Férfi kosár: Ez volt az utolsó lehetőségem – Vojvoda

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.07.20. 10:05
null
Vojvoda Dávid sokáig várt a légiósélettel, ám most évekre tervez külföldön (Fotó: Unger Tamás)
Vojvoda Dávid, a magyar válogatott kiválósága csaknem 29 évesen úgy döntött, légiósnak áll, és az olasz Reggianához igazolt.

 

– Szinte minden évben felvetődött, hogy külföldön folytatja, és most tényleg.
– Most jött el az idő és a lehetőség, amikor érdemes belevágni – felelte Vojvoda Dávid, a magyar válogatott hátvédje, aki elhagyta a Szolnoki Olaj KK-t, és két évre az olasz élvonalbeli Pallacanestro Reggianához szerződött. – Huszonkilenc éves leszek szeptemberben, a legjobb korban vagyok, hogy megmutassam magam külföldön.

Vinkó László, Vojvoda Dávid ügynöke
„Ügynökségünk tizenhárom éve dolgozik Dáviddal, most érezte úgy, hogy eljött az idő a külföldi karrierhez. Olyan csapatot kerestünk, ahol nemcsak egy játékost, hanem Vojvoda Dávidot akarták. A Reggiana négy éve folyamatosan meg akarta szerezni, és most, hogy lehetősége adódott, nem is bízott semmit a véletlenre. A tárgyalások során világossá vált, a klub olyan szerepben számít Dávidra, amelyben jól érzi majd magát, ezért mi is nagy várakozással tekintünk a folytatás elé. Sok sikert kívánunk neki, köszönjük az ő és családja bizalmát és lojalitását, hiszen ezek tudják a legjobban segíteni a munkánkat, ami igazi csapatmunka volt.”

– Maradt volna hiányérzete, ha úgy fejezi be a pályafutását, hogy csak idehaza játszott?
– Semmilyen hiányérzetem nem lenne. Az elmúlt hat-hét évben mindig voltak megkereséseim, de csak a közelmúltban sugallta valami belső hang: lehet, megbánnám, ha nem próbálnék szerencsét külföldön. Szép karrier van mögöttem, négyszeres bajnok és Magyar Kupa-győztes lettem az Olajjal, szerepeltem a Bajnokok Ligájában, a FIBA Európa-kupában, a EuroChallenge négyes döntőjében és Európa-bajnokságon is. Egyedül a külföld hiányzott, amit öreg fejjel talán megbántam volna. Bízom benne, hogy egyénileg és csapatszinten is sikeres idény elé nézek.

– Mi döntött a Reggiana mellett?
– Az általános igazgatótól az elnökön át mindenki szerette volna, hogy odaszerződjek. Legfőképpen az edző, Maurizio Buscaglia, többször beszéltünk telefonon, mély benyomást tett rám, jókat mondott a városról, a klubról. Egyébként ismertem a közeget, játszottam Reggio Emiliában egy EuroChallenge-mérkőzést a Szolnokkal, megtapasztalhattam, mennyire népszerű a csapat, amely vissza akarja szerezni a drukkerek bizalmát a nehéz előző idény után, és bekerülni a rájátszásba. Nagyon izgatott vagyok, pluszmotivációt jelent, hogy nem öt-tíz perces, hanem meghatározó játékosként számolnak velem, arról nem beszélve, hogy karrierem egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy bizonyítsam, topbajnokságban is megállom a helyem.

– Az utolsó pillanatok egyikében ragadta meg a lehetőséget?
– Ez volt az utolsó lehetőségem, Keller Ákos is huszonkilenc évesen ment ki, megállta a helyét, jól játszott. Harminc-harmincegy esztendősen talán nem vágytam volna már arra, hogy légióskodjam, de fizikai és a mentális állapotom tökéletes, tehát még nincs késő.

– Hallani lehetett a Dinamo Sassari érdeklődéséről is. Volt ennek alapja?
– Több olasz csapathoz és más országbeli klubokhoz hasonlóan a Sassari is megkeresett, de konkrétumig nem jutottunk el. Talán azért terjedt el a pletyka, mert amikor játszottunk ellene az előző idényben, egyszer huszonegy, egyszer meg huszonhárom pontot dobtam. Vinkó László, Németh István és Patonay Ádám nagyszerű munkát végzett, egész nyáron azért dolgoztak, hogy segítsenek nekem, a Reggiana már nagyon hamar képbe került, ez fel is gyorsította a tárgyalásokat a végére.

Sikerekkel kövezett út
A Pallacanestro Reggiana, más néven Grissin Bon Reggio Emilia a 16 csapatos olasz élvonal előző idényét a 13. helyen zárta, korábban azonban sikerek övezték az útját. Tavaly a második számú európai sorozat, az ULEB Európa-kupa elődöntőjébe jutott, 2015-ben és 2016-ban olasz bajnoki ezüstérmet szerzett, 2005-ben Olasz Kupa-finálét játszott. 2014-ben megnyerte az EuroChallenge négyes döntőjét, amelyen a Szolnok negyedikként zárt, egy évvel később olasz Szuperkupa-győzelemnek örülhetett. Maurizio Buscaglia személyében új az edző, Vojvoda Dávid mellett eddig három játékost, az olasz válogatott Giuseppe Poetát, Simone Fontecchiót és az amerikai Derek Pardont szerződtette a gárda.

– Hat évet húzott le Szolnokon. Sok érzés kavarog önben?
– Fájó szívvel hagyom ott a várost, megszerettem a közeget, nagyszerű társakkal játszhattam együtt, a vezetőkről is csak a legjobbakat mondhatom. Szerencsére sikerült hamar megszerettetnem magam az igényes közönséggel, a szurkolók gyorsan befogadtak. Pályafutásom legnagyobb sikereit Szolnokon értem el, rengeteget köszönhetek a városnak. Most másfelé sodor az élet, de remélem, egyszer még felhúzhatom az Olaj mezét.

– Hamarosan egyéves lesz a gyermeke: a felesége támogatta légióskarrierje megkezdését?
Igen, örömmel jön velem, új életformát ismerhet meg, első külföldi helyszínként ideális állomás – ha sikerül, szeretnék legalább három-négy évet eltölteni külföldön. Mivel a kötelező oltásait még be kell adatnunk a gyerkőcnek itthon, ők később csatlakoznak hozzám. Én augusztus negyedikén utazom Olaszországba.

– Nem kaptuk meg a 2021-es Európa-bajnokság egyik csoportjának rendezési jogát, de hétfőn sorsolják a selejtezőcsoportok beosztását: a történtek ellenére bizakodik, hogy ott leszünk az Eb-n?
– A rendezést illetően bizakodó voltam. Azzal számolni lehetett, hogy Német-, Olasz- és Csehország befut, úgy sejtettük, a grúzokkal leszünk harcban a negyedik helyért. Meglepett, hogy nekik adták oda a rendezési jogot, ám nem is kérdés, harcolunk majd az Eb-ért, jó a csapatunk, együtt vagyunk. A helyzetünk kedvező, nem kell előselejtezőt játszanunk – ha engem kérdez, ott leszünk az Eb-n.

– Részt vesz a válogatott nyári összetartásán?
– A tervek szerint július 26-án este Kecskemétre megyünk a családommal. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány egyéni programot állított össze nekem, alig több mint egy hetem lesz, hogy ne felkészülés nélkül menjek ki Olaszországba. A Reggianával a kötelező orvosi vizsgálatok után augusztus ötödikén edzőtáborba vonulunk. Nagyon szerettük volna, ha már az elejétől a klubbal készülhetek, így a válogatott tornáin ezúttal nem szerepelek. Az Eb-selejtezőkön viszont egyértelmű, hogy a nemzeti csapat rendelkezésére állok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik