Férfi kosár BL: ez nem az a nap volt, amelyen a Falco nyerhetett volna

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2020.01.15. 22:10
null
Reddic (labdával) volt a Falco legeredményesebbje (Fotó: fiba.basketball)
Hazai kiütéses sikere után Németországban nem sikerült legyőznie a Bonnt a Falcónak, amelynek így is van esélye továbblépni a csoportkörből a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában.

TELEKOM BASKETS BONN (német)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 9177 (24–19, 17–16, 24–17, 26–25)
Bonn, 2200
néző. V: Liszka (lengyel), Matejek (cseh), Maciulis (litván)
BONN:
Lawrence 6, Binapfl, SIMONS 23/12, Szubotics 5, BROWN 12/3
Csere:
FRAZIER 13/9, Zimmerman 6, Lischka 2, SAIBOU 22/12, McKinney-Jones 2
Edző:
Thomas Päch
FALCO:
Váradi 10/6, PERL 11, Benke 4, Washington 2, REDDIC 17
Csere:
Curry 14/3, Hooker 5/3, Filipovity 10/6, Lake 4
Edző:
Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc:
2–4. 5. p.: 14–11. 8. p.: 18–17. 13. p.: 32–22. 18. p.: 36–31. 23. p.: 51–36. 25. p.: 51–40. 27. p.: 59–40. 32. p.: 70–52. 34. p.: 72–61. 36. p.: 79–63
MESTERMÉRLEG

Thomas Päch:
– Elismerésem a Falcónak, hogy így szerepelnek a BL-ben, tetszik a játékuk, és hogy fiatal magyarokat szerepeltetnek. A csapatom az átalakulás időszakát éli, Eugene Lawrence és Alec Brown nem rég érkezett, igyekszünk beépíteni őket, rutinos jó játékosokról van szó. Szépen járattuk a labdát, megtaláltuk az üres embereket és támadtuk a palánkot, ez tetszett. Az is, hogy nem engedélyeztünk sok támadólepattanót egy olyan csapatnak, amelyben Juvonte Reddic szerepel.
Gasper Okorn:
– Megérdemelt hazai siker született. Ha őszinte akarok lenni, akkor a Bonn végig kontrollálta a mérkőzés. A védekezésünk egyáltalán nem működött, 91 pontot kaptunk, a házigazdák ötven százalékkal dobták a triplákat. A Dijon elleni idegenbeli összecsapás mellett ez volt az a mérkőzés, amelyen egyáltalán nem játszottunk jól. Csalódott vagyok, de mindent meg fogunk tenni, hogy bejussunk a legjobb 16 közé.

Ron CURRY

„A Bonn kiválóan játszott, sok energiát tett bele a mérkőzésbe, és több jó teljesítmény volt náluk. Nem volt elég hatékony a védekezésünk, 91 kapott ponttal nem nagyon lehet idegenben nyerni, javulnunk kell a továbbiakban. Izgatott voltam, hogy ellenfélként térhettem vissza Bonnba, azért jöttem ide, hogy nyerjünk, de erre most nem volt esély.”

„Hogy kell kiejteni: sombathel, sombatheli?” – érdeklődött a magyar küldöttségnél a bonni klub egyik, egyébként végtelenül készséges munkatársa, és szinte ebben a pillanatban meg is kapta a választ, hiszen városuk nevét harsogva léptek be a Falco szurkolói a Telekom Dome névre keresztelt, 2008-ban átadott arénába.

Amely, ahogy egy német csarnokhoz illik, csinos, és kulturált, de rengeteg magenta, fekete és szürke ülés maradt üresen, pedig a Bonn a Bajnokok Ligájában jól szerepel, igaz, a hazai bajnokságban 14 meccséből csak kettőt nyert meg, ezzel utolsó előtti, és a kiesés fenyegeti.

A keret azonban mély, a két éve még az NBA-ben is pályára lépő ex-körmendi Trey McKinney-Jones csak tizedikként került pályára a németeknél, akik alapból hiányolták sérülés miatt három meghatározó játékosukat, T.J. DiLeót, Martin Breunigot és Yorman Polas Bartolót.

A Bonn iszonyatos, 91–59-es verést kapott novemberben Szombathelyen, vélhetően helyre akarta állítani a renoméját, és óriási tempóban kezdett. Igen ám, de a Falco nem ijedt meg idegenben, felvette a kesztyűt és szépen haladt ellenfelével az első negyed hajrájáig.

Ekkor azonban beszállt a padról Joshiko Saibou, aki eddig meccsenként átlagban 18 perc alatt 6 pontra volt képes, most meg 9 alatt 12-t (ebből két triplát) rámolt be a Falcónak, és Gasper Okorn, a szombathelyiek mestere hiába kért időt, nem tudta megakadályozni, hogy a második negyed elejére tízre hízzon a különbség.

A szlovén szakember főleg azért volt ekkor dühös, mert játékosai többször is siettek, korán fejezték be az akciókat távoli dobásokkal, amelyek nem ültek. Még szerencse, hogy Perl Zoltán két hatalmas blokk közé beszorított egy faulttal együtti és egy sima ziccert, közben lopott még egy labdát is, és Váradi Benedek dudaszós duplája után belátható távolságon belül volt a Falco, még úgy is, hogy 12 triplakísérletből csak 2 esett be az első félidőben.

A pihenő utáni rövidzárlat meg a meccsébe került a Falcónak. A 2015-ben Kaposváron is remeklő Branden Frazier száguldott, triplákat, könnyű ziccer dobott, a Bonn meg ellépett 15-tel. Aztán volt közte egy híján húsz is, Saibou szinte nem tudott hibázni, a vendégeknél pedig nem akadt senki, aki huzamosabb ideig vitte volna a csapatot. S bár akadtak a negyedik negyedben is fellángolások, tíz ponton belülre nem tudott megérkezni a Falco, nem volt esélye a sikerre.

A továbbjutásra azonban még van, lehet, hogy elég csak a maradék három fordulóban a két hazai mérkőzést megnyerni a Besiktas és a Brindisi ellen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik