Férfi kosár: Miben kell fejlődnünk? Mindenben! – Vojvoda

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2017.11.16. 11:35
null
A fehér mezes Vojvoda Dávid szerint nagyon egymásra hangolódtak a Szolnok játékosai, akikre a hétvégén a Körmend elleni bajnoki rangadó vár (Fotó: Koncz György)
A Falco keddi legyőzése után továbbjutó Szolnok csapatkapitánya, Vojvoda Dávid szerint jó esélye van az Olajnak legalább a negyeddöntőig jutni a negyedik számú kupasorozatban.

 

– Hogyan értékeli a Falco elleni, a vártnál talán simább győzelmet?
– Megérdemelten nyertünk, ez nem lehet vitás – válaszolta Vojvoda Dávid, a Szolnoki Olaj KK csapatkapitánya, miután csapata 89–79-re legyőzte a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyt, és biztossá tette helyét a FIBA Európa-kupa 2. csoportkörében, míg a vasiak búcsúztak. – Tudtuk, van esélyünk már most kiharcolni a továbbjutást, és meg is kell ragadnunk, hogy ne kelljen izgulni az utolsó játéknapon Novgorodban.

– Volt huszonnégy pont is a különbség a javukra, számított rá?
– Jól játszottunk, keményen védekeztünk, márpedig ha ez sikerül, előbb vagy utóbb tetemesre nő az előnyünk. Nem ízlett a szombathelyieknek az agresszív védekezésünk, de sajnos huszonnégy pontnál elhittük, megvan a meccs. Kicsit könnyelműsködtünk, és Perl Zoliék vannak olyan jók, hogy ezt kihasználják. Visszazökkentek a meccsbe egy alacsony szerkezetű csapattal, de a hajrát ismét mi kontrolláltuk.

TOP TÍZBEN

A hátvéd Vojvoda Dávid az Európa-bajnoki remeklés után a FIBA Európa-kupában is folytatja remeklését, a Szolnok 27 éves csapatkapitánya a negyedik számú kupasorozatban is kimagaslóan teljesít. Összesen kilenc meccsen – négy selejtezőn és öt csoporttalálkozón – lépett pályára az Olajban, ez alatt 18.2 pontot átlagolt. A sorozat összesített eredményességi listáján a nyolcadik helyen áll. A kedden legyőzött, ezzel a kupától búcsúzó Falco is ad egy top tízes játékost: a magyar válogatottba frissen meghívott Darrin Govens ugyanis hét meccsen 20.9 pontot jegyzett átlagban, ezzel negyedik.

– Roppant elszántnak tűntek.
– Csapatunkra jellemző az ősszel, hogy meg akarjuk mutatni, az előző, gyengén sikerült szezonhoz képest ez már egy másik stílusú együttes. Akkor sem becsüljük le az ellenfelet, ha papíron gyengébb nálunk. A Falco hazai vetélytárs, demonstrálni akartuk, mire számíthat – a többi a riválissal együtt.

– Mi ennek a Szolnoknak a legfőbb erőssége?
– Jók és elszántak az edzők; a szakmai stáb, a vezetőség és a játékosok is nagyon egymásra hangolódtak. Sikeréhesek vagyunk, kitűnő társaság alakult ki. Kicsit későn álltunk össze, mégis hamar megtaláltuk a közös hangot, ami magyarok és külföldiek között kiemelten fontos. Csapatként működünk, nincs kiugróan eredményes pontdobónk, nem egyvalakitől várunk harmincat – emiatt nehéz az ellenfeleknek. Hat-hét játékos is képes tizenöt-húsz pontot szerezni, jól eloszlanak a labdák, mindenki tudja, mi a helye és a feladata, és ezt mindenki el is fogadja.

– Miben kell még fejlődniük?
– Mindenben! Attól, hogy jó formában vagyunk, még vannak hiányosságaink. Például szinte minden meccsen hullámvölgybe kerülünk, főleg, ha elhúzunk. Ilyenkor valamiért túlságosan megnyugszunk, és kicsit kiengedünk. De ahhoz képest, hogy két hónapja dolgozunk együtt, egyben vagyunk.

– A Szolnok idény előtti közönségtalálkozóján általános megrökönyödést váltott ki, amikor azt mondta, a FIBA Európa-kupában a négy közé igyekeznek.
– Elismerem, bátor kijelentés volt, talán még nevettek is néhányan. Lépésről lépésre haladunk, ám valamilyen célt ki kell tűzni magunk elé. Most nagyon erős a Szolnok, amit – hogy mást ne mondjak – az is bizonyít, hogy a sorozat egyik legerősebb csapatát, a török Trabzonsport kiejtettük a selejtezőben. Ez óriási fegyvertény volt, még ha pici szerencse is kellett hozzá. Nem vagyunk a küszöbön, de a nyolcig el lehet jutni. A második körben ugyanúgy minden ellenfelet le kell győzni a Tiszaligetben, mint ebben a körben tettük, és ha mellé idegenben is nyerünk legalább egyszer, még egy kört megyünk. A szurkolóknak köszönhetően ismét nagy előny számunkra a hazai pálya – sokan vannak, ismét mellettünk állnak, idegenbe is elkísérnek minket, ami pluszenergiát szabadít fel bennünk.

– Vasárnap Körmenden játszanak magyar bajnokit. Mi várható?
– Slágermeccs. Veretlenül vezetjük a mezőnyt, ők egy vereséggel másodikak, szóval ez a bajnokság jelenlegi legnagyobb rangadója. A FIBA Európa-kupában magabiztosan jutottak tovább, fizikailag és mentálisan is erősek, parázs meccs lesz, telt ház előtt. A MAFC ellen kiállított Sztrahinja Milosevics nélkül nehezebb dolgunk lesz, mert fővezér nélkül más játszani…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik