Férfi kosár: a mieink legyőzték a vb-résztvevő lengyeleket

GYŐRI FERENC (HAMBURG)GYŐRI FERENC (HAMBURG)
Vágólapra másolva!
2019.08.17. 19:54
null
Fotó: DBB.Basketball Facebook
Helyenként látványos játékkal, a hajrát kontroll alatt tartva 80–75-re legyőzte a világbajnoki résztvevő Lengyelországot a remek magyar válogatott a Hamburgban zajló férfi felkészülési kosárlabdatorna szombati játéknapján.

 

Az észak-német kikötőváros időjárása igen változékony volt szombaton. Sejtéseink szerint nem számít unikálisnak Hamburgban, hogy akár egy órán belül legyen hevesebb eső, szemerkélés, felhők által szűrt és szikrázó napsütés – még az a nagy mázli, hogy a teremsportokat ez nem befolyásolja.

Az már sokkal inkább, amire péntek este lettünk figyelmesek: nem meglepő, hogy csaknem 900 hely üresen maradt a VTG Szuperkupának helyet adó edel-optics.de Arenában, hiszen a német–magyar találkozóval egy időben zajlott a hazaiak sikerét hozó Hamburger SV–Bochum Bundesliga 2-es labdarúgó-mérkőzés, amelyre 41 737-en látogattak ki a Volksparkstadionba.

Egyébként az is megér egy misét, hogy az előző idényben a csaknem kétmilliós metropolisz nem képviseltette magát a német férfi labdarúgó-, kézilabda- és kosárlabda-élvonalban sem... Ezt a csúfos állapotot törte meg a Hamburg Towers kosárcsapata, amely 2013-as fennállása óta először jutott fel a legjobbak közé. Méghozzá Mike Taylor irányításával, a 46 éves amerikai szakember ennek tetejébe 2014 óta a lengyel válogatott szövetségi kapitánya.

A mieink második Szuperkupa-ellenfelének keretéből hatan is ott voltak a tavaly februári világbajnoki selejtezőn Szombathelyen, amikor 64–57-re győztünk, a magyar válogatott tagjai közül pedig szintén hatan (Ferencz Csaba, Govens Darrin, Horti Bálint, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek).

Külön érdekesség, hogy a népszerű „Fepu”-t éppen azon a mérkőzésen búcsúztatták el a nemzeti együttestől, de Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány ismert filozófiája, hogy a jó katona mindig érkezik, ha hívja őt a haza, így Ferencz sem hezitált, amikor azóta a segítségét kérték. Főként, hogy elmondása szerint fizikailag szemernyi problémát sem jelent számára, hogy már betöltötte a harmincnégyet is.

Az első nap két vesztes csapatának találkozóján Filipovity Márkó (aki eleget tett Ivkovics óhajának, miszerint vállalkozzon bátrabban, mint a házigazda elleni mérkőzésen) szerezte az első kosarat, ezzel a Szuperkupán először volt az előny Ivkovics legénységénél. Szerencsére nem utoljára, meccsben voltak fiaink a kemény lengyel válogatott ellen, amelynek tagjai minden betörésnél vagy ziccernél hangos kiáltással igyekeztek arra ösztökélni a játékvezetőket, ítéljenek faultot a javukra.

A nagyszünet előtt Govens dudaszós triplájával, Perl bámulatos zsákolásával – ami után egy büntetőt is értékesített – és Filipovity kosarával 42–36-ra elléptünk a riválistól – A. J. Slaughter félpályán túli hibátlan dobását ugyanakkor mi kevésbé élveztük, mint a publikum.

A mérkőzés képe a későbbiekben sem változott, a magyar válogatott nagyon kulturáltan játszott, a rá mindig jellemző és el is várt lelkesedés mellett minőségi kosárlabdát mutatott be, ebben a falcós különítmény járt az élen. Nyolc ponttal, 78–70-re vezetett csapatunk a hajrába lépve, amelyet tökéletesen kontrollált, nem engedte, hogy a masszív rivális jelentős mértékben közelebb kerüljön hozzá.

A nyári felkészülési tornákat tekintve a negyedik próbálkozásra tehát legyőzött egy világbajnoki résztvevő gárdát hihetetlen odaadással küzdő nemzeti együttesünk, és ez azt bizonyítja, hogy a legszűkebb elitet leszámítva továbbra is méltó vetélytársa a teljes európai mezőnynek.

Vasárnap 17.30-től a cseh válogatott lesz a magyarok ellenfele.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, HAMBURG
2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 80–75 (20–24, 24–17, 21–22, 15–12)
Hamburg, 1500
néző. V: Vyklicky (cseh), Oruzgani (német), Urusima (japán)
MAGYARORSZÁG: GOVENS 13/3, Váradi 11/3, FILIPOVITY 16/6, Juhos 6, Keller Á. 5. Csere: PERL 15, Horti 2, Ferencz 8/6, Pongó Marcell 4, Karahodzsics. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
LENGYELORSZÁG: Slaughter 11/9, Mateusz Ponitka 4, WACZYNSKI 16/9, KULIG 10/6, Hrycaniuk 5. Csere: Cel 6, Gruszecki 9/6, Olejniczak, Laczynski, Sokolowski 7/3, Kolenda 2, Balcerowski 5. Szövetségi kapitány: Mike Taylor
Az eredmény alakulása. 6. perc: 6–14. 9. p.: 15–20. 12. p.: 26–24. 15. p.: 32–35. 19. p.: 44–36. 21. p.: 44–44. 24. p.: 53–49. 26. p.: 53–55. 31. p.: 70–63. 38. p.: 80–71. 40. p.: 80–75
Kipontozódott: Horti (35. p.)
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan:
– Mindegyik felkészülési mérkőzésünkkel elégedett voltam, ezzel is. Az eredmény nem fontos, nem azért jöttünk, hogy megváltsuk a világot, hanem hogy a játékosaink magasabb szinttel találkozhassanak, és megnézzük, működik-e a rendszerünk vagy nem. Különösen büszke vagyok erre a meccsre, mert a lengyelek ötven százalékkal dobták a triplákat, és a büntetőzésük sem volt gyenge, tehát nem azért győztünk, mert rossz napot fogtak ki. Kontrolláltuk a találkozót, a fiatalok nagyon sokat játszottak, mindenki tette a maga dolgát. Kérdés, mennyit vett ki belőlünk ez a két kemény mérkőzés, a csehek elvileg csúcsformában vannak, mi csak néhány hetet edzettünk együtt, arra is kell figyelni, hogy ne sérüljön meg senki.

A magyar válogatott az Eb-selejtezőkön Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával került egy csoportba, amelyből az első három együttes kvalifikál a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában sorra kerülő 2021-es kontinensviadalra. A selejtezőben három kört rendeznek, jövőre kettőt – február 17–25., illetve november 23. és december 1. között –, míg a zárásra 2021. február 15–23. között kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik