Damian Lillard ellen a Denver is tehetetlen volt

Vágólapra másolva!
2016.10.30. 10:02
A Portland irányítója előbb a rendes játékidő utolsó pillanatában hosszabbításra mentett, majd a ráadás legvégén meg is nyerte csapatának a mérkőzést az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Újabb rangadót húzott be a Chicago, ezúttal az Indianán rohantak át Rajon Rondóék, a Cleveland kis híján elszórakozta nagy előnyét az Orlando ellen, a Spurs viszont meg sem izzadt a New Orleansszal szemben. Könnyedén győzött az Atlanta, a Charlotte-ot verte a Boston, remek játékkal nyomta le a Memphist a New York, a Milwaukee viszont a dudaszó pillanatában kerekedett a Brooklyn fölé.

Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 72–104Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 72–104

Könnyed győzelem. Ugyan 0–8-cal kezdett a Hawks, innentől végig kontroll alatt tartotta a meccset a vendégcsapat, már az első negyedben megléptek öt ponttal, a második játékrészben pedig állva hagyták ellenfelüket – a nagyszünet előtt a húsz egységet közelítette a különbség. Semmi extrára nem volt szükségük Schröderéknek, sőt, Dwight Howard két ponttal zárta a találkozót és egyetlen játékos sem töltött parketten 27 percnél többet – 5/20 triplával is tükörsima győzelmet aratott Budenholzer együttese.

Ez már a tavalyi Philly volt. Az első meccsen kifejezetten jó játékot játszott a továbbra is erősen tartalékos Sixers, ezen a találkozón azonban csak a kezdés volt rendben – már az első negyed közepén látszott, hogy nagyon más szintet képvisel a két együttes. Embiidnek most is voltak jó pillanatai (14 pont, 5/9 mezőnyből, 2 blokk), de mindössze tizenöt percet töltött parketten, nélküle pedig teljesen reménytelen volt a gárda játéka. A 72 dobott pont és a végére kialakult különbség is emlékeztet az előző szezonban látott Philadelphiára...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 14/3, Rodriguez 14, Holmes 10
A Hawks legjobb dobói: Millsap 17, Korver 15/9, Muscala 14

Lillard nyerőember volt a Denver ellen (Fotó: Twitter)
Lillard nyerőember volt a Denver ellen (Fotó: Twitter)

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 113–115 – hosszabbítás után

Áramszünetre hazai rövidzárlat. Az első félidőben nem működött a Nuggets védekezése, 62 pontot szórt be a Portland, a harmadik negyedben viszont nem csak ledolgozta nyolc pontos hátrányát a hazai csapat, hanem hét pontos előnybe is került. Ezt a kis fórt a negyedik negyedben is szépen tartották, azonban 90-85-nél hirtelen elment az áram a csarnokban, és a közel félórás szünetet követően folytatódhatott a meccs. Nem ez okozott azonban gondot, hanem hogy 104-95-nél a Trail Blazers riadót fújt, az utolsó két percben egy 9-0-s futással ledolgozta a hátrányát – a ráadásban már nem volt szerencséje sem a Nuggetsnak. Hiába hozott kiváló számokat és a hosszabbításban nagy kosarakat Nikola Jokics (23 pont, 17 pattanó, 4 labdaszerzés), hiába jutott a kezdőötösből mindenki 10 pont fölé, és hiába lépett fel a padról hasznosan Faried és Chandler, a végén megint előjött a régi denveri probléma: ki az a vezér, akire rá lehet bízni az utolsó, győztes játékot?

Damian Lillard további az MVP-i úton. A Blazers irányítója ezúttal 37 ponttal, 7 gólpasszal, 5 pattanóval és 3 labdalopással jelentkezett, a rendes játékidő végén egy duplával mentett, a hosszabbítás végén egy újabbal meg is nyerte a meccset. A magasemberek alaposan megszenvedtek a kellemetlen összetételű és igen mély denveri felső sorral, így a hátvédeken múlt a győzelem: Lillard mellett McCollum nem volt annyira hatékony, de 23 pontja mellett letépett 10 pattanót és kiosztott 3 (!) blokkot, míg a cserepadról Evan Turner és Allen Crabbe és 10 pont fölé jutott.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3. Mudiay 21/6, Gallinari 17
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 37/6, McCollum 23/6, Plumlee 13

Charlotte Hornets–Boston Celtics 98–104

Bradley ihletett napja. A Celtics hátvédje óriási formában játszott ezen az estén, a jó védekezése és kilenc lepattanója mellett kintről lőtte szét a Charlotte-ot: 8/11 hármasa (karriercsúcs) akadt be, végül 31 ponttal zárt. Ő volt a kulcs a Boston nagy negyedik negyedéhez is, ő maradt fent a második sorral, majd bevágott 3/3 hármast és 12 pontot – egy 14-3-as futással megléptek a vendégek és innen már nem adták ki a kezükből a győzelmet. Mellette Isaiah Thomas (24 pont, 7 gólpassz) is hozta magát, Al Horfordot viszont nem erőltették túl (14 pont, 6/10 mezőnyből, 4 pattanó, 2 blokk) támadásban.

Walker egyedül maradt. Steve Clifford szerint csapata nem játszott jól védekezésben, főleg a második félidőben, amikor hatvan pontot kaptak – csak a második negyedben tudtak igazán hatékonyan működni Lambék. Emellett támadásban is voltak gondjaik, csak 40%-kal dobtak mezőnyből és Kemba Walker (29 pont, 10/16 mezőnyből) mellé senki nem tudott felnőni, nem volt egyetlen megbízható opciójuk sem őt leszámítva – eközben a Celticsnél Thomas és Bradley is termelt és 15 triplát süllyesztettek el a vendégek. A Hornets ezzel elszenvedte első vereségét.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/12, Batum 12/3, Kaminsky 11/3
A Celtics legjobb dobói: Bradley 31/24, Thomas 24/6, Horford 14/3

New York Knicks–Memphis Grizzlies 111–104

Sikeres hazai debütálás. Az újjáalakult Knicks óriási energiával kezdte első hazai mérkőzését, 11/15-öt dobtak mezőnyből Anthony-ék és magabiztos előnyt építettek ki. Innentől a teljes találkozó során futott az eredmény után a Memphis, öt és tizenöt pont között mozgott a különbség, de amikor a negyedik negyedben úgy tűnt, hogy megtört a jég (87-85-nél), jött Carmelo Anthony egy 2+1-gyel: ez egy 12-0-s Knicks-futást nyitott meg. Itt eldőlt a meccs, a Grizzliesben nem volt már erő még egy felzárkózásra, a New Yorknál pedig a stabilan termelő Anthony-Porzingis duó mellett a Rose-Lee-Noah trióra sem lehetett panasz.

Hova tűnt a Memphis védekezése? Tehetetlennek bizonyultak a Knicks-gépezettel szemben a vendégek, egy fokkal lassabban játszottak, mint Rose-ék – a hazaiak 50 százalék felett dobtak mezőnyből és 39 büntetőt harcoltak ki. Tony Allen és Chandler Parsons hiányában nem tudta tartani a lépést a Grizzlies, hiába akarnak gyorsabb játékot játszani, arra nem alkalmas a keret, hogy a 110 pontos meccseket megnyerje – most nem ültek úgy a tripláik, nem tudtak rohanni és Mike Conley sem játszott olyan kiemelkedően, mint az előző találkozón. A fő probléma azonban az volt, hogy Marc Gasollal sem tudták megoldani a védekezést a festékben, itt veszítették el a mérkőzést.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 21/3, Anthony 20/3, Lee 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 20/3, Ennis 16/6, Martin 13/6, Randolph 13/3

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 105–99

Magára ijesztett a Cleveland. LeBron James (23 pont, 6 pattanó, 9 gólpassz) vezérletével könnyedén kézben tartotta a mérkőzést a Cavs, már az első negyedet 13 ponttal megnyerte, a fordulás után pedig húsz egység fölé kúszott a különbség. Itt azonban kiengedtek a hazaiak és felzárkózott a Magic négy pontra, amikor jött JR Smith sorozatban két triplával, majd James két kosárral és ismét meglépett a Cleveland. A végén azonban még egyszer egy kosárnyi távolságba értek a vendégek, ám ekkor megint Smith (16 pont, 5/11 mezőnyből) jelentkezett egy triplával, a hátvéd kulcsszerepet játszott abban, hogy a leolvadás ellenére harmadik meccsét is megnyerte a bajnok.

Hogyan értékelje ezt a Magic? Az eddigiek után üdítően hathat, hogy Fournier, Ibaka és a kispad is hozzátette a magáét, hogy felálltak nagy hátrányból és hogy végül szoros végjátékban kaptak ki Clevelandben – az viszont tény, hogy két és fél negyeden keresztül most sem működött a gépezet. Védekezésben és támadásban is voltak nagyon jól mutató perceik, de hozzá kell tenni, hogy amikor odafigyeltek Jamesék, akkor nem igazán volt kérdés – ettől függetlenül meríthetnek erőt ebből a találkozóból akár egyénileg, akár csapatszinten.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23/6, Irving 20/6, Love 19
A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Ibaka 19, Augustin 13/6

Chicago Bulls–Indiana Pacers 118–101

Átrohant ellenfelén a Bulls. Már az első negyedben is a Chicago vezetett, de a másodikban még emeltek a tempón a hazaiak és a nagyszünetben már húsz pont felett járt a különbség. Más sebességi fokozatban játszott Fred Hoiberg csapata, Rajon Rondo (25 perc, 13 gólpassz) vezérletével a festékből és főleg leindításokból (19-0 ebben a negyedben!) szedték ízekre a Pacerst, a játékrész során 77.8 százalékkal dobtak mezőnyből. A záró etapban már pihenhettek a chicagó kezdők (Wade 21, Butler 26 percet kapott, 27-nél többet senki) és annak ellenére arattak sima győzelmet, hogy az első sor 0/4 hármast pörkölt be – ellensúlyozta ezt a padról 5/6-ot hintő McDermott. Valahogy így képzelhették el a rajtot Chicagóban: két hazai rangadó, két impresszív győzelem és jól működő támadójáték...

Jeff Teague-től több kell. Az irányító az előző találkozón is gyengén játszott, ezúttal pont nélkül zárta 28 percét, ilyen teljesítmények egyszerűen nem férnek bele – hiába remekelt George (20 pont, 4/5 tripla) és Turner (20 pont, 3 blokk), nem volt esélyük a győzelemre. Amellett azonban, hogy támadásban komoly hiányosságaik voltak (Ellis is csak két pontot tett hozzá), a védekezésükkel volt a legnagyobb gond, lassúak voltak, nem értek vissza, nem reagáltak időben, ráadásul még a lepattanózást is elveszítették. Ez persze magyarázható az idegenbeli back-to-backkel, de tény, hogy gyenge játékkal buktak el két meccset két nap alatt – McMillan szerint még idő kell nekik.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 23/15, Butler 16, Wade 14
A Pacers legjobb dobói: George 20/12, Turner 20, Young 11/3, Robinson 11

Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 110–108

Henson támadópattanója döntött. Két hőse is volt a találkozónak a Milwaukee szemszögéből, az egyik Rashad Vaughn, aki 22 pontos karriercsúccsal (12 volt a csúcsa eddig), közte hat triplával jelentkezett, erre a teljesítményre pedig senki nem számított tőle. A másik John Henson, aki végül a győzelmet jelentő kettest süllyesztette el, miután Bogdanovic 11 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd az utolsó támadásnál Hamilton blokkolta Parkert – Henson azonban visszapöcizte a támadópattanót és a dudaszó pillanatában megnyerte a meccset. Az iramot ezúttal is Antetokounmpo (21 pont, 11 pattanó, hét zsákolás) diktálta, de Dellavedova (14 pont, 9 gólpassz) és Parker is jól játszott, Vaughn tripláival együtt rendben volt a támadójáték.

Idegenben nem megy. Brook Lopezt pihentette a Nets a back-to-back második felén, nélküle Hamilton és Booker kezdett magas posztokon, de viszonylag sokat játszott alacsonyabb, mozgékonyabb szerkezettel az együttes. Védekezésben mindenesetre nem tudták tartani a lépést, támadásban viszont a 26 pontos Bogdanovic vezérletével csipkedték magukat – a sok eladott labda mellett azonban nem is dobtak igazán jól. Így is megvolt az esélyük és a legvégén eltüntették a hátrányukat, de a dudaszó pillanatában kikaptak, így sorozatban 14. idegenbeli mérkőzésüket veszítették el.

A Bucks legjobb dobói: Vaughn 22/18, Antetokounmpo 21, Parker 14, Dellavedova 14
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 26/6, Kilpatrick 15/3, Scola 14/6, Booker 14

San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 98–79

Elfogyott az erő. Két őrült mérkőzés és két vereség után ezúttal érezhetően és saját bevallása szerint is tompábban játszott Anthony Davis, bár ehhez kellett LaMarcus Aldridge szenzációs védekezése is – Popovich otthagyta ő Davisszel és a Pelicans vezére ezúttal megállt 18 pontnál. Csapatként most is teljesen reménytelen volt a New Orleans, ez a dobott pontokból is látszik, sem elöl, sem hátul nem volt egy súlycsoportban a gárda –a 4/22 tripla és a bőven 40% alatti mezőnymutató is beszédes. A Pelicans így 0-3-mal, míg a Spurs 3–0-lal áll.

Parker és Ginobili pihent. A két veterán kihagyta a back-to-back első felét, Patty Mills viszont nem csak hogy pótolta a franciát a kezdőben, de kategóriákkal jobban is játszott nála – ugyan a kispad üresebb volt így, ez ezen az estén nem számított. Kawhi Leonard ezúttal is remekelt és már 28/28 büntetőnél jár ebben a szezonban – ezek kiharcolásában és értékesítésében akart fejlődni, eddig finoman szólva jól halad...

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/6, Mills 18/12, Aldridge 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 18, Moore 18, Cunningham 9/6

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 106–103

A Kings a végén megmentette. Hasonlóan alakult a mérkőzés, mint a Denver-Portland: a vendégek parádésan kezdtek, a harmadik negyedben azonban jöttek a hazaiak és fordítottak. A különbség annyi volt, hogy a végjátékban a Wolves nem tudott kiegyenlíteni, így a Kings megszerezte első győzelmét új csarnokában. DeMarcus Cousins felemás estén van túl, nem nagyon tudta tartani őt a Towns-Dieng páros (9/16 mezőny, 14 kiharcolt büntető), azonban begyűjtötte első technikaiját, az utolsó percben pedig nélküle kellett kiharcolni a győzelmet, mert kipontozódott. Mellette Rudy Gay (28 pont, 11/20 mezőny, 5 pattanó, 2 blokk) ismét sokoldalú volt, a meccset viszont Ty Lawson és a veterán Matt Barnes (12 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) hozta: az irányító triplája után lett az állás 105–100, a kiscsatár pedig kulcslepattanót kapart össze az utolsó pillanatokban.

A Wolves egyelőre a régi. Megint nem volt rossz a Minny, de ismét győzelem nélkül kellett távozniuk, holott Sacramentóba az utóbbi időben nyerni jártak. Andrew Wiggins hiába szerzett 29 pontot, az első negyed után fokozatosan tűnt el, Towns szenvedett a Sacto small-ballja ellen (15 pont, 6 pattanó), Rubio mintha a pályán sem lett volna (5 pont, 5 gólpassz), a kispadról pedig egyedül Muhammad nyújtott éppen elfogadhatót. A 21 pontos Zach LaVine-t érdemes dicsérni, illetve a dupla-duplázó, (a Cousins pihenői alatt) nagyon jól védekező Dienget (14 pont, 13 pattanó, 2 blokk), ugyanakkor nem jó előjel. hogy a 3. negyedbeli összeomlást már a Kings ellen sem tudták kijavítani, a Wolves pedig elvileg a rájátszásba igyekezne...

A Kings legjobb dobói: Cousins 29, Gay 28, McLemore 13/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29/3, LaVine 21/9, Towns 15/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers– Atlanta Hawks 72–104
Charlotte Hornets–Boston Celtics 98–104
Cleveland Cavaliers
–Orlando Magic 105–99
New York Knicks
–Memphis Grizzlies 111–104
Chicago Bulls–
Indiana Pacers 118–101
Denver Nuggets– Portland Trail Blazers 113–115 – hosszabbítás után
San Antonio Spurs
–New Orleans Pelicans 98–79
Sacramento Kings
–Minnesota Timberwolves 106–103

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik