Férfi kosár: magasak, erősek – újabb nagy csata előtt a mieink

Vágólapra másolva!
2020.02.23. 08:29
null
Ivkovics Sztojan edzést vezényel (Fotó: Török Attila)
A férfi kosárlabda Eb-selejtezőt egyaránt győzelemmel nyitó két csapat, Ukrajna és Magyarország csatázik egymással vasárnap, Zaporizzsjában. A mieinkre most sem vár könnyű feladat.

 

„Végre utazhatok!” – mondta mosolyogva némi iróniával Váradi Benedek a schwechati repülőtéren, mielőtt a magyar férfi kosárlabda-válogatott elindult volna második Európa-bajnoki selejtezőjére, Ukrajnába.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely irányítója arra utalt, hogy klubjával a Bajnokok Ligája-szereplés miatt szinte minden második héten Európa különböző pontjaira repült, de úgy szép az élet, ha zajlik, főleg ha még sikerek is övezik.

A magyar válogatott most nem is panaszkodhat, hiszen 77–75-ös bravúrgyőzelemmel kezdett csütörtökön a címvédő Szlovénia ellen, és az ilyen siker nagy lendületet adhat, más kérdés, hogy a folytatás nem lesz sokkal egyszerűbb, hiszen az ukrán csapatnak az otthonában kellene győzni vasárnap, amely a nyitó napon roppant magabiztosan nyert Ausztriában.

„A bátyám, Kornél látta az ukránok csütörtöki mérkőzését, de nehéz messzemenő következtetéseket levonni belőle, mert az osztrákok két legjobbja nem lépett parkettre – mondta Váradi Benedek, akinek a szlovénok elleni nyolc pontjából hat két nagyon fontos triplából esett. – Az biztos, hogy nem lesz könnyebb dolgunk, remek felépítésű játékosokból áll az ellenfelünk, és még a körülményeket sem ismerjük.”

A mérkőzésnek helyet adó zaporizzsjai csarnokkal vasárnap délelőtt ismerkedik meg a válogatott, hiszen szombaton csak késő este érkezett meg a dél-ukrajnai, mintegy 700 ezer lakosú városba. Váradi Benedek szerint ez egyáltalán nem jelenthet problémát, ezen nem múlik semmi a hazaiak ellen.

 

Ami viszont taktikai szempontból fontos lehet, hogy a szlovénokénál magasabb ukránok ellen az alsó posztokat meg kellett erősítenie Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánynak, aki így az első mérkőzésen a keretből kimaradó Tóth Norbertet most az utazók közé jelölte, a szlovénok ellen végig kispadon maradó Govens Darrin viszont nem tartott a csapattal.

A magyar válogatott már a szlovénok elleni sikerrel is nagy lépést tett a 2021-es Európa-bajnokság felé, hiszen a kvartettből három csapat jut ki a kontinenstornára, de az ukrajnai győzelem újabb biztosítékot jelentene.

A korábbi bejelentések szerint ez lehet Ivkovics Sztojan utolsó mérkőzése a válogatott kispadján, hiszen az MKOSZ elnöksége elfogadta lemondását, persze az eredményesség bonyolultabbá teszi a helyzetet, nem vennénk hát mérget a végleges szakításra.


FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
17.00:
Ukrajna–MAGYARORSZÁG, Zaporizzsja (Tv: M4 Sport)
17.00: Szlovénia–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik