Férfi kosár NB I: hétvégén jön a Falco ötödik légiósa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 20:40
A bajnoki ezüstérmes szinte teljes vértezetben készülhet az idényre, és csütörtökön az is kiderült, hogy ötödik légiósa egy amerikai center lesz.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

Szerencsés helyzetben vannak a Falcónál. Augusztus 20. óta együtt edzhet a teljes keret, nem kellett szeptember elejéig várni, hogy megérkezzenek az amerikai játékosok, a helyzet szinte ideális. Azért csak szinte, mert Váradi Benedek egyelőre csak könnyített munkát végezhet fáradásos talpcsonttörése után.

Továbbá egy játékos csak hétvégén csatlakozik a kerethez, ő nem más, mint a várva várt center: a szakmai stáb választása az amerikai Juvonte Reddicre esett. A 206 centiméter magas, 107 kilogramm súlyú magasember az előző idényt a belga Monsnál töltötte, amelynél 14 bajnoki mérkőzésen 11.3 pontot és 5.1 lepattanót átlagolt és a FIBA Európa-kupában is szerepelt. Korábban megfordult Görögországban a Kolosszosz Rodosznál, Olaszországban a Virtus Bolognánál és a Pesaro színeiben is játszott, mi több, az NBA G-ligájában is kipróbálhatta magát.

Ahogy Gasper Okorn, a Falco újdonsült szlovén edzője elmondta lapunknak, sokáig kivártak és reménykedtek abban, hogy Keller Ákos, a magyar válogatott ötöse aláír a csapathoz, de erre nem volt esély, Keller ugyanis egyértelművé tette, külföldön képzeli el a folytatást az Alba Fehérvár után, karrierje szempontjából ezt tartja helyes döntésnek és meg is egyezett a francia Pau Orthezzel.

Aki csütörtökön ott volt az Arena Savariában (13 játékos edzett), arra semmiképpen sem panaszkodhatott, hogy ne lett volna alaposan meghajtva, bár talán ezen a szinten már nem arról van szó, hogy a Balaton-parton elmajszolt lángosokat, vagy éppen a nagy mennyiségben elfogyasztott jégkrémet kellene lemozogni.

TÓTH NORBERT
„Három játékos maradt a csapatnál, akik meghatározó perceket töltöttek a pályán az előző idényben, tehát gyakorlatilag új csapatot kell építeni.
Az első benyomásaim pozitívak, az újonnan érkező játékosoknak mind a hozzáállása, mind a kosárlabdatudása bizakodásra ad okot.
Sok munka áll előttünk, nagyon intenzíven belekezdtünk már az első napokban, lefektettük az alapvető taktikai elemeket védekezésben és támadásban is.
Jövő héten nem tartok a válogatottal, maradok Szombathelyen, de ha bármilyen okból szükség lesz ránk, «öregekre», akkor a nemzeti csapat rendelkezésére állok."

A szlovén mester és segítője, az előző idényben Szrecsko Szekulovics mellett is dolgozó szerb Milos Konakov tevékeny részt vállalt a foglalkozás során, egy-egy variációnál beálltak és például a „hand-off” játékelemben segédkeztek a pályán izzadóknak. Okorn gyakran felemelte a hangját, gyorsabb mozdulatokra ösztökélve ezzel játékosait.

Pichler Gergely, a Falco technikai vezetője Gasper Okornt olyan embernek tartja, akinek a fejében a nap 24 órájában a kosárlabda jár. Ez nem is jön majd rosszul, mert az előző két évad során bajnoki ezüstérmet szerző, idén Magyar Kupa-döntőt játszó szombathelyi gárdának nagyon nehéz feladat lesz megőrizni pozícióit.

Gráczer György ügyvezető szerint a cél a felsőházban kezdeni a középszakaszt – tény és való, konkurenciából akad bőven, feltehetően rázós út vár az előző szezon legjobb négy csapatára, hiszen erősödtek a „trónkövetelők".

A Falcónak a hazai sorozatok mellett a FIBA Európa-kupában is helyt kell állnia, csoportjában adott esetben a Szolnoki Olajjal is meg kell küzdenie. Az együttes szeptember 4-én zárt kapuk mögött játssza első edzőmérkőzését az Atomerőmű SE ellen, később megmérkőzik a szlovákiai Komárnóval, az osztrák bajnok Kapfenberggel vagy éppen a Sopron KC-val is.

A játékoskeretben négy amerikai, Reddic mellett az irányító Ron Curry (aki jóval magasabb mint elődje, Govens Darrin, ráadásul bitang nagyokat tud zsákolni) és a holland-kanadai felmenőkkel rendelkező erőcsatár Evan Bruinsma, továbbá a klubnál maradó Julian Norfleet található, az ötödik külföldi a két éve Zalaegerszegen pattogtató szerb Sztefan Balmazovics.

A magyar magnak a csapatkapitány Váradin kívül a két évet hosszabbító Tóth Norbert, a Pécsről szerződtetett Bíró Olivér, Hódi Patrik, Kucsora Csaba és négy fiatal szombathelyi a tagja. Gasper Okorn a kemény edzés végén világossá tette, játékosainak törekedni kell arra, hogy a gyakorlásokon is kosarat szerezzenek minden akcióból, továbbá ne adják el a labdát.

Már első blikkre megállapítható, az új játékosok nem önmegvalósítás céljából érkeztek ide, nyerni akarnak és erre csak együtt lehetnek képesek. Azonban Okorn mesternek előbb – ahogy fogalmazott – minden Lego-darabkát a helyére kell illeszteni.

MINIINTERJÚ: VÁRADI BENEDEK

– Hogy halad a rehabilitációja?

– Nagyon jól. A héten elkezdtem futóiskolázni, futni, a gyakorlatokra jól reagált a lábam. Nagy odafigyelést igényel, de bizakodó vagyok, utánaolvastam a sérülésemnek, tudom, milyen fájdalmak jelzik, ha meg kell állnom.

– Jövő héten csatlakozik a válogatotthoz?

–Igen, hétfőn megyek, aztán meglátjuk, hogyan tudom végezni az edzéseket. A rehabilitáció után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánnyal is megbeszéljük a teendőket, ő is szeretne segíteni.

– Mit gondol most, játszhat a szeptemberi világbajnoki selejtezőkön?

– Ez még messze van. Ha nagyon-nagyon jól megy minden, igen, de oda kell figyelni, mert pont akkor lesz három hónapos a sérülésem. Azt mondják ennyi idő, míg a csont teljesen felépül, de nem is csak erről van szó, a bokám stabilitása is fontos, hogy utána ne jöjjön elő más probléma, például a csípőmmel. Fontos, hogy valóban százszázalékosan térjek vissza, ez az orvosokon és a lábamon múlik.

– Bizakodó a Falco következő idényét illetően?

– Az edző remek játékosokat és embereket választott ki. Három nap után nem tudom azt mondani, hogy teljesen kialakult az összhang, de ezen dolgozunk. Védekezésben jelentősen előrelépünk majd, mert nagyon sokat foglalkozunk vele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik