A magyar női kosárlabda-válogatott nyolc között zárt a 2019-es Európa-bajnokságon (Fotó: Koncz György)

 

Két győzelem, három vereség – ritka, amikor egy Európa-bajnokságon ilyen mérleggel a tizenhat csapatos mezőny első felében lehet végezni.

A fenti mondat számadatokon és tényeken alapszik, ám a teljes igazság a magyar válogatottal kapcsolatban sokkal árnyaltabb és kibontásra érdemes, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyin múlt a még nagyobb bravúr, a legjobb négybe kerülés, ezzel együtt az olimpiai selejtezőtornára való kijutás.

Mélyről kellett visszajönni

Értékelje a női kosárlabda-válogatott játékosainak Eb-n nyújtott teljesítményét!
Összes szavazat:13728
Szavazás kezdete: 2019. 07. 07
Értékelje a női kosárlabda-válogatott játékosainak Eb-n nyújtott teljesítményét!
Turner Yvonne  6.49  (1056)
Studer Ágnes  6.42  (1056)
Horti Dóra  5.8  (1056)
Székely Norbert szövetségi kapitány  5.68  (1056)
Raksányi Krisztina  5.65  (1056)
Zele Dorina  5.62  (1056)
Dubei Debóra  5.31  (1056)
Határ Bernadett  5.31  (1056)
Varga Zsófia  4.87  (1056)
Horváth Bernadett  4.61  (1056)
Lelik Réka  4.3  (1056)
Pusztai Petra  4.18  (1056)
Kiss Virág  4.13  (1056)
Szavazatok száma: 1056
 
Köszönjük szavazatát!
 

Nem lehet elvenni a magyar csapattól, hogy évről évre, és immár Eb-ről Eb-re fejlődik, nemcsak eredményekben, játékban is. Ha visszalapozunk a történelemkönyvben pár fejezetet, láthatjuk, hogy a 2011-es és a 2013-as kontinensviadalra ki sem jutottunk, a 2015-ösön játszhattunk a rendező jogán, 2017-ben viszont már a sikeres kvalifikáció után szerepeltünk Csehországban, ahol a csoportban kétszer nagyon kikaptunk, viszont szoros meccsen megvertük a cseheket, és továbbléptünk. A középdöntőben viszont újabb vereség következett, egypontos az olaszoktól, a nyolcba már nem sikerült bejutni.

És most sem úgy futottunk neki az Európa-bajnokságnak, hogy vérmes reményeink lennének akár csak a csoportunkból továbbjutni. Ha csak a selejtezősorozatra alapoztunk volna, akkor azért nem kellett volna tartanunk attól, hogy Nisben egy meccset sem nyerünk, csak aztán jött a felkészülési időszak, amely során Székely Norbert szövetségi kapitány kismillió problémával szembesült.

Sokk, sérülés, késés

Rögtön Gereben Lívia betegsége nemhogy mélyütéssel ért fel, hanem sokként érte a szakmai stábot, a játékosokat és a teljes közvéleményt, ezt a traumát kellett elsősorban legalább annyira feldolgozni, hogy a későbbiekben ne befolyásolja semennyire a teljesítményt. Aztán kiderült, hogy Turner Yvonne sem a korábbiakban megbeszélt időpontban csatlakozik az Eb előtt a válogatotthoz, végül az amerikai születésű hátvéd egy edzőmeccset sem játszhatott együtt a többiekkel, és csak három közös edzésen vett részt. Bármennyire is intelligens játékosról van szó, ebben a sportágban óriási deficitnek számít minden elvesztegetett tréning. Jelentős gond volt még, hogy a csapat első számú irányítója, Studer Ágnes a felkészülés első felében izomsérüléssel küzdött, de ő legalább még viszonylag időben visszakapcsolódott a munkába és jelenléte sokat jelentett a társaságnak.

A problémák folyományaként foghatjuk fel, hogy a válogatott hét felkészülési meccséből hatot elvesztett – minden vereségét Eb-résztvevő csapattól szenvedte el, és amikor az utolsó előtti tesztelésen Székesfehérváron a fehéroroszok játszi könnyedséggel intéztek el minket, megszólalt a sziréna, hogy ebből nagy baj lehet Nisben.

Az Eb-n szereplő válogatott letette az alapot, amelyre lehet építeni (Fotó: Koncz György)

De ezt a szirénát Székely Norbert kezelte, és első lépésként egy csapatmegbeszélésen hívta fel a játékosok figyelmét, hogy ez az Eb-n édeskevés lesz, és megpróbált utat is mutatni, mi vezethet sikerre. Másnap, az utolsó edzőmeccsen a fehéroroszok már nem virgonckodtak annyit, vért izzadtak egy kétpontos sikerért, a magyar küzdőszellem, keménység és szervezettség pedig reményt adott a folytatásra.

Az utolsó lökést Turner munkába kapcsolódása jelentette, a Sopronból Orenburgba igazoló hátvéddel megérkezett az a láncszem, amely ahhoz kellett, hogy a csapat képes legyen fontos meccseket nyerni. És ez nem csak a honosított játékos egyéni képességeiről szól, hanem például arról, hogy a társak miként tudják értékesíteni az ő passzaiból, vagy mozgásaiból kreált helyzetet, miképpen tudnak élni azzal, hogy még több lábon az együttes, és ahogy Székely Norbert Studer és Turner visszatérésétől remélte, sebességet is kap.

Kihasználtuk az esélyeinket

A főpróbák nem, de a vizsga jól sikerült. Persze, mondhatjuk, ha Eva Lisec nem sérül meg a szlovénok elleni nyitó meccs harmadik negyedében, akkor sohasem fordítjuk meg a meccset, de egyrészt ez már sohasem derül ki, másrészt pedig a sport ilyen, inkább örüljünk annak, hogy a rövid szlovén rotáció miatt végtelenül türelmes mieink képesek voltak leütni a magas labdát, és fordítottak, ezzel megadták az alaphangját az Európa-bajnokságnak.

Ezután meg éppen az olaszok ellen mutattuk meg, milyen a védekezés magas foka, az ellenfél fegyverével sikerült nyerni, szegény Cecilia Zandalasini, Európa egyik legjobb bedobója talán még most is a Raksányi Krisztinával való elbukott különmeccset emlegeti.

Két nap és két meccs után megnyerte a csoportját a magyar csapat, mosolyogtak, nevettek a lányok, láthatóan megjött az egészséges önbizalom és a hit, hogy ebből bizony még nagyobb bravúr is lehet, mondjuk egy éremmérkőzés a végén.

Jövőépítés még Nisben

Székely Norbertet pedig nem tudjuk hibáztatni azért, mert a már kiesett törökök elleni utolsó csoportmeccset edzőmérkőzésnek fogta fel, mert a kapitány már az Eb előtt is annyiszor mondta el, hogy ez a torna nemcsak a jelent szolgálja, hanem a további egy-két kontinensviadalnak is alapot kell adjon, hogy szinte már untuk. Játszott is több mint húsz percet a tinédzserek társasága, Pusztai Petra, Lelik Réka és a nem sokkal idősebb Kiss Virág, Dubei Debóra, Horváth Bernadett trió. És még az egypontos vereségnek is pozitív hozadéka lett, mert a fiatalok is felvették a versenyt az Euroligában edződő ellenfelekkel, és egy demoralizáló vereség sem rontott a morálon a torna legfontosabb meccse előtt.

Turner Yvonne a vártnál később csatlakozhatott – ez sem jött jól (Fotó: Koncz György)

Bejöttek aggodalmaink

Néhány dolog azért aggasztó volt a britek elleni negyeddöntő előtt. Egyrészt hiába fitymálta le a közvélemény a szigetországiak kosárlabdáját a torna előtt, mint később kiderült, Temi Fagbenle és társai még a legjobbaknak is nagyon kellemetlen ellenfele tudott lenni, a gyengébbeket meg könnyedén intézte el. Soknak tűnt az utolsó csoportmeccs és a negyeddöntő közötti három nap pihenő is, amely alatt nem is az volt a kérdés, hogy sikerül-e a mieinknek eleget pihennie, hanem hogy nem rozsdásodnak-e be, nem vesztenek-e a lendületükből, mire pályára kell lépni. A harmadik nagy kérdés pedig az volt, mihez kezd egy ilyen jellegű nyomással egy olyan csapat, amely tele van fiatalokkal, a saját klubjukban mellékszereplőként foglalkoztatott játékosokkal, és csak néhány olyannal, aki a legkiélezettebb helyzetekkel is gyakran találkozott már korábban.

A válaszokat megkaptuk, bizony aggodalmainknak egytől egyig volt alapja. A torna egyik legkiemelkedőbb alakja, a WNBA-győztes Fagbenle megevett minket a palánk alatt, és nem tudtuk feltartóztatni. Azonban ő is kevés lett volna, ha a támadójátékunk alapjának számító Határ Bernadett és Turner Yvonne nem gyengélkedik, vagy legalább egyikük jó teljesítményt nyújt, mert ez a többiek játékát is alapvetően befolyásolta. És még a hajrában így is visszakapaszkodott a magyar csapat, és előbb az egyenlítésért, majd a győzelemért támadott, de talán pont az ütött vissza, hogy sokan nem kaptak korábban túl sok olyan lehetőséget, hogy sorsdöntő dobással nyerjenek meg csapatuk számára egy meccset, így a szerencse nem állt mellénk, a vereség pedig összetörte a szíveket.

Itthon kell felkészülni

Mert ekkor már mindenki tudta, hogy az igazi meccslabda elment, az olimpiai kvalifikációs helyért a belgákat legyőzni több lenne mint bravúr. A jóval tapasztaltabb belgák egy negyedig engedték, hogy higgyünk, reméljünk, aztán ledaráltak minket – és itt megint vissza lehetne kanyarodni, hogy nálunk hányan játszottak kulcsszereplőként, hasonló nyomás alatt korábban pályafutásuk alatt...

Amikor végleges mérleget kell vonni, és a jövőre nézve is jóslásokba bocsátkozni, akkor innentől azt nem szabad szem elöl téveszteni, hogy a válogatottban szereplő játékosaink saját klubjainkban milyen minőségű feladatokat kapnak, és az sem mindegy, hogy mikor, ki ellen és hol. Mert a tehetség ott lappang ezekben a lányokban, de a folyamatos magas szintű terhelést, a legmagasabb kihívásokkal járó nyomás megszokását a kiváló edzésmunka nem pótolhatja, csak a rengeteg tapasztalat, a rutin. Minél több magyar játékos válik kulcsszereplővé saját, nemzetközi porondon szereplő klubcsapatában, annál könnyebb feladata lesz Székely Norbertnek, hogy a jelenlegi és a most még utánpótlás-válogatottakban csillogó tehetségekből egy még nagyobb bravúrra képes csapatot gyúrjon.

Az alap megvan. Egy olyan alap, amely nagyon szerethető.

Dubei Debóra 6
Mérkőzés:
5
Játékidő: 21.3 perc
Pont: 6
Gólpassz: 2.2
Lepattanó: 2
Egy kiemelkedő mérkőzése volt, mégpedig a törökök elleni, amikor a kibővült, megváltoztatott rotációban ráérzett, mennyire fontos a szerepe. Ezt kellett volna többször is, mert hiába dolgozott mindvégig becsülettel, képességeihez mérten keveset vállalkozott. Fontos és sorsdöntő is lehet a következő szezon számára Sopronban.

Határ Bernadett 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 26.1 perc
Pont: 12.6
Gólpassz: 1
Lepattanó: 8
A csoportmeccsek után 9-est kapott volna, de saját bevallása szerint is a további két meccs nem sikerült neki jól. Rá hatványozottan vonatkozik az a tétel, hogy fontos lenne sokszor a legnagyobb téthelyzetben és alapemberként számolni vele, mert akkor kiderülhet, képes-e hosszabb távon elviselni a nyomást. Egyébként kincset ér.

Horti Dóra 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 18.7 perc
Pont: 6.8
Gólpassz: 1
Lepattanó: 5.1
Már alapból azért kalapemelés jár, hogy abbahagyás-közeli állapot után visszatért a pályára, majd a válogatottba is. És ha már ott volt, minden percben határait feszegetve küzdött, harcolt, egészen kiváló meccsei is voltak a padról beszállva. Nagyjából mindent kitett a pályára, ami benne volt, és ez nagy segítséget jelentett a csapatnak.

Horváth Bernadett 6
Mérkőzés:
2
Játékidő: 16.7 perc
Pont: 1.5
Gólpassz: 1
Lepattanó:
A törökök elleni tét nélküli mérkőzésen mutatkozott be, és kis dinamitként közlekedett a pályán. Lelkesedése aztán a belgák elleni fontos csata során is rendben volt, de rá is vonatkozik az a tétel, hogy elsősorban a klubjában betöltött szerepe és az ottani játéka határozhatja meg további fejlődését. A mentális alap mindenképpen rendben van.

Kiss Virág 5
Mérkőzés:
2
Játékidő: 10.1 perc
Pont:
Gólpassz: 1
Lepattanó: 2
Az ötödik számú játékos volt a magas posztokon, pedig fizikai adottságai többre predesztinálják. Feladatait tökéletesen próbálta megoldani, támadásban viszont nem elég bátor, az biztos, hogy Szekszárdon Djokics Zseljkónak tovább kell építenie őt, mert a továbbiakban még nagyobb szerepet kaphat a palánk alatt.

Lelik Réka 5
Mérkőzés:
4
Játékidő: 8.2 perc
Pont: 1.3
Gólpassz: 0.5
Lepattanó: 0.8
Beharangozókban azt írtuk, a magyar csapat meglepetésembere lehet tehetsége és a felkészülési meccsek alapján. Ez még nem az ő Eb-je volt, talán rajta látszott leginkább az izgalom, ezért a rotációban betöltött szerepe is egyre kisebb lett. A következő kontinensviadalra kiforrott játékosként kell megérkeznie.

Pusztai Petra 6
Mérkőzés:
2
Játékidő: 11.3 perc
Pont:
Gólpassz: 1.5
Lepattanó: 2
A törökök ellen megmutatta, hogy vagány és dinamikus, még ha támadásban nem is estek be a dobásai. A csapat legfiatalabb tagjaként Lelikkel együtt éppen elmúlt húsz, személyiségjegyei alkalmasak arra, hogy fontos tagja legyen a válogatottnak, ehhez jó döntést hozott azzal, hogy a DVTK-hoz ment Cziczás László keze alá.

Raksányi Krisztina 8
Mérkőzés:
4
Játékidő: 30.6 perc
Pont: 7.8
Gólpassz: 2.8
Lepattanó: 1.5
Igazi csapatkapitány, aki győzni akarásával, lelkesedésével, példamutató hozzáállásával húzta magával a többieket. Védekezésben mindvégig kiemelkedőt nyújtott, és a támadójátékban is vállalkozott, még akkor is, ha a többiek nem nagyon mertek a gyűrűre se nézni. Olyan, mint Péter a keresztény egyháznak: a kőszikla, amelyre minden további épül.

Studer Ágnes 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 28.5 perc
Pont: 10.2
Gólpassz: 3.6
Lepattanó: 2
A kicsi lány lassan tényleg klasszissá érik, a 20 éves irányító stabil vezéregyénisége volt a csapatnak, s bár hibái még akadtak, mindvégig bátran, eredménycentrikusan és jobbára ponterősen játszott. A felelősséget is bátran magára vállalta, ennyit jelent, hogy klubjában is alapember, megkerülhetetlen tényező.

Turner Yvonne 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 28.7 perc
Pont: 10.8
Gólpassz: 3.8
Lepattanó: 6.8
Jó döntés volt honosítottként választani, mert csapatember, és játékintelligenciája révén alkalmazkodott ahhoz a helyzethez, hogy szinte beesett az Európa-bajnokságra. Klasszisa a legnehezebb helyzetekben, a szlovénok és a britek elleni végjátékban is megmutatkozott, sokat tett a magyar csapat nyolcba jutásáért.

Varga Zsófia 6
Mérkőzés:
5
Játékidő: 13.7 perc
Pont: 2.4
Gólpassz: 1.2
Lepattanó: 1.2
Minden csapatba kell egy ilyen ember, mint ő. Harmincon túl is mindig lehet számítani rá, nem fél a feladatoktól, amivel megbízzák, és nagy taktikai fegyelemmel próbálja megoldani azokat. Nem ő nyer meccseket a csapatnak, de rengeteget dolgozik azért, hogy társai meccseket nyerjenek. Egy rossz szó nem érheti a produkciójáért.

Zele Dorina 7
Mérkőzés:
5
Játékidő: 16.8 perc
Pont: 7.4
Gólpassz: 1.2
Lepattanó: 2.8
Láttuk már korábban remekelni a válogatottban, de ezen az Eb-n ő lett a meglepetésembere a csapatnak, aki a második meccsre már a kezdőötösbe verekedte magát vagányságával, keménységével, pontra törő játékával. A csoportkör után kicsit elszürkült, de bizonyította, bátran lehet rá terhet pakolni Miskolcon is.

Székely Norbert 8
Egy szövetségi kapitány azzal főz, amije van. Most Székely Norbert viszonylag zsenge alapanyagokból, néhány erős fűszerrel ízletes menüt rakott az asztalra. Nehéz feladata volt a szinte tökéletes csoportmeccsek után levenni a nyomást játékosairól, talán nem is mindenkinél sikerült, de ez a munka sohasem a válogatottban kezdődik.