Férfi kosár Eb: „Nem tiszteljük a neveket, mindenkinek nekimegyünk!”

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 09:47
null
Eilingsfeld János Szolnokon is jól érezte magát (Fotó: Földi D. Attila)
Izgatottan várja a válogatott Európa-bajnoki felkészülését Eilingsfeld János, aki az előző idényét Szolnokon töltötte, de visszatér Paksra, és megpróbálja társaival újra az élcsapatok közé emelni az Atomerőmű SE-t.

 

Az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta az Olajban a mögöttünk álló idényben, mégis távozott Szolnokról. Miért?
– Sajnos nem sikerült elérnünk a célokat, amelyeket kitűztünk – kezdte Eilingsfeld János, aki a következő évadban az Atomerőmű SE-ben folytatja pályafutását, s jelenleg néhány napos szabadságát tölti Balatonlellén a válogatott edzőtáborozása előtt. – A Magyar Kupában egyetlen ponttal kaptunk ki az Albától, a bajnokságban ötmeccses csatát vívtunk a negyeddöntőben a ZTE-vel, de ellenfelünk végül megérdemelten jutott tovább. Talán a csapategység nem volt olyan, aminek köszönhetően jobb eredményeket érhettünk volna el. Mindenki megtett mindent az edzéseken, mérkőzéseken, de csapatként nem működtünk megfelelően. Az én teljesítményem is hullámzó volt, de próbáltam csinálni a dolgom becsülettel, a vezetők pedig mindvégig korrektek voltak, összességében jól éreztem magam Szolnokon.

Kapott ajánlatot az Olajtól?
– Igen, de több lehetőségem is volt, s a Paksnak mondtam igent. Teo Cizmic vezetőedzőről sok jót hallottam, és az Olajhoz igazolásom előtt eltöltöttem már az ASE-ban négy szép évet, úgy gondoltam, a legjobb az lesz, ha visszamegyünk Paksra.

Ez szakmai döntés volt, vagy közrejátszottak benne magánéleti szempontok is?
– Mindkettő. Tudni kell, hogy novemberre várjuk a feleségemmel a gyermekünket, ezért úgy gondoltuk, Paks mindenféle szempontból ideális nekünk. Két évre írtam alá, de nem zárom ki, hogy több is lesz belőle, majd meglátjuk.

Teo Cizmiccsel beszélt már, hogy milyen feladatokat kap?
– Személyesen még nem találkoztunk, de telefonon természetesen beszélgettünk. Semmi különlegesre nem kell gondolni, csak azt várja tőlem, hogy hozzam, amit tudok.

Az ASE gyengébb idény után igyekszik újraépítkezni – ez a kihívás is motiválta a visszaigazolásakor?
– Természetesen az elsődleges cél, hogy visszajuttassuk a klubot oda, ahol korábban volt, vagyis az élmezőnybe.

A keret magyar magjának Eilingsfeld János a legtöbbre taksált tagja. Ez vezérszereppel is jár?
– Azért ne felejtsük el, hogy Ruják András és Medve Máté rutinos, remek képességű játékos, nem hiszem, hogy egyedül lenne ilyen szerepem, együtt, közösen kell dolgoznunk a jó eredményekért. Ha jól sikerül a légiósválasztás, mindenképpen előreléphetünk.

Csapattársaitól eltérően rövidebb a nyári szünete, hiszen a jövő héten kezdődik a férfiválogatott felkészülése. Izgatott a szeptemberi Európa-bajnokság miatt?
– Persze, nagyon várom már az Eb-t! Előtte lesz egy hosszú, minden bizonnyal kemény felkészülés. Sokat utazunk majd, és sok edzőmeccs vár ránk. A kolozsvári torna mindannyiunknak nagy élmény lesz, sztárcsapatokkal találkozunk, nem mindennap játszhatunk olyan klasszisok ellen, mint Pau és Marc Gasol, de sorolhatnám a horvátok NBA-játékosait is… Mindenki ellen becsülettel felkészülünk, és természetesen nem fogjuk tisztelni a neveket, mindenkinek nekimegyünk! Ezt egyébként el is várja tőlünk Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik