Férfi kosár: hazai vereséggel zárta a vb-selejtezőt a magyar válogatott

BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENCBOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 21:43
null
12 pontjával Keller Ákos lett a legeredményesebb magyar (Fotó: Szabó Miklós)
Utolsó csoportmérkőzésén 73–50-es vereséget szenvedett a magyar férfi kosárlabda-válogatott Litvániától a világbajnoki selejtezők C-csoportjában.

 

Elismerés a litvánoknak
Perl Zoltán, a magyar válogatott hátvédje: „Elismerésem a litván válogatottnak, jó meccset játszottunk vele, büszkék lehetünk arra, amit mutattunk. Fiatal csapatunk mindent megtett, sikeres idényt zártunk a nemzeti együttessel, elégedett vagyok.”
Jonas Valanciunas, a litván válogatott centere: „Nehéz meccs volt, főleg az elején jól játszottak a magyarok, dobóhátvédjeik betaláltak néhányszor kintről és kifejezetten kemény kosárlabdát mutattak be. A mérkőzés nagy részében azt csináltuk, amit tennünk kellett, így megnyertük a találkozót.”

A Tüskecsarnok bejáratai előtt, annál inkább mosolygós, jókedvű drukkerek, akik kíváncsiak voltak a világbajnoki selejtezők második szakaszából már továbbjutott magyar férfi kosárlabda-válogatottra, illetve Európa egyik legjobb csapatára, a C-csoportot veretlenül vezető litván együttesre.

„Telt ház lesz!” – mondta büszkén szűk egy órával a mérkőzés előtt Plézer Gábor, a mieink technikai vezetője, és a feldobás pillanatában tényleg jó volt körülnézni az általában jégkorongmérkőzéseknek otthont adó létesítményben, talán csak véletlenül maradt egy-egy szék üresen.

Ráadásul hiába jutott tovább a vb-selejtezők harmadik szakaszába mindkét csapat, az összecsapás egyáltalán nem volt tét nélküli, hiszen az eredményeket mindenki viszi magával a következő körbe.

Persze vérmes reményei nem lehettek a magyar csapatnak ezen a mérkőzésen, a különbséget az mutatta meg, hogy időnként az Atomerőmű SE erőcsatára, Eilingsfeld János az Indiana Pacers játékosát, Domantas Sabonist próbálta megállítani, a Körmendről Pécsre visszatérő Horti Bálint pedig a Toronto Raptors centerével, Jonas Valanciunasszal viaskodott, mondani sem kell, hogy a honi bajnokságban edződő „fiaink” NBA-sztárokkal néztek farkasszemet, jobb esetben „csak” euroligásokkal.

Így sem ijedtek meg a mieink, az első támadásunkból Ruják András löbbölt passzát Keller Ákos pöcizte a gyűrűbe, aztán Vojvoda Dávid süllyesztett el egy triplát, kár, hogy a litvánok sem hibáztak sokat a térfelünkön. A magyar csapat többnyire csak szorosan követte ellenfelét, amely a kezdeti koncentrációhiány után iszonyatosan keményen és hatékonyan védekezett, de azért Keller többször is megtalálta az utat a gyűrűig, remekelt a csapatkapitány. Talán ez bosszantotta fel a gyűrű alatt elképesztően erős Valanciunast olyannyira, hogy elhúzta a kezét a vele pacsizni akaró Kellertől, amikor nem sikerült megmentenie egy róla kipattanó labdát.

A második negyed elején három perc alatt csak két dobott pontra képes litvánok a mérkőzés első időkérése után nagyon rákapcsoltak, alig engedtek még viszonylagosan tiszta dobóhelyzetet is a magyar játékosoknak, a nemzetközi rutinszerzés reményében ZTE-től Szolnokra szerződő Benke Szilárd is megtapasztalhatta például, hogy az a betörés, amely után itthon simán bedobja a ziccert, ezen a szinten gyakran blokkba ütközik, egy ízben Arturas Gudaitis nyomta vissza látványosan az egyébként kiváló adottságokkal rendelkező fiatal bedobót.

Sabonisék egyre látványosabban játszottak, egyre több hibára kényszerítették a mieinket, akik így is bőven negyven pont alatt tartották az ellenfelet az első húsz percben, de támadásban csak 24 pontra voltak képesek.

A szünet után minden eldőlt, a litvánok még egy sebességgel feljebb kapcsoltak, és megmutatták, hogy értenek a villámgyors, szerzett labdákon és lepattanókon alapuló játékhoz is, és a harmadik negyed közepén már húsz ponttal vezettek. A szektornyi vendégszurkoló érthetően hangos és boldog volt, de a többség sem szomorkodott, olyan ritka volt az ilyen erős ellenfél a magyar csapat vendégeként tétmérkőzéseken az elmúlt évtizedekben, mint a fehér holló.

A biztos litván siker nem maradt el, a magyar csapat azonban így is elérte célját, ott van Európa azon 24 csapata között, amely tovább küzdhet a világbajnoki részvételért, a következő szezonban pedig a legjobbak közül összecsapunk a D-csoportból érkező Olaszországgal és Horvátországgal, illetve az alacsonyabban rangsorolt Hollandiával is, vagyis fehér hollókból nem lesz hiány.

FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Magyarország–Litvánia 50–73
(14–19, 10–18, 13–18, 13–18)
Budapest, Tüskecsarnok, 3000 néző. Vezette: Bulto (spanyol), Michaelides (svájci), Rosso (francia)
MAGYARORSZÁG: Ruják, Perl 10, Vojvoda 7/3, Allen 5, KELLER Á. 12/6. Csere: Govens 8/3, Horti 2, Benke 6, Eilingsfeld, Kovács P., Filipovity, Molnár M. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
LITVÁNIA: Kalnietis 8, Seibutis 6, Grigonis 3/3, SABONIS 12, VALANCIUNAS 15. Csere: Lekavicius 7, Kuzminskas 2, GUDAITIS 12, Juskevicius, Maciulis 6, Bendzius 2, Giedraitis. Szövetségi kapitány: Dainius Adomaitis
Az eredmény alakulása. 1. perc: 5–2. 4. p.: 5–8. 9. p.: 14–19. 13. p.: 20–21. 15. p.: 20–25. 19. p.: 22–33. 25. p.: 29–49. 28. p.: 37–53. 34. p.: 41–61. 37. p.: 47–68
Kipontozódott: Eilingsfeld (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan:
– Köszönöm Budapestnek, hogy vendégül látta a mérkőzést és telt ház előtt léphettünk pályára. A játékosaim csodálatos emberek, mindent megtettek ezen a két meccsen, hogy bejussunk a következő körbe, ami egyenlő azzal, mint ha ott lennénk az Európa-bajnokságon. A harmadik selejtezősorozatot töltjük együtt a srácokkal, tizennyolc meccsből tizenhármat megnyertünk, úgy gondolom, ez jelentős siker. Készülünk a világbajnoki selejtező szeptemberi, következő fordulójára.
Dainius Adomaitis: – Védekezésünknek köszönhetjük a győzelmet. Tudtuk, hogy a magyar válogatott erős hazai pályán, fizikailag jól felkészített játékosokból áll. Sikerült kevés ponton tartani az ellenfelet, ahogy azt a negyedek eredményei is mutatják.

Koszovó–Lengyelország 70–103 (23–30, 11–27, 25–23, 11–23)

A VÉGEREDMÉNY
1. Litvánia 6 6

512–352 12
2. Lengyelország
6
3 3
436–410 9
3. Magyarország 6 3
3 414–421 9
4. Koszovó 6
6
384–563 6

 

Szeptembertől új kör
A magyar válogatott a C-csoport harmadikjaként lép tovább a következő szakaszba, kvartettet megnyerő Litvánia és a második, a záró fordulóban Koszovóban sima győzelmet arató Lengyelország társaságában. A mieink szeptemberben kezdik a vb-selejtezők harmadik körét, vasárnap az is kiderült, hogy a D-csoportból érkező Olaszországgal, Horvátországgal és Hollandiával lesz teljes az újabb hatos csoport. Minden együttes viszi magával az eddigi eredményeit, és mindenki csak azokkal játszik újabb két mérkőzést, akikkel a második szakaszban nem találkozott, vagyis mi is az olaszokkal, horvátokkal és hollandokkal randevúzunk, egyszer itthon, egyszer pedig idegenben. A hatos csoportból az első három helyezett jut ki a 2019-es, Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik