Férfi kosár: a magyaroknak esélyük sem volt a bivalyerős németek ellen

Vágólapra másolva!
2019.08.16. 22:02
null
A magyaroknak esélyük sem volt a németek ellen (Fotó: facebook.com/DBB.Basketball)
A csúnya első negyed után a középső húsz percet megnyerte a magyar válogatott a lényegesen erősebb németek ellen, akiknek sikeréhez így sem férhetett kétség.

 

Nehezen hisszük el a fiatal német egyetemista hölgynek, aki a magyar válogatottat kíséri, de hát miért ne mondana igazat: Wilhelmsburg jó tíz éve még veszélyes környék volt és senkinek sem javasolta volna, hogy sötétedés után mászkáljon ott. Ehhez képest Hamburg Csepel-szigete azóta nemhogy konszolidálódott, egyenesen elitkörnyékké avanzsált, ahol szinte megfizethetetlenek lettek az ingatlanárak. Látva a csarnok szomszédságában található nyolcemeletes társasházat, amelyet egy minitó vesz körül, ezen nem is csodálkozunk, a szerencsésebbek akár a lakás egyik ablakán kihajítva a horgot is tudnak pecázni...

A 2014-ben átadott edel-optics.de Arenában, más néven Inselparkhallében (amelyben nemrég a Nürnberget erősítő Pongó Marcell a német másodosztályú bajnokság döntőjének egyik mérkőzését játszotta a házigazda Hamburg ellen) rendezett hagyományos VTG Szuperkupa nyitótalálkozóját Csehország és Lengyelország vívta, s a szomszédvárak rangadójának első játékvezetője honfitársunk, Praksch Péter volt, akit egy német és egy japán kollégája segített. A tanulság, hogy a csehek kerete mély, jól és eredményesen kosárlabdáznak, míg a lengyeleknek bizonyosan lesznek nehézségeik a két hét múlva startoló világbajnokságon – sőt, remélhetőleg már a mieink ellen is szombaton. Ettől függetlenül izzasztó hajrára kényszerítették a kissé elkényelmesedő cseh válogatottat, amely pontgazdag összecsapást nyert meg tízegységnyi különbséggel.

Aztán jöhetett a fő műsorszám, a német közönség utoljára a Szuperkupa három napján láthatja hazai pályán szerepelni a kínai vb-re utazó válogatottját; elsőként nemzeti csapatunk várt Dennis Schröderre és társaira – telt ház mondjuk nem volt.

Pongó Marcell, a magyar válogatott irányítója

„Az első negyedet lassan kezdtük, akkor is voltak helyzeteink, csak nem dobtuk be őket. Kapkodtunk, lerohantak minket, nagyobb előnyt harcoltak ki a németek. Aztán lelassítottuk a játékot, megtört a jég, végre bedobtuk a jó helyzeteinket és védekezésben is feljavultunk, így visszajöttünk a meccsbe. Voltak faultproblémáink, de azzal alapvetően nem volt gond, s a mérkőzés második felében sikerült visszaadnunk, amit a kapitány kért tőlünk. Egyes szakaszokban felvettük a versenyt a fizikailag nagyon összerakott riválissal, az ilyen találkozókból építkezhetünk.”

Ivkovics Sztojan előzetesen arra kérte együttesét, igyekezzen türelmesen építkezni támadásban, de természetesen ez nem jár együtt azzal, hogy a tiszta dobásokat vissza kellene tartaniuk a játékosoknak. Nos, ezt a feladatot gyakran megoldották, ám előfordult, amikor kipasszolt vagy eladott labda okán fordulhatott az ellenfél. Ha a csehek keretét mélynek neveztük, a németeké valóságos Mariana-árok, a legkevesebbre taksált tag nagyjából annyit ér, mint a magyar válogatott kollektívája összesen...

Az alaphangot csodálatosan énekelt magyar Himnusz adta meg, majd Keller Ákos remek védekezésének örülhettünk. Utána azonban percekig semminek, a mi szempontunkból 0–15-nél Pongó gyűrűismerete és hibátlan távolija kellett ahhoz, hogy magyar játékos is feliratkozzon pontszerzőként a statisztikai lapra. A lehangoló első negyedhez képest a második kifejezetten élvezhető volt, ahogy a németek bővítették a rotációt, a magyar válogatott is egyre gyakrabban tudott közelebb kerülni a gyűrűhöz. Az NBA-s Schröderről viszont megállapíthattuk, hogy légies könnyedséggel mozog a parketten, amihez ezúttal fantasztikus dobóforma is párosult.

A felek 46–25-tel mentek nagyszünetre, a második félidőt meg ragyogó hét nullával indították legjobbjaink. Később tudták fokozni is ezt, 55–44-re zárkóztak fel a harmadik negyed végére. Kreatív akciók, megalkuvást nem tűrő küzdelem minden labdáért, amit ha kellett, kitéptek a német játékosok kezei közül. Nemzeti együttesünk megnyerte a középső húsz percet és ezért mindenképpen dicséret illeti, még akkor is, ha a győzelemre esélye sem lehetett a bivalyerős hazaiak ellen.

VTG SZUPERKUPA, HAMBURG
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG
83–62 (23–4, 23–21, 12–19, 25–18)
Hamburg, 2500
néző. V: Vyklicky (cseh), Zapolski (lengyel), Urusima (japán)
NÉMETORSZÁG:
SCHRÖDER 19/12, Obst 5/3, Zipser 6/6, THEIS 11, Voigtmann 2. Csere: Barthel 7, Lo 7/3, Wagner 8, Giffey 6, Bonga 1, Akpinar 7/6, THIEMANN 4. Szövetségi kapitány: Henrik Rödl
MAGYARORSZÁG:
Govens 8/3, VÁRADI 10/6, Filipovity 2, Juhos 5/3, KELLER Á. 12/6. Csere: Perl 4, Ferencz 10/9, Horti 2, Pongó Marcell 9/3, Karahodzsics. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 6. perc:
15–0. 8. p.: 21–3. 11. p.: 23–7. 14. p.: 32–11. 16. p.: 39–13. 23. p.: 46–32. 27. p.: 55–36. 30. p.: 55–44. 32. p.: 62–44. 34. p.: 68–52. 39. p.: 81–59.
Kipontozódott:
Perl (39. p.)
A másik mérkőzésen:
Csehország–Lengyelország 96–86
MESTERMÉRLEG

Henrik Rödl:
– Megérdemeltük a győzelmet, játékosaink nagyon koncentráltan kezdték a mérkőzést, remek első félidőt produkáltunk. A harmadik negyed miatt van némi hiányérzetem, a magyarok rendezték a soraikat a nagyszünetben, lelkesen játszottak és ezért nagy elismerés illeti őket. Nehéz perceket okoztak nekünk azzal, hogy feljavultak. A nagyobb kihívás szombaton következik számunkra a csehek ellen.
Ivkovics Sztojan:
– Látszik, hogy miért jöttünk ide. Ugyanúgy, mint Görögországban, kellett idő, hogy felvegyük a nemzetközi ritmust, utána rendben voltunk. Azért vannak ezek a meccsek, mert három éve a magyar játékosok nem játszanak ilyen szintű találkozókat a klubjaikban. Kicsit fáj ez az út mindenkinek, de nincsen másik. Kilenc szabálytalan elzárást fújtak ellenünk és három-négy lépéshibát, ez tizenhárom, rádobás nélküli elvesztett labda... Keller Ákost szájon vágták a harmadik negyed végén, az ő kiesése után nem tudtunk már újítani. Sokkal rosszabbra számítottam, nyilván minden mérkőzésen egyre fáradtabbak leszünk, megnézzük, ki mennyit bír.

Szombat
MAGYARORSZÁG–Lengyelország, 17.30. Németország–Csehország, 20.
Vasárnap
Németország–Lengyelország, 15. Csehország–MAGYARORSZÁG, 17.30

A MAGYAR KERET
Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Govens Darrin (?), Horti Bálint (Pécsi VSK-Veolia), Juhos Levente, Pallai Tamás (mindkettő Szolnoki Olaj KK), Karahodzsics Kemal (KTE-Duna Aszfalt), Keller Ákos (?), Pongó Marcell (Nürnberg Falcons BC, német), Valerio-Bodon Vincent (Budapesti Honvéd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik