Férfi kosár BL: kilencpontos előnyt harcolt ki a Falco

GYŐRI FERENC, TÓTH GÁBORGYŐRI FERENC, TÓTH GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 19:43
Az előszezonban veretlen Falco férfi kosárlabdacsapata győzelemmel kezdte meg a Bajnokok Ligája selejtezőjét, a magyar bajnok az 1. forduló első mérkőzésén 71–62-re legyőzte a nagyváradi CSM CSU Oradeát.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Szombathelyen még sosem történt ilyen: kosárlabda Bajnokok Ligája-mérkőzést rendeztek Vas megye székhelyén. Igaz, még nem főtáblás csatának adott otthont az Arena Savaria, csupán az első selejtezőkör „odavágójának”. Az ellenfél a román bajnok CSM CSU Oradea volt, a nagyváradi rivális előzetesen egyáltalán nem tűnt könnyen emészthető falatnak, mégis a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC volt a favorit.

A hazai szurkolótábor piros-fehér-zöld színű, trikolórunkat idéző élőképpel adta meg a találkozó alaphangját. A 16 tagot számláló vendégszurkoló-sereg beleénekelt Himnuszunk elejébe, de ahogy észrevették, miről is van szó, rögvest elcsendesedtek.

Kifejezetten döcögősen indult a mérkőzés a Falco szempontjából, rengeteg pontatlanság jellemezte a házigazda játékát. Ennek eredményeként ötpontos hátrányban zárta az első negyedet, ami figyelmeztető jelnek tökéletes volt – magasabb sebességi fokozatba kellett kapcsolnia a vasi gárdának.

A második negyed elején meg is tette ezt a csapat, időt kért az Oradeát csaknem tíz esztendeje irányító Cristian Achim, miután 16–2-es futást produkált Gasper Okorn legénysége. A szerb Nikola Markovics szép palánk alatti mozgással törte meg ezt a sorozatot, de a nagyszünetig további négy ponttal nőtt a magyar csapat előnye (32–23).

A távoli dobásokkal mindkét együttes hadilábon állt, a nagyváradiak a közeliekkel is. A Falco első triplájára 22 percet kellett várni, akkor a magyar válogatott bedobója, Benke Szilárd törte meg a jeget. Bele is jött a kosárszerzésbe, hamarosan zsákolt egy irgalmatlanul nagyot, aztán újabb hárompontossal borzolta a románok kedélyeit (43–29).

Filipovity Márkó is jelentkezett néhány szép megmozdulással, rögtön 16 pontosra duzzadt a szombathelyiek előnye. A harmadik negyed végén újabb két triplát vágott be, úgy elkapta a fonalat, mint a nemzeti csapatban a csehek elleni hamburgi összecsapáson egy hónappal ezelőtt.

Nem volt rossz érzés azt látni, hogy egy európai kupamérkőzésen a magyar kosárlabdázók viszik a prímet és nem a légiósok teljesítményén áll vagy bukik, mire megy a csapat. A záró felvonásban csupán az volt a kérdés, mekkora előnyt visz majd magával Nagyváradra, a pénteki visszavágóra a Falco. Mivel a csapat büntetőzése hagyott maga mögött kívánnivalót, ezért igazán nagy különbség nem alakult ki a felek között, sőt, bő másfél perccel a vége előtt az Oradea felzárkózott tíz pontra (68–58). Aztán Váradi Benedek nagyon fontos hármast süllyesztett el, azonban két sikeres büntetővel feleltek a látogatók. Időkérés után azt választotta Okorn mester, hogy a saját térfelükről hozzák játékba a labdát a hazaiak, ám meglepő módon nem sikerült átvinni a játékszert a másik térfélre... A találkozó Kristopher Richard ziccerével zárult, a kilencpontos előny biztató, de lehetett volna több is.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZ
Ő, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
–CSM CSU ORADEA (romániai) 7162 (12–17, 20–6, 30–21, 9–18)
Szombathely, 2300
néző. V: Calik (lengyel), Vulic (horvát), Sarapa (fehérorosz)
FALCO: Hooker 6, Váradi 6/3, FILIPOVITY 17/9, Washington, Reddic 9. Csere: Lake 5, PERL 8, BENKE 18/6, Krivacsevics 2. Edző: Gasper Okorn
ORADEA: WATSON 11/3, Richard 10, Valeika 8, Nicolescu 2, ZEKOVICS 12. Csere: Barnette 2, Markovics 8, Broussard 7/3, Baciu 2. Edző: Cristian Achim
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–8. 9. p.: 10–12. 14. p.: 20–19. 16. p.: 26–19. 20. p.: 32–23. 22. p.: 38–25. 27. p.: 52–36. 30. p.: 62–44. 32. p.: 62–50. 35. p.: 66–52. 38. p.: 68–56
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn:
– Idegesen, kapkodva kezdtünk, de aztán megnyugodtunk, és a folytatásban már a saját játékunkat játszottuk. Működött a védekezésünk, jöttek a támadások, Benke és Filipovity pedig alaposan megszórta magát. Összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel, még akkor is, ha az utolsó negyed nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, jelentős előnyünk egy részét elpazaroltuk. De nincs okunk a pánikra, nyertünk, nálunk van az előny, és most ez a legfontosabb.
Cristian Achim: – A Falco nagy szívvel, sok energiával játszott, ahogy egy ilyen szintű mérkőzésen kell. Ellenfelünk sokat futott, jól harcolt, a meccs nagy részében jobban is játszott mint mi, nem kérdés, hogy megérdemelten nyert. Ugyanakkor a továbbjutás kérdése még nem dőlt el, hazai pályán szeretnénk javítani és természetesen továbbjutni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik