NBA-s klub, de erre nem látok nagy esélyt, és nem is számolok vele.

– Eddig két Spanyol Kupát nyert a gránátvörös-kékekkel, de biztosan többre vágyik.
– Persze! Amikor két éve a Barcához kerültem, elindult egy pozitív folyamat, szemléletváltással. Szükség is volt erre, hiszen előtte két-három évig a saját szintjéhez képest mélyre süllyedt a klub, amelynek mindig az volt a célja, hogy minden évben mindenhol nyerjen vagy legalább harcolhasson érte. Idén ez részben már sikerült, előreléptünk, hiszen a Spanyol Kupában megvédtük a tavalyi elsőségünket, bajnoki döntőbe jutottunk, és az Euroligában is újra bekerültünk a rájátszásba – a jövőben Euroligát és bajnoki címet szeretnék nyerni!

GASOL OLYAN, MINT A FIZETÉS
A Barca nemcsak Hangával tervez: Szvetiszlav Pesics edző mellett három játékossal hosszabbított a jelenlegi keretből, továbbá érkezik az amerikai Brandon Davies és Cory Higgins, valamint a montenegrói-spanyol Nikola Mirotic.
„Izgatott vagyok, nagyon ígéretes az új keret – mondta a mozgásokról Hanga, akit a 39 éves legenda, Pau Gasol állítólagos szerződtetéséről is kérdeztünk. – Ez annyira valós, mint a fizetésekről szóló pletykák... Én nem tudok róla. A csapat gyakorlatilag készen van, esetleg még szó lehet Álex Abrines szerződtetéséről, aki az Oklahoma City Thunderben játszott. Mirotic klasszis, 2014 óta az NBA-ben szerepelt és meghatározó volt csapataiban, idén főcsoportdöntőt játszott a Milwaukee Bucksszal. Európai visszatérésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az NBA nem adja meg azt az érzést, amit Európa, azon belül is ha egy topcsapatnál vagy, hiszen utóbbival címekért harcolhatsz, míg az NBA-ben csak néhány klub küzd egyetlen címért. Kíváncsi vagyok őrá, mert igazi vezéralkat, szerinte sokat fejlődött, minden adva van tehát ahhoz, hogy az egyik pillére legyen a Barcelonának.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik