Az első meccs sokkja után az Olaj Fehérváron vághat vissza

Vágólapra másolva!
2011.05.10. 12:44
null
Harc a lepattanóért: az első meccsen a palánk alatt diadalmaskodott az Albacomp (Fotó: Szabó Miklós)
Tizennyolc támadólepattanót szedett le Szolnokon az Albacomp, és tizennyolc ponttal meg is nyerte szombaton a bajnoki döntő első meccsét. A másodikat kedden vívják Fehérváron, a bajnoki cím favoritjának vélt Olaj tagjai pedig a vasárnap estét is együtt töltötték, hogy eddzenek és megbeszéljék a történteket. A szolnokiaknak a győzelemhez keményebben kell játszaniuk, mint legutóbb, s valahogy lelassítaniuk az ellenfelet.

Tavaly nyár óta múlt szombat este negyed tízig sokan úgy gondolhatták, hogy a Szolnok a magyar bajnoki cím egyértelmű esélyese. Akkor azonban történt valami a Tiszaligeti Sportcsarnokban, ami bizonytalanabbá és egyben izgalmasabbá tette az Albacomp elleni döntő kimenetelét.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, DÖNTŐ
MENETREND
1. mérkőzés, május 7.
Szolnok–Albacomp 69–87
2. mérkőzés, május 10.
Albacomp–Szolnok, 19
3. mérkőzés, május 13.
Szolnok–Albacomp, 18
4. mérkőzés (ha szükséges), május 16.
Albacomp–Szolnok, 20.15
5. mérkőzés (ha szükséges), május 18.
Szolnok–Albacomp, 19
Tv: a Sport Klub minden mérkőzést élőben közvetít

Hogy mi történt, azt pontosan tudják Szolnokon (túl azon a tényen, hogy a favorit kikapott otthon 87–69-re), de hogy miért, arra hétfő kora délután még keresték a választ, ekkor láttak neki az alapos videoelemzésnek. Azért annyira nem aggódnak.

„Senkinek sem jó elveszíteni a pályaelőnyét, de felnőtt emberekről, profi játékosokról van szó, sokat időzni ezen nem lehet – mondta Pór Péter, az Olaj edzője a Nemzeti Sportnak. – Vasárnap este tartottunk egy kis megbeszélést. Nagy változtatást itt már nem lehet meglépni, koncentrálni kell, főleg a lepattanókra, hiszen szám szerint is nagy volt a különbség ebben a két csapat között. Az Albacomp tizennyolc támadólepattanót szedett össze, ezekből könnyű gólokat szerzett. A másik, hogy a harmadik negyedben egy néhány perces periódusban az Albacomp gyors indításokkal tíz pont fölé vitte a különbséget, mi pedig hagytuk ezt. A korábbi három meccsen hetven pont körül tartottuk a fehérváriakat, kedden is meg kell akadályozni a sok-sok könnyű gólt."

Bár a szolnoki játékosoknak váratlan volt a szombat esti pofon, padlóra azért ők sem kerültek.

„Mindenképpen váratlan volt, ami történt, legalábbis a végeredmény, mert azt tudtuk az alapszakasz és a kupadöntő alapján, hogy nagy ellenállásba ütközünk – mondta Horváth Ákos, az Olaj hátvédje. – Még az első félidőben sem volt sok jele, hogy így folytatódik a meccs, aztán valahogy ritmust váltott az Albacomp, a ránk jellemző keménység pedig elmaradt a védekezésben. A mentális fáradtság biztos, hogy benne volt a játékosokban, sok minden van már a hátunk mögött. Pór Péter és a másodedzőnk, Dragan Alekszics is jelezte viszont a másnapi átmozgató edzésen, hogy tíz hónap munkája van bennünk, a koronát erre most lehetne feltenni, ezt mindenkinek át kell gondolnia. Szó sem lehet arról, hogy spóroljunk az erőnkkel, de nem is hiszem, hogy bármelyik játékos esetén egy meccsnél tovább tart a rövidzárlat. Mindenki odateszi magát Fehérváron, ne gondolja senki, hogy le van futva a döntő."

Ha a Szolnoki Olaj első akar lenni a bajnokságban, elsőnek kell lennie abban is, hogy Dzunicsék otthonában nyerni tud, ami már csak azért sem könnyű, mert bajnoki meccsen legutóbb a 2009–2010-es évad 13. fordulójában, 2010 januárjában szenvedtek vereséget Simon Balázsék – a Kaposvár nyert az Alba Regia Sportcentrumban 85–83-ra.

Simon az fmh.hu-nak elmondta: az első találkozóhoz hasonló mérkőzésre számít, amelyen ismét kiemelkedő szerepet kaphat a lepattanókért folytatott harc.

„Véleményem szerint ahogy a második félidőben dobott a Szolnok, úgy valószínűleg többet nem fog. Kulcskérdés lehet a lepattanók szedése, amely szorosan összefügg a defenzív munkával, így ez alapozhatja meg a győzelmünket. Sok dobást kihagytak Báderék, a lecsorgó labdákat pedig sikerült megkaparintanunk" – nyilatkozta.

„Igyekszünk hazai veretlenségünket megtartani. Amennyiben hasonló szellemben és akarattal játszunk, és mindehhez még párosul a hatékony támadó- és védőjátékunk, akkor nem lehet gond" – tette hozzá.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a férfi kosárlabda-bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik