Férfi kosár NB I: házon belülről pótolja edzőjét a Körmend

FAZEKAS ZOLTÁN, VILICS TAMÁSFAZEKAS ZOLTÁN, VILICS TAMÁS
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 17:09
Kedden az Egis Körmendnél bejelentették, hogy Ziga Mravljakot bízták meg a szakmai munka irányításával – a korábban másodedzőként dolgozó szlovén trénerrel hároméves szerződést kötöttek.

Ziga Mravljak a Körmend új vezetőedzője (Fotó: Jámbori Tamás/Vas Népe)
Ziga Mravljak a Körmend új vezetőedzője (Fotó: Jámbori Tamás/Vas Népe)
Ziga Mravljak a Körmend új vezetőedzője (Fotó: Jámbori Tamás/Vas Népe)
Ziga Mravljak a Körmend új vezetőedzője (Fotó: Jámbori Tamás/Vas Népe)
Ziga Mravljak a Körmend új vezetőedzője (Fotó: Jámbori Tamás/Vas Népe)

 

Nem túlzás kijelenteni: a körmendi szurkolókat sokkolta Matthias Zollner váratlan távozása, aki nem írt alá újabb három évre, hanem a lengyel GTK Gliwicéhez szerződött. A német származású tréner kezdetben sok kritikát kapott, ám idővel bebizonyította, hogy rászolgált a bizalomra, hiszen a 2018–2019-es szezonban bajnoki ezüstérmes lett a csapattal. Az idén a koronavírus járvány miatt márciusban lezárt bajnokságban ugyancsak a második helyen tanyáztak a vasiak, s ahogy fogalmazott, együttese folyamatosan lépegetett előre, és legalább a döntőig az idén is eljutott volna. Az Egis Körmend távozó mestere gyakorlatilag kivásárolta magát a szerződéséből, meglepetést okozva ezzel a klub vezetésének is.

A következő szezonban tehát már nem ő vezényli a Rába-parti piros-feketéket, hanem Ziga Mravljak, aki korábban Gasper Potocnik, az immár Szolnokon edzősködő szlovén szakember mellett – Hencsey Tamással közösen – már 2016-tól dolgozott másodedzőként a klubnál. Tavaly nyáron az Olimpija Ljubljanától tért vissza Magyarországra, és Zollner segítője lett a felnőtt csapatnál, de az U20-as korosztály munkájának koordinátoraként is munkálkodott. A szakember feladata volt egyebek mellett a játékoskiválasztás, de egyéni képzéseket is tartott.

VÉLEMÉNY
Bebes István, Körmend polgármestere:„Folytatjuk a „fiatal programunkat”, célunk, hogy egyre több saját nevelésű, helyi játékos legyen tagja a csapatnak, akik Ferencz Csaba nyomdokain haladva, rövid időn belül meghatározó egyéniségek lehetnek. Ehhez olyan szakmai háttér szükségeltetik, amely garancia lehet a sikeres működésre.”

„Amióta Körmendre kerültem, az volt az álmom, hogy egyszer a csapat vezetőedzője lehessek – mondta a keddi hivatalos sajtótájékoztatón a 33 éves Mravljak. – Eddig is minden tudásommal arra törekedtem, hogy a gárda a hagyományoknak megfelelően eredményes klub legyen. Mostantól az a célom, hogy a fiatal játékosok fokozatos beépítésével, a szurkolók által is szerethető csapatot építsünk, amely továbbra is meghatározó szerepet tölthet be a magyar bajnokságban.”

Hajba Ádám, a vasiak ügyvezetője elmondta, nem úgy tervezték az előttük álló szezont, hogy új vezetőedzőt kell majd bejelenteniük...

„Zollnerrel képzeltük el a jövőt, de tervünk meghiúsult – kezdte Hajba. – Külföldi vezetőedzőt kerestünk a csapat élére, több lehetséges szakemberrel is tárgyaltunk, végül Ziga Mravljak mellett döntöttünk. Ő egy tapasztalt edző, aki jól ismeri a nálunk pallérozódó fiatalokat, akikre a jövő csapatát szeretnénk építeni.”

A Nemzeti Sport kérdésére az ügyvezető elmondta, hogy négy külföldi játékos szerződtetését tervezik, mert az ötödik helyen a szlovák, de honosított, immár magyar állampolgársággal rendelkező Balogh Máté kap majd bizonyítási lehetőséget.

Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte, hogy a járvány miatt a magyar klubok zöme nehéz helyzetbe került, hiszen a támogatók, szponzorok többségének anyagi lehetőségei ugyancsak beszűkültek, s Körmenden ez 30-40 százalékos hiányt okozott az egyesület büdzséjében. A klub korábbi játékosa hozzátette, keményen dolgoznak azért, hogy olyan sportolási feltételeket tudjanak teremteni, amely lehetővé teszi a színvonalas munkát, hogy a megye és a város kiemelkedően eredményes csapata a jövőben is szép sikereket érhessen el.

KÉZENFEKVŐ DÖNTÉS

FERENCZ CSABA, a Körmend csapatkapitánya

Mit szól Mravljak kinevezéséhez?
– Sejtettem, hogy ezt a döntést hozza meg a vezetőség. Ziga személyében egy olyan szakember lép előre egyet a ranglétrán, aki ambiciózus, ért a kosárlabdához és elég régóta van velünk, emellett ismeri a viszonyokat. Kézenfekvő és jó döntés született.

Milyen a viszonya az új edzővel?
– Teljesen korrekt és jó, eddig is segítettük egymást, ezután is így lesz, csapatkapitányként nekem elengedhetetlen a jó kapcsolat az edzővel.

Mire számíthatunk a csapattól a következő szezonban?
– Tisztában kell lenni azzal, hogy ha azt akarjuk, hogy hosszútávon legyen jó kosárlabda és csapat Körmenden, akkor muszáj felépíteni a fiatalokat, mert ez a klub nem tud sok pénzt kiadni kész magyar játékosokra, s ahhoz, hogy a későbbiekben is élcsapatunk legyen, ez elengedhetetlen, ám ehhez is idő kell. El kell fogadniuk a szurkolóknak, hogy a vírus okozta gazdasági válság miatt a csapat anyagi lehetőségei szűkösebbek lesznek egy ideig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik