Férfi kosár vb-sel.: kicsit kalandosan, de megérkeztek a mienk

GYŐRI FERENC (Eszék)GYŐRI FERENC (Eszék)
Vágólapra másolva!
2018.11.28. 19:28
null
Perl Zoltánék kalandos út után érkeztek meg Eszékre (Fotó: Dömötör Csaba)
Kicsit kalandosan, de odaértek a horvátországi világbajnoki selejtező helyszínére a mieink – szinte megjósolhatatlan, ki győz majd csütörtökön.

 

A Kecskemét és a Dráva-parti Eszék közti buszozást négy és fél óra alatt abszolválta a magyar válogatottat szállító busz. Indulás előtt még vezényelt egy edzést Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, Eszéken este már csak videózás várt a kerettagokra. Az út során némi nehézséget okozott, hogy az udvari határátkelőt lezárták, mert nem volt internet. A jókedvű küldöttség persze nem jött zavarba, Perl Zoltán rögvest felajánlotta, hogy megosztja a mobilnetjét, de erre végül nem került sor. A csapatot visszafordították az Udvaritól húsz kilométerre található Beremend felé, bár a sok veszteglő jármű miatt ez sem volt egyszerű manőver...

Ha már Perl, a spanyol Estudiantesben szereplő hátvéd kis túlzással egy táskányi orvosságot hozott magával, hogy semmiképp se döntse le a lábáról a betegség, hiszen ha valakire, rá nagyon fontos szerep hárulhat a csütörtöki, horvátországi világbajnoki selejtezőn. Amely a sorozat egyik legfontosabb mérkőzése lesz nemzeti csapatunk szempontjából, azonban szinte lehetetlen megjósolni, milyen eredmény születik majd (a fogadóirodák azért határozottan Horvátország mellett teszik le a voksukat).

Drazen Anzulovic, a horvátok szövetségi kapitánya egyértelműen arra törekedett, hogy a lehetőségeihez mérten egységes, dolgos csapatot állítson össze. Ebbe az elképzelésébe nem fért bele többek között a francia Levallois profija, a 33 éves Roko Ukic, aki két évet lehúzott az NBA-ben is, no meg Ivan Buva sem, aki a török Besiktasban légióskodik. Ott van viszont a keretben Marin Rozic, a 35 esztendős bedobó a Cibona játékosa és kilenc év után kapott meghívót a válogatottba, részt vett a 2007-es és a 2009-es Európa-bajnokságon is.

A horvát válogatott a selejtezősorozat ideje alatt folyamatosan cserélődő névsora a szakmai stáb elé is nemes feladatot állított a megfelelő feltérképezést illetően, hiszen az eddigi nyolc találkozó során 28 játékos jutott szóhoz. A mieinknél ez a szám 19, Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Perl és Vojvoda Dávid léphetett pályára mindegyik alkalommal. Ha nem történik valami balszerencsés eset, ők négyen megőrzik majd ebből a szempontból makulátlan mérlegüket.

A horvátok elleni múlt nem túl dicső, tavaly az Eb-n emlékezetes mérkőzésen, jól játszva csupán kilenc ponttal kapott ki tőlük együttesünk. A 2001-es és a 2013-as kontinensviadal selejtezői során is találkozott a két fél, idegenben mindkétszer Eszéken csaptak össze, előbb 21, aztán 24 pontos horvát siker született, hazai pályán viszont mindössze egy és két ponttal maradtak alul a mieink. Eljött az idő és az esély a javításra.

A KERET
Allen Rosco (Simane Szuszanoo Magic, japán), Benke Szilárd, Kovács Péter, Vojvoda Dávid (mind Szolnoki Olaj KK), Eilingsfeld János, Ruják András (mindkettő Atomerőmű SE), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Govens Darrin (Nyizsnyij Novgorod, orosz), Horti Bálint (Pécsi VSK-Veolia), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez, francia), Perl Zoltán (Movistar Estudiantes, spanyol), Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
J-CSOPORT
3. FORDULÓ (CSÜTÖRTÖK)
18.00:
Horvátország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.00: Hollandia–Lengyelország
20.15: Olaszország–Litvánia

4. FORDULÓ (VASÁRNAP)
16.00:
MAGYARORSZÁG–Hollandia (Tv: M4 Sport)
18.30: Litvánia–Horvátország
20.15: Lengyelország–Olaszország, 20.15

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia 8 8 691–528 16
2. Olaszország 8 6 2 644–550 14
3. Lengyelország 8 4 4 597–585 12
4. MAGYARORSZÁG 8 4 4 551–549 12
5. Horvátország 8 3 5 588–582 11
6. Hollandia 8 3 5 586–585 11

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik