Férfi kosár NB I: idegenben győzte le az Alba a Szolnokot

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2019.09.27. 21:45
Elképesztő dobóteljesítménnyel verte meg idegenben a sokoldalú Alba a negyven perc alatt egyszer sem vezető és roppant ideges Szolnokot a nyitó forduló slágermeccsén.
KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotók: Koncz György)
KÉPGALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotók: Koncz György)

 

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I

SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–ALBA FEHÉRVÁR 80–100 (23–26, 10–23, 24–26, 23–25)
Szolnok, 1920 néző. V: Kapitány, Ádám J., Goda
SZOLNOK: SMITH 16/9, Jones 21/3, Tucker 19/6, KRISZTICS 21/3, Tóth N. 1. Csere: Kovács P., Morant 2, Rudner. Edző: Dragan Alekszics
FEHÉRVÁR: LJUBICSICS 10/6, GUYTON 21/15, Markovics 11, CSUPKOVICS 16/12, Molnár M. 12. Csere: MCDUFFIE 22/9, Csorvási M. 5, Keller I., Govens 3/3. Edző: Jesús Ramírez
Az eredmény alakulása. 4. perc: 7–11. 8. p.: 15–18. 14. p.: 26–36. 18. p.: 28–45. 24. p.: 42–56. 29. p.: 53–72. 34. p.: 68–84. 38. p.: 77–92
MESTERMÉRLEG
Dragan Alekszics: – Elismerésem az Alba Fehérvár csapatának, mert védekezésben és támadásban végig koncentráltan játszott. Sajnos nekünk különösen a védekezésünk volt gyenge, nem tudtunk figyelni, nem tudtuk kivédeni a kettő-kettő játékát. Úgy érzem, játékosaink megilletődtek ettől a fantasztikus légkörtől.
Jesús Ramírez: – A szezon eleje mindig bonyolult, szerencsére nekünk sikerült nyernünk. A győzelmünk kulcsa volt, hogy nem hagytuk a szolnoki csapatot kibontakozni, végig jól dobtunk a mérkőzésen.

A szezonnyitón sok minden, váratlan dolgok is megtörténhetnek – erre jó példát szolgáltatott a Szolnok–Alba mérkőzés is az NB I 1. fordulójában. Az előzmények alapján nehéz lett volna bármelyik gárdát esélyesebbnek kikiáltani, hiszen a nyáron mindkettőt megreformálták. A hazaiknál nem csak tulajdonosváltás volt, gyakorlatilag teljesen kicserélődött a keret, és az előző hat év ikonja, Vojvoda Dávid is eligazolt külföldre, az olasz Reggio Emiliához. A másik oldalon is volt mit helyrehozni, a klub történetének legrosszabb élvonalbeli szereplése (11. hely) után várható is volt, hogy lesznek változások. S hogy mit vártak a főszereplők? Nos, Csorvási Milán, az Alba egyik régi-új szerzeménye arról beszélt a meccs előtt, hogy kíváncsi, milyen a Szolnok, saját együtteséről pedig csak annyit mondott, szépen alakul.

Nos, alighanem a korábbi válogatott center sem számított olyan ragyogó teljesítményre társaitól és önmagától, amivel a kék-fehérek péntek este kirukkoltak. Onnantól kezdve, hogy a Csorvásihoz hasonlóan a nyáron Fehérvárra visszatérő Markovics Luka kosarával megszerezte az Alba a vezetést, azt egyetlen pillanatra sem adta át az Olajbányásznak. A gyors és pontos vendégakciók gördülékenyen futottak a Tiszaliget parkettjén, míg a hazai gárda nagyon idegesen és sok hibával, körülményesen játszott. Tizennyolcnál az agilis és végül masszív dupla duplával (16 pont, 11 gólpassz) végző Kenneth Smith triplájával így is utolérték a fehérváriakat, de továbbra is a vendégek domináltak, főleg mert a Szolnoknak lukas volt a védelme. Az Alba már ekkor kiemelkedően jól dobott, emiatt magabiztosan és önzetlenül, remek gólpasszokkal operált, s megérezte, bizonytalan a pályaválasztó. Egyre feszültebbek lettek az Olaj játékosai, s úgy tűnt, a fantasztikusan szurkoló hazai közönség előtti bemutatkozással járó megfelelési kényszer agyonnyomta őket. Elhagyták, elrúgták egymás elől a labdát, ziccerben kiejtették, az Alba pedig kegyetlenül büntetett.

A nagyszünet után szigorított a védekezésén a Szolnok, fel is jött 11 pontra, de egy-egy gyilkos triplával mindig visszaverte a vendégcsapat a felzárkózási próbálkozást.

A tizedik vendégtripla (19 próbálkozásból!) után, amelyet az amerikai Carlton Guyton dobott a sarokból, 19 pontosra nőtt az Alba előnye a 29. percben. Azon túl, hogy fantasztikusan céloztak a két szerb, Marko Ljubicsics és Szlaven Csupkovics vezette kék mezesek, az is szembetűnő volt, hogy mennyivel többször volt náluk mélységi játék, azaz a gyűrű alá bevitték, majd kipasszolták a labdákat a fehérváriak, akár egy támadáson belül többször is, így cincálva szét a hazai védekezést.

A szolnoki publikum a záró negyedben felocsúdott, és feldolgozta, hogy ezen a napon a vendégek alighanem az élvonalban bárkit, bárhol megvertek volna a mutatott dobóteljesítménnyel és csapatmunkával. Az Alba pedig nehéz pályán bizonyította, nem véletlenül sorolták többen a felsőházba pályázók közé.

KORÁBBAN
PVSK-VEOLIA–Naturtex-SZTE-Szedeák 103–73 (28–12, 27–30, 23–16, 25–15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik