Férfi kosár vb-sel.: „Van valamink, ami másoknak nincs”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.11.28. 11:21
Pozitív és bizakodó a hangulat a magyar férfi kosárlabda-válogatott háza táján, Vojvoda Dávid szerint a cél, hogy a hollandok elleni mérkőzés után is maradjon esély a világbajnokságra jutásra.
Vojvoda Dávid az edzés előtt még tudta egy kicsit a fiát is babusgatni (Fotó: Koncz György) – AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT FOTÓKBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Vojvoda Dávid az edzés előtt még tudta egy kicsit a fiát is babusgatni (Fotó: Koncz György) – AZ EDZÉSEN KÉSZÜLT FOTÓKBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A kecskeméti szálloda halljában elsőként Plézer Gábort, a magyar válogatott technikai vezetőjét pillantottuk meg, aki egy babakocsiban pihenő apróságra vigyázott. A csecsemő Vojvoda Áron volt, anyukája, Dóra éppen felállt mellőle egy percre, de hamarosan felbukkant nemzeti csapatunk kiválósága, Vojvoda Dávid is, aki a reggeli után már az edzésre készülődött. A két programpont közti átmeneti időben a két sorsdöntő világbajnoki selejtezőre készülő válogatotthoz Japánból csatlakozó Allen Roscónak is jutott némi ideje barátnőjével foglalkozni, hogy aztán sorban megérkezzenek a többiek is, és átsétáljanak a közeli csarnokba. Vojvodának volt még egy rövid elfoglaltsága, ugyanis Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Horváth Péter csapatvezető és Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány társaságában részt vett a soron következő mérkőzéseket felvezető sajtótájékoztatón.

„LEHET ESÉLYÜNK A HORVÁTOK ELLEN”

„Európai szinten is jó játékosokkal rendelkeznek a horvátok, de ha a felkészülés során tanultakat tudjuk alkalmazni a pályán, lehet esélyünk nyerni ellenük. A hollandok is tovább akarnak jutni, megvertük őket idegenben, ezért mindenképpen visszavágnának nekünk. Ha keményen játszunk, mint legutóbb, ők is legyőzhetők. Japán kicsit furcsa volt az első időszakban, de most már megszoktam, a csapat mindenben sokat segít. Szeretem az országot, tetszik minden, a kosárlabda jobb, mint gondoltam, és eddig nekem is jól megy a játék. Igyekeznek minél több kosarat szerezni a csapatok, gyors a tempó, a helyiek alacsonyabbak az átlagnál, de kiteszik a szívüket a pályára, nagyon agresszívek” – mondta Allen Rosco, a magyar válogatott erőcsatára.

A hangulat összességében pozitív és bizakodó volt, Szalay Ferenc és Vojvoda is kiemelte, inspiráló, hogy a női válogatott kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt. Az elnök szerint a férfiaknál is a továbbjutás a cél, de ha nem sikerül, akkor is harcolni, küzdeni kell, bizonyítani, hogy kemény munka áll a csapat mögött. Jelezte, hogy a hollandok elleni mérkőzésre gyakorlatilag minden jegy elkelt a Tüskecsarnokba, ami igazolja, hogy a közönség is jó eredményt vár a válogatottól.

Horváth Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a világbajnoki kvalifikáció Európa legjobb 12 csapata közé juttatná a mieinket, és hogy a klubkötelezettségei miatt hiányzó Hanga Ádámot leszámítva minden kulcsember bevethető (noha néhányan küzdenek apróbb problémákkal, Perl Zoltán például meghűléssel).

Vojvoda Dávid mindenkit megnyugtatott, aki esetleg egy másodpercig is kételkedett volna: a válogatott készen áll a következő mérkőzésekre (elsőként csütörtökön Eszéken kell pályára lépni), s a csapat azt szeretné, ha a hollandok elleni találkozó után is megmaradna az esély a kínai utazásra, s bár a horvátok elkaphatók, nagyon nehéz feladat elé állítják a mieinket.

A sort Ivkovics Sztojan zárta, aki úgy véli, a legszebb, hogy a kosárlabda nem éremcentrikus sportág idehaza, mégis tömegeket vonz.

„Elmondtam a fiúknak kedden, hogy van valamink, ami másoknak nincs. A hierarchiából és a rendből következően akarat terén világverők vagyunk, ezzel tudjuk kompenzálni minden más hiányosságunkat. A játékosok közül többen kisebb sérüléssel jöttek az összetartásra, ám számukra a család mellett a címer a legfontosabb.”

FÉRFI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
J-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Csütörtök, 18.00:
Horvátország–MAGYARORSZÁG (Eszék) (Tv: M4 Sport)
4. FORDULÓ

Vasárnap, 16.00: MAGYARORSZÁG–Hollandia (Budapest, Tüskecsarnok) (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT, 12 FŐS KERETE
Allen Rosco (Simane Szuszanu Magic, japán), Benke Szilárd, Kovács Péter, Vojvoda Dávid (mind Szolnoki Olaj KK), Eilingsfeld János, Ruják András (mindkettő Atomerőmű SE), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Govens Darrin (Nyizsnyij Novgorod, orosz), Horti Bálint (Pécsi VSK-Veolia), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez, francia), Perl Zoltán (Movistar Estudiantes, spanyol), Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia 8 8 691–528 16
2. Olaszország 8 6 2 644–550 14
3. Lengyelország 8 4 4 597–585 12
4. MAGYARORSZÁG 8 4 4 551–549 12
5. Horvátország 8 3 5 588–582 11
6. Hollandia 8 3 5 586–585 11
A csoportból a legjobb három válogatott jut ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.
„A LEGFONTOSABB, HOGY NYERJÜNK”

Két fontos mérkőzés vár a csapatra. Milyen célokkal vág neki az erőpróbáknak?
– Természetesen győzelmi reményekkel, mindkét meccsen megtesszük, ami tőlünk telik – mondta lapunk kérdésére Govens Darrin, a magyar válogatott irányítója. – Igyekszem azt csinálni, amit kérnek tőlem, segíteni a csapatnak, de a legfontosabb, hogy nyerjünk.

Segíthet nekünk, hogy a horvát válogatott tartalékos kerettel készül a selejtezőre?
– Egyáltalán nem számít. Mikor kimész a pályára, nem törődhetsz azzal, mi a helyzet az ellenfélnél, hiszen többen most kapták meg a lehetőséget, hogy bizonyítsák, ők is képesek kiemelkedő teljesítményre. Nagyon nehéz meccs lesz, a horvátok erősek hazai pályán, de ha tökéletesen felkészülünk, nem féltem a csapatunkat.

Nemrég új klubhoz igazolt, mik az első benyomásai a Nyizsnyij Novgorodról?
– Kicsit különbözik az eddigi csapataimtól, de szeretem a kihívásokat. Még ismerkedem a körülményekkel, keresem a helyem, de összességében minden rendben van.

Kendrick Perry, a volt szolnoki irányító is a csapattársa. Jól kijönnek egymással?
– Persze, rendes srác. Kemény csatákat vívtunk korábban, sajnos nem én jöttem ki jobban ezekből. Most azonos célokért küzdünk, remekül kezeli a helyzetet, tényleg jó ember.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik