Férfi kosár NB I: a szurkolók erejében bízik az új Olaj-edző

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.01.10. 13:27
null
„Itt Szolnokon egy cél van mindig: az első helyen végezni a bajnokságban és a kupában, ez nem változik soha” (Fotó: Földi D. Attila)
Noha szerdán BL-mérkőzés vár a Szolnoki Olajra, az újonnan kinevezett edző, Kmézics Zorán fontosabbnak tartja a Körmend elleni szombati bajnokit, mert egy vereséggel csapata lecsúszhat a Magyar Kupáról.

 

AZ ÚJ SZOLNOKI TRÉNER A SZURKOLÓK EREJÉBEN BÍZIK

– Nagy kihívás előtt áll!
– Igen, az, hogy át kellett vennem a csapatot, nagy kihívás, de nagy megtiszteltetés is egyben – büszkélkedett a Nemzeti Sportnak a szerb származású Kmézics Zorán, aki játékosként 1991-ben tagja volt az első bajnokcsapatnak Szolnokon, míg 2000-ben ezüstéremig vezette a jelenleg csupán a hetedik helyen álló Olajt az NB I-ben. – Biztos nem lesz könnyű, azon leszünk, hogy megoldjuk, ha tudjuk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a vezetőséggel és az asszisztensemmel, a posztján maradó Andrius Jurkunasszal.

BRYANT ÉRKEZIK SZOLNOKRA
Nem lehetett tétlenkedni: az amerikai James Kinney utódát villámgyorsan meglelte az Olaj. A szintén amerikai érkező vezetékneve Bryant, de keresztneve sajnos nem Kobe… Darryl Bryant tehát a bajnoki címvédő új irányítója, aki a szintén Bajnokok Ligája-résztvevő görög PAOK Szalonikitől érkezik a Tisza-partiakhoz. A 26 éves, 187 centiméter magas, 93 kilogrammos játékos korábban játszott Olasz- és Csehországban, illetve Ausztriában is. A Szolnokhoz a tervek szerint a keddi orvosi vizsgálat után csatlakozik, a görög bajnokságban 11 mérkőzésen átlagban 24 perc alatt 11 pont, két lepattanó és egy gólpassz volt a mutatója, míg a BL-ben 10 találkozón 26 percet, 11 pontot, két lepattanót és két gólpasszt átlagolt.

– Sztojan Ivkovics távozásával talán a tábor is visszatér a lelátóra…
– A szurkolók visszatérését mindenki várja, nagyon nagy húzóerő lenne. Bízom benne, hogy a Körmend elleni meccsen már számíthatunk rá.

– A játékoskeretben ismét volt mozgás. Várhatóak még továbbiak?
– Egyelőre nem. Megnézzük élesben, hogy milyenek leszünk így, és ha esetleg valami nem működik, a későbbiekben lehetséges még változás, de nem tudok konkrétumot mondani, ez sok mindentől függ.

– Szerdán máris Bajnokok Ligája-mérkőzés vár önökre a lengyel Zielona Góra ellen. A Körmend elleni bajnoki fontosabb lesz ennél?
– Sajnos a BL-ből már nem tudunk továbbjutni, azonban mi korrekt módon minden meccsünket meg akarjuk nyerni. Nagyon fontos a szombati mérkőzés a Magyar Kupa-szereplés miatt, úgyhogy valóban az van előtérben, de a hangulaton, a mentális állapoton sokat javítana egy győzelem a lengyelek ellen.

– Nagyon sok szép emlék köti Szolnokhoz, de edzőként még nem volt bajnok ott. Talán majd most?
– Ez természetesen motivál engem. Itt Szolnokon egy cél van mindig: az első helyen végezni a bajnokságban és a kupában, ez nem változik soha, most is ennek kell megfelelni. Hogy sikerül-e, az a jövő zenéje…

ALEKSZICS AZ ÚJ SOPRONI GÉPÉSZ

A Sopron férfi csapatával korábban a bajnokságban és a Magyar Kupában is érmet szerző edző, Sabáli Balázs úgy gondolja, most azzal tette a legjobbat immár volt csapatának, hogy visszalépett és átadta a lehetőséget másnak – mint kiderült, ez Dragan Alekszics lett.

A szombati „Nagy Lemondós Napon” a Sopron KC edzője, Sabáli Balázs volt az egyik érintett. Csapata a bajnokságban öt győzelmet és hét vereséget számlál, a tizedik helyen áll, emiatt feltehetően a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe sem kvalifikálja magát. Legutóbb a Falco ellen fontos mérkőzést veszített a gárda, s Sabáli úgy érezte, eljött a pillanat, amikor váltani kell a kispadon – utódjául a korábban Szolnokon dolgozó Dragan Alekszicset választották –, a vezetőség pedig elfogadta a döntését. Az edző már a december 1-jei, Pécsen elveszített találkozó utáni nyilatkozatában jelezte, hogy együttese nem feltétlenül jár jó úton, fontos változásoknak kell bekövetkezniük.

Azt a mérkőzést tartom a mélypontnak – jegyezte meg Sabáli, akit a kettős terhelés nehézségeiről is kérdeztük. – Lehet filozofálni, hogy a FIBA Európa-kupa szereplés negatívan befolyásolta-e a hazai teljesítményt. Az biztos, hogy a fájó szegedi vereség előtt három nappal még Franciaországban játszottunk. Másfelől viszont az idény két legjobban sikerült meccse, a Nanterre elleni hazai mérkőzés, amelyen két ponttal kaptunk ki és a Porto elleni idegenbeli, már tét nélküli és megnyert találkozó is a nemzetközi porondon zajlott. A szezon elején Tóth Gergely és Dénes Gábor sérülése szűkítette a lehetőségeinket, de erre sem lehet fogni semmit. Biztos vagyok benne, hogy javított volna a helyzetünkön, ha végig mindenki a rendelkezésemre áll, azonban utólag ezzel nincs értelme foglalkozni.”

Az említett változások a játékoskeretben már meg is történtek, de egy mérkőzés nem elég az újak beépítésére, és hogy kiderüljön, előrelépést jelentenek-e vagy sem. Mindenesetre a lehetőségek kiaknázása már Alekszics feladata lesz, hiszen Sabáli – ahogy fogalmazott – leszáll a hullámvasútról, átadja a helyet az új gépésznek.

CIZMICSNEK EGY HÓNAP SEM KELLETT

„Tisztességes vagyok, nem én lennék, ha egy másik ajánlat miatt álltam volna fel, és elhallgatom… Az előző másfél év felejthetetlen volt, a Magyar Kupa-győzelem, a bajnoki bronzérem, a sok szép siker. Emiatt nem zárom ki a visszatérés lehetőségét, de most mennem kellett"– mondta a horvát edző, Teo Cizmic, miután távozott az Egis Körmend kispadjáról. Egy hónap sem kellett, és a visszatérés megtörtént, de csak Magyarországra, nem Vas megyébe. Kedden már Pakson, az Atomerőmű SE-nél tart edzést, és ha minden jól megy, a következő másfél évben ott is marad.

Ahogy a klub szakosztályvezetője, Jan Pavlik tájékoztatott, mindenképpen olyan edzőt szerettek volna a kispadra, aki tapasztalt, jól ismeri az NB I-es mezőnyt, nem kell hónapoknak eltelnie ahhoz, hogy hozzászokjon a helyi viszonyokhoz. Ezeknek a feltételeknek Cizmic maradéktalanul megfelelt. Kérdés, képes lesz-e arra, hogy az alapszakasz hátralévő részében legalább az első tíz közé vezesse a jelenleg csupán 12. helyen tanyázó együttest, ami előfeltétele a rájátszásba kerülésnek. Elődje, a litván Gediminas Petrauskas szerint csak az volt a gond az idény eddigi részében, hogy nem érkeztek az eredmények… A 3–9-es mutató bizony méltatlan a Paks közelmúltjához, ahhoz képest, hogy a 2015–2016-os évadban a negyedik helyen zárt az Atom. Miután Petrauskas a stábbal egyeztetve befejezte munkáját, kapóra jött, hogy Cizmic éppen szabad. Ha valaki, ő kirángathatja a kátyúból az ASE szekerét, hiszen a Körmenddel is bizonyított: tizedik helyezett csapatot vett át, amely – persze jelentősen megerősödve, jó képességű idegenlégiósokat kiválasztva – az elmúlt szezon bronzcsatájából éppen az Atomot legyőzve került ki győztesen, ráadásul előtte a Magyar Kupát is megnyerte.

Szép feladat vár tehát Teo Cizmicre, aki a hivatalos ügyek lezárásáig nem kívánt nyilatkozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik