Kettőből kettő! Ukrajnában is nyert az Ivkovics-csapat!

BOBORY BALÁZS (Zaporizzsja), HARMATH ÁKOS (percről percre)BOBORY BALÁZS (Zaporizzsja), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.02.23. 16:56
null
Vojvoda Dávid tör kosárra (Fotó: fiba.basketball)
Csütörtökön bravúros győzelemmel kezdte a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki címvédő Szlovénia ellen a kontinentális torna selejtezősorozatát, s most Ukrajna ellen jött a folytatás. Ivkovics Sztojan válogatottja sokat volt hátrányban az egész mérkőzésen, de mindig ott lihegett vendéglátója nyakán, s a hajrában Allen Rosco kosarával újabb győzelmet aratott.
KOSÁRLABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 60–62
(14–10, 16–18, 18–19, 12–15)
Zaporizzsja,
Junoszt Sport Aréna, 2500 néző Vezette: Rosso (francia), Kalpakas (svéd), Gurion (izrael)
UKRAJNA:
Lukasov 4/3, BLIZNYUK 8, Krutousz, Pavlov 3, Pusztovij 12. Csere: Lipovij 2, HERUN 12, Zotov 5/3, BOBROV 12/6, Pusztozvonov 2, Petrov. Szövetségi kapitány: Ainars Bagatskis
MAGYARORSZÁG:
VÁRADI 9/3, VOJVODA 11/9, Benke 9/9, Allen 7, KELLER Á. 10. Csere: Horti 4, Szabó Zs., Perl 5, Tóth N., Ferencz 7/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc:
3–2. 4. p.: 3–7. 8. p.: 11–7. 12. p.: 14–15. 15. p.: 21–20. 17. p.: 25–20. 22. p.: 31–33. 25. p.: 40–36. 28. p.: 44–41. 32. p.: 50–51. 35. p.: 54–54. 38. p.: 56–57.
MESTERMÉRLEG
Ainars Bagatskis:
– Nagyon tapasztalt csapattal találkoztunk. A kihagyásaink megbosszulták magukat, a magyarok erősek, agresszívak voltak. Az történt, amire készültünk, semmi meglepetés nem történt. Apróságok döntöttek, ha csak egy kicsit is elkéstünk, már kaptuk is a kosarat. A végén rossz döntéseket hoztunk, ziccereket hagytunk ki, a magyarok viszont betaláltak. Kitartónak kell maradnunk és haladni az utunkon.
Ivkovics Sztojan: –
Nyertünk két ponttal, de ehhez szerencse is kellett. Ukrajna jó kosárlabdát játszik, szerintem ott lesz az Európa-bajnokságon. Saját csapatomnál megint normális volt a hozzáállás, ahogy az elmúlt nyolc évben végig. A stábom nem aludt az előző két éjszaka, végig dolgozott, hogy nyerni tudjunk, nekik is nagyon hálás vagyok.


ÖSSZEFOGLALÓ

Öt másodperc volt hátra, 60-60-as állásnál.

Ivkovics Sztojan felrajzolta a figurát, a bedobás után Allen Rosco indult meg a gyűrű felé, az ukrán szorításban minden pillanatban elveszthette volna a labdát, de valahogy mégis feltette és be is szédült, ahogy kell.

Annak a csapatnak van szerencséje, amelyik megdolgozik érte.

A magyar válogatott megint megdolgozott a sikerért, sőt, sztahanovista érdemrenddel kellene kitüntetni a játékosokat, akik a szlovénok elleni csütörtöki „hidegrázós” győzelem után most megint képesek voltak átlépni korlátaikat, és hasonlóan kellemetlen ellenfelet győztek le, ráadásul idegenben.

KELLER ÁKOS
„Boldog vagyok, hogy nyertünk, óriási lépést tettünk az Európa-bajnokság felé. Kevés pont esett, nagyon kemény volt mindkét oldalon a védekezés, de talán az a csapat nyert, amely egy nagyon kicsivel keményebben harcolt. Szerencse is kell egy ilyen győzelemhez, a végén beestek fontos dobások, a lényeg, hogy sikerült idegenben győzni!” – fogalmazott a magyar válogatott centere.

Zaporizzsjában, ebben a végtelenül szürkének ható, unalmasnak és egyhangúnak tűnő nagyvárosban a mieink megint óriásit léptek a 2021-es Európa-bajnokság felé, elvileg Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány búcsúmérkőzésén, de most már le lehet írni: óriási hiba lenne valahogy nem megállapodni a folytatásról a szakemberrel.

Ez a csapat nem csak nevében az, a zaporizzsjai másfél nap alatt ismét azt lehetett érezni, hogy a kapitány kiválasztottjai nem félnek az ellenféltől, az esetleges rossz – később kiderült, hogy jó – körülményektől, a helyi kézilabdát imádó, de a kosárlabdát is értő közönség hangzavarától sem. Amikor kimennek a pályára, akkor küzdenek, amíg levegőt kapnak, ha kell csak néhány pillanatig, máskor meg majdnem negyven percig.

A magyar válogatott nem ijedt meg Artem Pusztovijtól sem, aki Barcelonában Hanga Ádám csapattársa, csak éppen ott nem fér be a tizenkettes keretbe, így eljöhetett a válogatottba. A hazaiak természetesen alapoztak is rá, illetve a 216 centiméteres magasságára, eleinte minden labdával keresték, ő meg becsülettel harcolta ki a faultokat. Mind a két csapat nagyon agresszíven védekezett, sajnos a mieink rosszul dobtak, tíz pontig jutottak tíz perc alatt.

ARTEM PUSZTOVIJ
„Köszönöm, a társaknak, hogy a lehető legtöbbet adták ki magukból minden percben. Volt esélyünk nyerni, sajnos nem tudom, mi történt az utolsó percekben, talán még agresszívebbnek kellett volna lenni, a magyaroknak meg beesett néhány nehéz dobás. Még keményebben kell védekeznünk a jövőben, hogy ne szeressenek az ellenfelek játszani velünk” – mondta az ukrán válogatott centere.

A színvonal a folytatásban sem verdeste az eget, de mindkét csapat elképesztő módon gürizett. Ivkovics igyekezte megkímélni a két személyi hibás Keller Ákost a Pusztovij elleni játéktól, az ukrán óriáson szinte végig Horti Bálint védekezett, nem is eredménytelenül. Általában a hazaiak léptek el, de soha nem annyira, hogy a magyar csapat ne érje utol ellenfelét, nagyon hasonló volt ez a csata is, mint a csütörtöki, szlovénok elleni összecsapás.

A nagyszünet után továbbra is minden kosárért vért kellett izzadni, egyik csapat sem adott semmit könnyen. Igazán egyénileg sem emelkedett ki senki a mezőnyből, nálunk sem sikerült senkinek egyedül vállára vennie a társaságot, de a csapatmunka dicséretes volt, s mindig akadt, aki egy-egy szép megmozdulással, kosárral riadót fújt, ha a nagyon agresszív, akaratos ukránok eltávolodtak volna.

Benke Szilárd két triplája nagyon kellett az utolsó etap elején, hogy üldözőből üldözötté váljanak a mieink, aztán a szombathelyi bedobó kiosztott egy óriási sapkát is. Teljesen nyílt volt a hajrá, amelyben aztán előlépett az addig jobbára szenvedő Allen, a többi meg már történelem.

Győztünk, folytatás novemberben!

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Szlovénia–Ausztria 85–78 (21–15, 22–14, 20–35, 22–14)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2
139–135
+44
2. Ukrajna
2
1
1
148–135
+133
3. Szlovénia
2
11160–155
+53
4. Ausztria
2

2
151–173
–222

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jövünk az összefoglalóval!

40. perc: Vojvoda labdát lop az ukrán támadásnál! Aztán Váradi triplája nem jó, a lepattanó nincs meg, majd Kelleren hibát fújnak, és Herun bevágja mind a kettőt, 60–60! Négy másodperc, időt kérünk. Vojvoda dobja be a labdát, Allen kapta a labdát, embere mellett ráfordul és bedobja a gyűrűbe! Időben engedte el! 60–62! Két tizedmásodperc lesz elvileg hátra… Ukrán időkérés. A bírók meg közben úgy döntöttek, hogy visszaállítják 1.9 másodpercre az órát… Jöhetnek az ukránok. Na, most 0.9 másodpercre tekerték az órát… Bedobják a festékhez középre, de kiütjük a labdát, nyertünk!!!

39. perc: Váradi hasonló szép betöréssel eredményes, 58–59! Allen lepattanót szerez a saját palánkunk alatt! Váradi próbálkozik triplával, majd Allen a másik palánk alatt is begyűjt egy pattanót, sőt büntetőt harcol ki. A másodikat bedobja! 58–60

38. perc: Vojvoda duplája nem jó, lejön a gyűrűről, jönnek az ukránok, Pusztovij viszont a saját lábára üti a labdát, amikor befordulna! Jöhetünk megint! Allennél nem látnak faultot, nincs magyar kosár. Bliznyuk szép betöréssel szerez kosarat, 58–57.

37. perc: Vojvodára fújnak hibát, Lipovij büntetőzhet: 2/2. 56–54. Vojvoda áll bele egy hármasba, és bedobja! 56–57! Bobrov ront egy hármast, a pattanó megvan.

36. perc: Újabb jó védekezés, Szabóé a lepattanó. Benke triplája nem jó, Szabóé a támadólepattanó, de nem tudja bedobni a gyűrű alól. Krutousznak a ziccere rossz, Vojvoda hármasa sem jó.

35. perc: Allennél fújnak hibát, büntető. Pusztovij mind a kettőt beszórta. 54–54. Váradi messziről, rosszul, megint jöhetnek az ukránok.

34. perc: Ukrán időkérés. Pusztovij ront egy ziccert, aztán Vojvoda adja el, majd Benke védekezik jól az ukrán lerohanásnál.

33. perc: Egy belöbbölt passz után Herun ront ziccert, Kelleré a labda. Perl passz után Benke újabb triplája hullik be, remek, 52–54!

32. perc: Benke Szilárd bravúros triplájával itt az előny, a támadóidő lejártakor hullott a gyűrűbe a labda, 50–51! Petrov dobta el kintről a dudaszó pillanatában, aztán Keller próbálkozott triplával, nem sikerült. Herun duplája is, ott az előny, 52–51

31. perc: Folytatjuk, az ukránok kezdenek. Petrov bejátszása után Kellerre fújnak egy faultot, ez neki a harmadik. Herun dobhat kettőt. Dob is, 50–47. Kellerrel szemben Krutousz faultolt, két büntető. Az első jó! A második nem, ráadásul övék a labda, a triplát viszont elrontják.

A harmadik negyedet is megnyerte a magyar válogatott, de még az ukránoknál az előny. A negyedik negyedben még bármi lehet, és annak ellenkezője is…

3. NEGYED

30. perc: Allen visszaszerzi dobása után a labdát, majd bedobja, már csak egy az előny, aztán vissza is szerezzük, de rögtön el is adjuk. Végül Herun egy horoggal válaszol, 48–45. Keller megindul és szép kosárral be is fejezi, 48–47.

29. perc: Zotov tesz hosszá még kettőt az ukrán pontterméshez, időt kérünk. 46–41. Váradi remek passza után Keller zsákol megint, 46–43.

28. perc: Zotov rossz hármasa után Perlé a lepattanó, majd Ferencz próbálkozhat hármassal megint, nem jó. Herun kettese jó, először öt pont a különbség, 44–39. Na, megvan Allen első kosara is, Vojvodáé az assziszt, 44–41.

27. perc: Ferencz dobhat két büntetőt, de elrontja mind a kettőt. Keller harcol ki két büntetőt, az elsőt ő is kihagyja, a második bent van, 42–39.

26. perc: Keller védekezett szépen Herun mellett, majd Vojvoda triplája lejön a gyűrűről. Keller üt oda Bliznyuknak ziccerben, a kosár jó, büntető nincs, 42–38.

26. perc: Lukasovra fújnak szándékos hibát, megborította Perlt. Mindkét büntetőjét bedobja, 40–38. Megint a támadóidő, Ferenczet sürgette meg, triplája nem jó.

25. perc: Nagy rohanásban Benke, de elrontja a ziccert, az ukránok meg újabb büntetőt kapnak. Allen volt a szabálytalan. Bobrov szerez a vonalról két pontot két jó büntetővel. 40–36. Vojvoda egy lábról, nem jó…

24. perc: Horti labdaeladása után Tóth szerez védekező lepattanót, aztán Vojvoda bevág egy hármast, 35–36. Lukasov válaszol hármassal, 38–36.

23. perc: Váradi rossz triplája után nem kapunk faultot, bezzeg nálunk befújják Váradinál Pusztovij ellen… A 216 magas center mindkettőt beszórja, a 6. jó büntetője volt, 35–33.

22. perc: Horti javít! Újfent lepattanót szerez, majd megint ő fejezi be a támadást, közelről elsőre ront, másodjára nem, 31–33. Lipovij rossz triplája után támadólepattanó, aztán láb Váradinál, végül Bobrov zsákol egy óriásit. 33–33.

21. perc: Váradi nem vacakol, 13 másodperc alatt beszór egy triplát, vezetünk, 30–31! Benke első faultja után Posztovij első büntetője jó, a második nem Hortié a lepattanó, aki aztán a támadóidő szorításában dob egy homályt kintről.

Vége a szünetnek, folytatjuk!

A második negyedet két ponttal megnyerte a magyar válogatott, amely 63.64 százalékkal dobja a büntetőket, nyolc kísérletéből három triplát dobott, a duplákat meg 28.57 százalékkal értékesítette (6/21). Az ukránoknál a büntetők 70 százalékos hatékonysággal mennek, a triplák egyharmadosak (3/9), a duplák 41.18 százalékkal (7/17).

A legjobb dobók az első két negyedben: Bobrov 8, Pusztovij 7, Bliznyuk 4, ill. Ferencz 7, Vojvoda 5, Keller 4, Váradi 4.

2. NEGYED

20. perc: Váradi passza után Ferencz duplája jó, 28–28! Ukrán időkérés! Ezzel Ferencz a legeredményesebb magyar játékos a 7 pontjával. Pavlov rossz triplája után nincs meg a lepattanó, Bliznyuk dobása behullik, Perl triplája viszont nem a túloldalon, 30–28.

19. perc: Benke dobásánál a labda kiszédült a gyűrűből, majd Vojvoda faultol. Allen szerez lepattanót Pusztozvonov dobása után.

18. perc: Pusztozvonov rossz triplája után Lukasovra fújnak, Vojvoda büntetőzhet, az első jó, egál, a másodiknál meg Szabó elhozza a lepattanót. Aztán Vojvodát szorítja az idő, dobása rövid, az ukránok meg lerohannak minket, 28–26.

17. perc: Ferencz első személyi hibája, büntető, megint. Lukasov a másodikat pontra váltja, 26–23. Megvan az ukránoknak az öt csapathibája, Ferencz büntetőzhet, a mind a kettő jó! 26–25. Keller labdalopása után Ferencz triplája nem jó, a támadó lepattanó nem jön össze.

16. perc: Újabb ukrán tripla, Pusztozvonov szórta be a sarokból. Benke távolról, beszórja a triplát, emberrel, dobhat egyet pluszban, de nem jó. 25–23.

15. perc: Bobrov remek tempója – neki eddig sül a keze… 23–20. Nálunk meg értékelhető dobás nélkül lecsorog a támadóidő.

14. perc: Bobrov ront egy középtávolit, Szabó összeszedi a lepattanót, majd Benke tör be a palánk alá, de nem talál kosarat.

13. perc: Váradi tempója jó, ahogy sajnos Pusztovij alley-oopja is, majd Hortit faultolják, büntető, mind a kettő jó, 21–20!

12. perc: Bobrov rossz triplája után Ferencz lepattanót gyűjt, majd Vojvoda ront egy layupot. Keller blokkolja Krutouszt, majd Perl középtávolija jó, itt az előny! 14–15. Herun ziccere jó, 16–15. Perl harcolt ki büntetőt, egyet kihagy, aztán Bobrov szór be egy újabb hármast, 19–16.

11. perc: Keller jó védekezése után Ferencz remek triplájával zárkózunk egyre, 14–13!

Az első negyedben Keller és Vojvoda egyaránt 4 pontot szerzett, Váradi kettőt a mieinktől.

1. NEGYED

10. perc: Most jól védekeztünk, nincs ukrán kosár, lejárt a támadóidejük. Perl tempója majdnem kiszédül, de Keller bepöttyinti, 11–10! Borbov triplájával ér véget a negyed, 14–10. Keller betörése után már időn túl hullik a labda a gyűrűbe.

9. perc: Vojvodának üt oda Lipovij, büntető! Vojvoda az elsőt elrontja, a második jó! 11–8! Krutousz az alapvonalról próbált betörni a palánk alá, kísérlete nem jó, a labda az övéké, de lejár a támadóidő. Viszont elvileg Krutousz kísérlete gyűrűt ért, visszaállítják az órát, marad náluk a labda.

8. perc: Perl próbálkozik betöréssel, Krutousz lesapkázza, 3.6 támadóidő marad. Perl áll bele a tempóba, de lejön a középtávolija után a labda, a lepattanó az övék. Zotov ellentmondás nélkül zúdít be egy triplát, 11–7!

7. perc: Vojvoda távolija nem jó, övék a lepattanó, de nem tudnak kosarat dobni, Zotov kísérlete lejön a gyűrűről, miénk a labda.

6. perc: Váradi rontott triplája után Tóth Norbert visszaszerzi a labdát, de az ő duplája sem jó. Hátul meg Szabó szabálytalankodik, újabb büntető. Pavlov most mind a kettőt beszórja, 8–7!

5. perc: Allen faultja, két büntető jöhet, Pavlov csak a másodikat dobja be, 6–7!

4. perc: Lukasov rossz triplája után Benkéé a lepattanó, Váradié a dupla, 3–7! Pusztovij válaszol gyorsan, 5–7!

3. perc: Horti kezéből dobás közben kiperdül a labda, a túloldalon Bliznyuk ront triplát. A mi támadásunk végén aztán Benke ront egy kettest. Bliznyuk újabb rossz kísérlete után Allen szedi le, majd a támadásunk végén Vojvoda szór be egy triplát, 3–5!

2. perc: Keller faultja után két büntető, Pusztovij be is szórja mind a kettőt, 2–2! Vojvoda rossz tempója után megszerzik a lepattanót, majd egy alley-ooppal próbálkoznak, de nem jön be, Keller üt oda, második szabálytalansága. Le is jön Horti a helyén. Pusztovij a másodikat elrontja, 3–2!

1. perc: Keller ugrik Pusztovijjal, és elhozza a labdát!Váradi eladja, aztán visszaszerezzük, majd Vojvoda passza után Keller óriási zsákolással nyit, 0–2!

A mieink tiszta pirosban, az hazaiak tiszta sárgában játszanak majd.

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már a pályán, jönnek a Himnuszok. A miénk felvételről szólt, az ukránoké viszont egy igen lendületes énekesnő előadásában.

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

Csütörtök kezdte a magyar válogatott a jövő évi Európa-bajnokság selejtezőjét és – ki ne tudná? – óriási bravúrral legyőzte a címvédő Szlovéniát, 77–75-re Szombathelyen. A találkozóról bővebben itt olvashatnak.

Az ukránokkal legutóbb nyolc évvel ezelőtt – szintén Eb-selejtezőn – találkoztunk, akkor a mai házigazdák nyertek, ahogy a két csapat legutóbbi öt meccséből négy alkalommal is ők diadalmaskodtak. A mieink legutóbb 2010 augusztusában győzték le Ukrajnát – akkor Keller Ákos volt a legeredményesebb játékosunk 17 ponttal.

A szlovénok legyőzése után kiderült, a magyar válogatott cserél a keretében: Govens Darrin helyett Tóth Norbert került be a csapatba. Erről bővebben itt olvashatnak.

A Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában jövőre sorra kerülő Eb-re az első három helyezett jut ki. A mieink további négy találkozója novemberben, illetve jövő februárban lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik