Férfi kosár NB I: „Remek edzésmunka, példás közeg a Falcónál”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.06.15. 08:51
A Falco 23 éves magasbedobója nem sok érzelmet mutat a parketten, ettől függetlenül örül a sikereknek, és kiemelte, hogy Szombathelyen példás közegben játszhat.

– Mindenki különféle időkitöltő foglalatosságot talált ki a hosszú otthonlét idejére, ön milyen szuperképességét fedezte fel az elmúlt hónapokban?
– Semmi extrát, de Benke Szilárddal nagyon belejöttünk a playstationözésbe – mondta a Nemzeti Sportnak Filipovity Márkó, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely magasbedobója. – Egyébként sok idő maradt a saját dolgaimra, amiket idény közben nem nagyon tudok csinálgatni, és együtt lehettem a családommal is. – Mindenki különféle időkitöltő foglalatosságot talált ki a hosszú otthonlét idejére, ön milyen szuperképességét fedezte fel az elmúlt hónapokban?
– Semmi extrát, de Benke Szilárddal nagyon belejöttünk a playstationözésbe – mondta a Nemzeti Sportnak Filipovity Márkó, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely magasbedobója. – Egyébként sok idő maradt a saját dolgaimra, amiket idény közben nem nagyon tudok csinálgatni, és együtt lehettem a családommal is.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

– Mennyit edzenek az Arena Savariában?
– Napi egyszer két órát, eleinte a kondicionálás volt a meghatározó, és elvégeztünk egy kisebb alapozást, nemrég kezdtünk el foglalkozni a labdával is. Gasper Okorn edző a múlt hét közepén csatlakozott hozzánk, tartott azóta három edzést, amelyeken már labdáztunk, a hetet ismét egy kis kondival indítjuk, aztán a hét második felében terítékre kerülhetnek a taktikai elemek is.

– Sikerült feltöltődnie a kosárlabdamentes időszakban?
– Igen, bár kicsit minden játékosnak fájt, hogy nem sikerült befejezni az évadot. Sok időnk jutott gondolkozni és készülni a nyárra, meg a következő idényre. Próbáltam megtalálni a történések pozitívumait.

– Szakmailag miként értékelné a Falcónál töltött első, csonka évadát?
– Amiért Szombathelyre jöttem, megkaptam. Négy év után hagytam el Székesfehérvárt, a Bajnokok Ligája nagyon fontos szempont volt, amikor döntöttem. A nemzetközi porondon felülmúltuk a várakozást, nagyon szerettem ott szerepelni, fejlődtem, és tanultam néhány dolgot.

– A Bajnokok Ligájában mutatott jó teljesítménye növelte az önbizalmát?
– Mindenképpen, és az is, hogy olyan játékosok ellen léphettem pályára, akik magasabb szintű bajnokságban szerepelnek. Többféle kosárlabda-kultúrát ismerhettünk meg, például a görögöt, a spanyolt, az olaszt – mindenhonnan csipegethettünk némi okosságot.

– Általában higgadtan, kevés érzelmet mutatva viselkedik a parketten. A francia Dijon elleni győztes tripláját azért visszanézte már egyszer-kétszer?
– Természetesen visszanéztem, talán az egész sorozat egyik legjobb momentuma volt nekem. Valóban nem sok érzelmet mutatok a parketten, ilyen vagyok. Igazából a munkámnak fogom fel a kosárlabdát, bennem van, hogy ez a feladatom. Ettől még örültem annak a kosárnak, és örülök a sikereinknek is, csak nem mutatom ki.

KILÉPHET A SZERZŐDÉSÉBŐL

Nem titok, hogy Filipovity Márkó július 31-ig megfelelő külföldi ajánlat esetén következmények nélkül kiléphet a szerződéséből. Adódik a kérdés, hogy akár az idén, akár a közeljövőben szeretné-e kipróbálni magát a határainkon túl. „Igen, szeretném kipróbálni magam – felelte a 23 éves magyar válogatott játékos. – Hogy már az idén-e, azt meglátjuk, attól is függ, milyen ajánlatot kapok. Ha kedvezőt, legalább el tudok majd gondolkozni rajta, és fontolóra vehetem a lehetőségeket.”

– A kinti dobásainak pontossága sokat fejlődött. A gyakorlások segítenek a legtöbbet, vagy ha jók a csapattársak?
– Elsősorban az szükséges, hogy tudjam, milyen játékszituációra kell készülnöm. Ha gyors indítás során vagy elzárás-leválást követően hozzám kerül a labda, és üresen vagyok, eldobom. Gyakorlás kérdése is, és fontos, hogy ha kimarad egy vagy két kísérlet, az járjon a fejemben, hogy semmi baj, a harmadikat is be lehet dobni.

– Örül, hogy a szombathelyi csapat erős és tehetséges magyar magja a jelek szerint együtt marad?
– Egyértelműen. Látszik, hogy a Falco irodájában nagyon jó munka folyik, én mindent megkaptam a vezetőktől, és azt hiszem, ezt a többi magyar játékos is elmondhatja magáról. Remek az edzésmunka, és kiemelném a nagyon jó, példás közeget is – amire szüksége van egy fiatalnak, az itt megadatik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik