Férfi kosár NB I: utolsó másodperces kosárral nyert a Falco

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.28. 19:42
null
Steve Taylor (középen) 15 pontot szerzett a Falcóban (Fotó: Unger Tamás)
A Falco izgalmas és fordulatos mérkőzésen, Darrin Govens utolsó másodperces kosarával legyőzte az Alba Fehérvárt a férfi kosárlabda NB I elődöntőjének első mérkőzésén. A másik párban a Szolnoki Olaj a negyedik negyedet 14, a mérkőzést 20 ponttal nyerte meg a Körmend ellen.

 

 

FALCO–ALBA

Tavaly a döntőben futott össze a két csapat, akkor az Albánál volt a pályaelőny, 3–2-re meg is nyerte a finálét – most már az elődöntőben összejött a randevú, Falco-pályaelőnnyel.

Jó tempóval estek egymásnak a felek, gyorsan parázs csata kerekedett a meccsből, miközben felváltva került a gyűrűkbe a labda: a vendégek első hét pontját Lóránt jegyezte, a hazai oldalon megosztoztak a találatokon. A Falco első tripláját Pusztahvar szerezte az első negyed zárásaként – az ötödik hazai kísérletből.

A második etapban is folytatódott a rohanós, küzdelmes játék, de ekkor már némi lépéselőnyben volt a Falco, sőt Govens Darrin triplája után, kereken tízpontos hazai előnynél Dzunics Braniszlav időt kért. Viszont ekkorra a Falco már elkapta a fonalat, keményedett a meccs, forrtak az indulatok, ezt a szombathelyiek bírták jobban idegekkel, a nagyszünetig 12 pontos előnyt harcoltak ki maguknak.

Agresszív játékkal és 7–0-val jött ki a második félidőre az Alba. „Szorult" a Falco, mert ráérzett a játékra a jól védekező, sok gyors leindítást vezető Fehérvár, így az etap végére meg is fordította az állást, és a folytatásban sem lassított. A negyedik negyed elején már szinte kilátástalan helyzetbe került a Falco, egyre nőtt a vendégek előnye, úgyhogy futniuk kellett az eredmény után a hazaiaknak, akik többször is felzárkóztak, ám a kritikus pillanatokban rendre betalált valaki a másik oldalról. A 36. percben már kereken tíz ponttal, 81–71-re vezettek a vendégek – de nem adta fel Falco, és Perl Zoltán büntetőivel a 38. percben visszavette a vezetést (82–81)!

Kiélezett hajrával zárult a mérkőzés. Fél perccel a vége előtt, 87–86-nál az Alba támadott, a Falco jól védekezett, majd Govenst faultolták, de csak egy büntetőt értékesített (88–86). Az Alba egyenlített (88–88), a Falco időt kért – maradt hat másodperc, Govens egy-egyezett. És bedobta!
Hihetetlen mélységből jött vissza, és nyerte meg a meccset a Falco – vagy veszítette el az Alba...

„Nagyon kemény, izgalmas meccset játszottunk, az utolsó pillanatig kellett koncentrálni – értékelt Govens. – Mi is voltunk tízpontos előnyben, a végén pedig az ellenfelünk vezetett tíz ponttal. Nagyot kellett küzdenünk a győzelemért. A végén vállaltam a dobást, mert ment a játék, éreztem, hogy betalálok – szerencsére így is történt. De nem ezen az egy dobáson van a hangsúly, a lényeg az, hogy megszereztük a vezetést!"

SZOLNOK–KÖRMEND

Tóth Ádám, a Szolnoki Olaj centere vasárnap már figyelmeztetett bennünket: olyan meleg lesz a Tiszaligeti csarnokban, hogy lehetőség szerint fürdőnadrágban érkezzünk. Ettől inkább eltekintettünk, de tény, hogy a páratartalom meglehetősen magas volt, a levegő meg kevés. A Szolnok–Egis Körmend elődöntő első összecsapásán a Kecskemét elleni öt mérkőzés lendületét magával hozó vendéggárda kezdett jobban, a hetek óta nagyszerű formában játszó Ferencz Csaba ezúttal is odatette magát.

Aggasztó volt viszont a vasiak szempontjából, hogy a mostanság szintén jól teljesítő erőcsatár, Steven Davis-Smith néhány perc alatt összegyűjtött három faultot. Kellett egy kis idő, amíg az egy hetet pihenő Olaj felvette az éles mérkőzés ritmusát. Miután ez megtörtént, kényelmes előnyhöz jutott az első felvonás végére (26–17).

A második negyed elején azonban beragadt Dragan Alekszics legénysége, a Körmend produkált is egy hat–nullát – rohanásnak nem neveznénk, mert percek teltek el, a Szolnok csak a játékrész felénél talált be először. Sztrahinja Milosevics és Tóth jelesre vizsgázott törlésből, miután összeizzadták a parkettet, majd körmendi oldalról Halász Ákos is igazolta, hogy nagyszerűen bánik a partvissal. A vendégeknél nagyszünet előtt már Eric Fanning, Ferencz és Andre Hollins is három szabálytalanságot számlált, ami megnehezítette a dolgukat a védekezés terén. Eközben visszaállt a „régi rend", a Szolnok tízpontos előnnyel mehetett pihenni.

Vojvoda Dávid (labdával) kilenc pontig jutott, a Szolnok az ő extra teljesítménye nélkül is simán nyert (Fotó: Dömötör Csaba)
Vojvoda Dávid (labdával) kilenc pontig jutott, a Szolnok az ő extra teljesítménye nélkül is simán nyert (Fotó: Dömötör Csaba)

Térfélcsere után Luksa Andric bődületes zsákolása növelte a mérkőzés élvezeti értékét, aztán pedig a Körmend felzárkózása. Marquis Wright és Ferencz pontjaival egyre jött fel a vendégcsapat (52–51), ám ismét eleresztette ellenfelét. Kendrick Perry ragyogóan játszott, teljesítménye a tripla duplát közelítette, ráadásul a harmadik negyed vége előtt nagyon fontos triplát szerzett.

Nyílt maradt a találkozó kimenetele, mert a Szolnok nem remekelt és akkor még visszafogottan fogalmaztunk. Küzdött, hajtott a Körmend, noha a záró felvonás elejére már négy játékosa is négy személyi hibával rendelkezett – közülük Csorvási Milán pontozódott ki elsőként... Az utolsó öt percbe ötpontos szolnoki előnnyel léptünk, igazi playoffhangulat kezdett kialakulni, főként Fanning és Milosevics technikai hibája után. Perry bravúrkosarát követően ismét ellépett kilenccel a Szolnok (78–69), a rengeteg sebből vérző Körmend erejét felemésztette, hogy folyamatosan loholnia kellett riválisa után. Ha csak a végeredményt nézzük, sima mérkőzésnek tűnhet, de valójában erről szó sem volt, megszenvedett a sikerért a Szolnok – összejött neki, ez is bizonyítja erejét.

A párharcok az egyik harmadik győzelméig tartanak.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FALCO-VULCANO SZOMBATHELY–ALBA FEHÉRVÁR 90–88
(24–19, 29–22, 10–23, 27–24)
Szombathely, 2800
néző. V: Kapitány, Papp P., Praksch
SZOMBATHELY:
GOVENS 21/6, PERL 14/3, VÁRADI B. 15/6, Boriszov 8/6, TAYLOR 15. Csere: NORFLEET 10/3, Tóth N. 2, Pusztahvar 5/3. Edző: Szrecsko Szekulovics
FEHÉRVÁR:
Hill 13/3, SIMPSON 23/12, Harris 5, LÓRÁNT 12/3, Keller Á. 7/3. Csere: MOHAMMED 15/3, HORTON 10, Kovács Á. 3/3, Filipovics. Edző: Dzunics Braniszlav
Az eredmény alakulása. 4. p.:
10–10. 8. p.: 19–19. 13. p.: 31–25. 16. p.: 39–29. 20. p.: 53–41. 22. p.: 53–48. 27. p.: 61–57. 30. p.: 63–64. 33. p.: 65–74. 36. p.: 71–81. 38. p.: 82–81
Kipontozódott:
Hill (38. p.), Lóránt (40. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása:
1–0 a Szombathely javára
MESTERMÉRLEG
Szrecsko Szekulovics: –
Ahogyan arra számítottam, nehéz mérkőzést vívtunk. Az első félidőben biztosan vezettünk, mégsem tudtunk megnyugodni. A harmadik negyedben megtorpantunk, szétesett a játékunk, a hibáinkat pedig kihasználta, büntette az Alba. A hajrában aztán már az ellenfelünk vezetett tíz ponttal, de innen is vissza tudtunk jönni. Szerencsére nem ez volt az első szoros végjátékunk, amit meg tudtunk nyerni, ez is bizonyítja, hogy van erő, tartás a csapatunkban. Voltak negatívumok is a játékunkban, de a lényeg, hogy győztünk, vezetünk. Csütörtökön megpróbálunk Székesfehérváron is nyerni!
Dzunics Braniszlav: –
Gratulálok a Falcónak, mert a végjátékban csak kicsikarta a győzelmet, és nem érdemtelenül, igaz, talán mi is rászolgáltunk volna a győzelemre – volt is esélyünk, de nem éltünk a lehetőséggel. Jó meccset játszottunk, mind a két csapat becsülettel, keményen odatette magát. Vezet a Falco, de csütörtökön egyenlíthetünk.


SZOLNOKI OLAJ KK–EGIS KÖRMEND 92–72 (26–17, 13–12, 24–28, 29–15)
Szolnok, 1259
néző. V: Benczur, Pálla, Tőzsér
SZOLNOK: PERRY 17/6, Browning 4, Kovács P. 7/3, MILOSEVICS 22/3, Tóth Á. 8. Csere: Vojvoda 9/3, Ford 11, ANDRIC 14, Polyák. Edző: Dragan Alekszics
KÖRMEND: WRIGHT 18, Fanning 8/3, Ferencz Cs. 14/12, Davis-Smith 6, Horti 7. Csere: Hollins 4/3, Csorvási 11, Bán 4/3, Németh Á., Halász. Edző: Antonisz Konsztantinidesz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–9. 8. p.: 22–16. 15. p.: 28–23. 18. p.: 33–28. 25. p.: 52–44. 28. p.: 59–53. 34. p.: 72–68. 37. p.: 80–69
Kipontozódott: Csorvási (35. p.), Andric (39. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Dragan Alekszics:
– Hosszú, vontatott mérkőzést játszottunk, amilyen meglepett bennünket a Körmend. Jól védekeztünk, de ezúttal nem volt tökéletes a dobóformánk, szerencsére már köztünk lehetett Vojvoda Dávid és lesz újabb két napunk készülni a nehéznek ígérkező körmendi összecsapásra.
Antonisz Konsztantinidesz: – Érdekes, de egyben jó mérkőzést játszottunk, hogy az összkép alapján a végeredmény túlzottnak mondható. A folytatásban is azon leszünk, hogy elcsípjük a Szolnokot, a fiúknak pedig el kell hinniük, hogy ezt meg tudják csinálni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik