Férfi kosár NB I: története során másodszor bajnok a Falco!

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.06.21. 20:10
A Falco nyerte meg a férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzését is: a szombathelyi együttes 96–89-re legyőzte a Körmendet, s megszerezte története második bajnoki címét.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A MECCS...

...blokkja: még csak a 3. percben jártunk, máris sapkáért kiáltottak a vendégdrukkerek: Csorvási Milán óvatlanul fordult egy tempódobással a gyűrű felé, s nem sejtette, az amerikai Evan Bruinsma a közelben ólálkodik. Az amerikai magasbedobó szemből blokkolta a magyar centert, s a leindításból Váradi Benedek dobott kosarat.

...melléfogása: a 14. percben Desonta Bradford egyedül indult a szombathelyi gyűrű felé egy labdaszerzést követően – senki nem követte, az amerikai pedig valami különlegeset szeretett volna végrehajtani, mert egy sima zsákolás helyett háttal, egy pörgés után akarta behúzni a labdát – a kísérlet fülsiketítő női sikolyok közepette dugába dőlt, a zsákolás kimaradt.

...díszvendége: mivel már volt esély arra, hogy sora kerül a bajnokavatásra, a hazai szövetség gondoskodott arról, hogy legyen valaki, aki átadja a serleget a győztesnek – amely ez esetben ugye csak a Falco lehetett. Az MKOSZ Bodnár Péter főtitkárt delegálta, aki húsz perccel a kezdés előtt mosolyogva toppant be az oldalsó bejáraton.

A negyedik negyed elejéig bírta a nyomást az Egis Körmend. Addig többnyire a vezetésével pörögtek a percek, akkor viszont Sztefan Balmazovics kétszer, Ronald Curry egyszer talált be a triplavonalon túlról, és Govens Darrin kinti dobásával már 77–71-re húzott el a Falco. Ezután magabiztosan őrizte az előnyét, még csak nem is kellett különösebben izgulnia a befejezés miatt.

2008 után megismétlődött, amit annyira szeretett volna elkerülni mindenki, aki a piros-feketék sikeréért szorított: a Falco a megyei vetélytárs otthonában ünnepelhette fennállása második bajnoki címét is. Teljesen megérdemelten, mert mind a kilenc mérkőzését megnyerte a rájátszásban, és ez akkor is fantasztikus, ha tudjuk, a címvédő Szolnoki Olaj KK alig tudott kiállni az elődöntő találkozóira, míg a Körmend az elődöntő első mérkőzésén elveszítette horvát centerét, Mario Delast.

Gasper Okorn némi nehézséget követően összerakta csapatát, megtalálta az idény közben érkező Govens és Perl Zoltán helyét, ennek köszönhetően az alapszakasz lezárása után lejátszott 17 mérkőzéséből mindössze egyet bukott el a szombathelyi gárda. Amelyet elkerültek a sérülések, és mivel egyébként is valószínűleg a legerősebb játékoskerettel és a leghosszabb rotációval rendelkezett, tulajdonképpen a papírformát érvényesítette. Persze könnyen beszélünk papírformáról, amikor a legutóbbi két elbukott bajnoki és MK-döntővel a hátuk mögött vágtak bele az újabb fináléba, vagyis csupa rossz emléket kellett kitörölniük az agyukból Váradi Benedek csapatkapitánynak és társainak. Akik közül Govens és Tóth Norbert például korábban a Körmend színeiben is szerepelt – utóbbi csaknem 33 éves fejjel szerezte meg karrierje első NB I-es aranyérmét, nem csoda, hogy néhány másodperccel az „ítélet” kihirdetése előtt már izgatottan topogott az oldalvonalnál.

ÖRÖM ITT, BÁNAT OTT

Ferencz Csaba, a Körmend csapatkapitánya:
„Csalódottak vagyunk, mert egy döntőt elveszteni mindig rossz érzés. Megtettünk minden tőlünk telhetőt, de ez csak ennyire volt elég, a Falco mélyebb rotációja ellen nem volt válaszlépésünk, megérdemelték a bajnoki címet. Büszke vagyok a saját csapatomra is, s köszönjük a közönség hihetetlen segítségét és támogatását, mert elképesztő az az energia, amit évek óta kapunk tőlük.”

Váradi Benedek, a Falco csapatkapitánya:
„Nem igazán tudom szavakba önteni, mit érzek, boldog vagyok és büszke, mert minden kétséget kizáróan megérdemeltük ezt az aranyérmet. Megünnepeljük ezt a sikert, amit sok-sok elvesztett döntő után, amikből tényleg tanultunk, megszereztünk.”

Aztán szólt a duda, és elszabadult a pokol, noha érthető okokból nem engedték be a vendégek drukkereit a parkettre. A győzelmi baseballsapkában feszítő falcósok, Curry és a többiek nem adtak lehetőséget Okorn mesternek, hogy befejezze a televíziónak adott nyilatkozatát, inkább a levegőbe dobálták, miközben a szurkolók őt éltették – később még pirotechnikai eszközöket is bevetettek, de azt már a csarnokon kívül. A körmendi közönség meg a sajátjait dicsőítette – Matthias Zollner együttese is csak elismerést érdemel, egyértelműen helye volt az első pozícióról döntő párosításban. A sors fintora, hogy éppen azon a találkozón bizonyult a legversenyképesebbnek, s volt a legnagyobb esélye arra, hogy győzzön, amely után kiosztották az aranyérmeket a Falcónak, és amely egyébként a legszínvonalasabb is volt a három közül. Utolsó erőtartalékaikat mozgósították az MTE játékosai, de ez sem volt elegendő az önbizalomtól duzzadó és komplexebb játékot bemutató szombathelyiek ellen. Nem voltak ugyan könnyű helyzetben a vasi megyeszékhely kiválóságai, amikor a Szolnok februárban Győrben több kulcsjátékosát is nélkülözve elhódította a Magyar Kupát a sorozatot korábban soha meg nem nyerő együttesükkel szemben, ám nagy mentális erőről tettek tanúbizonyságot, felálltak a padlóról, és most a fellegekben járhatnak.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
EGIS KÖRMEND–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 89–96 (28–30, 22–15, 14–18, 25–33)
Körmend, 2000
néző. V: Cziffra, Papp P., Goda
KÖRMEND: THAMES 17, BRADFORD 27/15, Price 17/9, HAMMONDS 17/9, Csorvási 6. Csere: Ferencz 3/3, Lajsz 2, Németh Á. Edző: Matthias Zollner
FALCO: Curry 9/6, PERL 18/6, VÁRADI 12/6, BRUINSMA 17, REDDIC 15. Csere: Govens 13/6, BALMAZOVICS 8/6, Tóth N. 4. Edző: Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc: 4–3. 3. p.: 4–10. 7. p.: 17–22. 12. p.: 33–32. 16. p.: 37–42. 20. p.: 50–45. 25. p.: 56–54. 28. p.: 62–63. 31. p.: 69–66. 32. p.: 71–69. 36. p.: 71–80. 38. p.: 78–87
MESTERMÉRLEG
Matthias Zollner: – Megérdemelten nyert a Falco, ebben a sorozatban ennyire voltunk képesek. Harcoltunk, küzdöttünk, de jobb volt az ellenfél. Mario Delas alapvetően befolyásolta a párharcot, nélküle nem ugyanaz a csapat vagyunk, mint vele.
Gasper Okorn: – Boldog vagyok, mert úgy érzem, megérdemelten lettünk bajnokok. Az érdem a fiúké, én csak egy edző vagyok, aki magára vállalja a felelősséget. Nagyszerű szezont zártunk, s végre megnyertünk egy döntőt.
A párharc végeredménye: 3–0 a Falco javára

A VÉGEREDMÉNY
Bajnok:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Sztefan Balmazovics, Bíró Olivér, Evan Bruinsma, Ronald Curry, Govens Darrin, Hódi Patrik, Körmendi Bence, Kucsora Csaba, Julian Norfleet, Perl Zoltán, Juvonte Reddic, Tóth Norbert, Váradi Benedek, Verasztó Péter, edző: Gasper Okorn), 2. Egis Körmend, 3. PVSK-Veolia, 4. Szolnoki Olaj KK, 5. JP Auto-JKSE, 6. Atomerőmű SE, 7. KTE-Duna Aszfalt, 8. Sopron KC, 9. DEAC, 10. Zalakerámia ZTE KK, 11. Alba Fehérvár, 12. Kaposvári KK, 13. Naturtex-SZTE-Szedeák, 14. Serco-TF-Budapest

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik