Vranjes kihívása: fiatalabb kerettel az Eb-n, mint Dujsebajev!

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2018.01.11. 16:33
null
Lékai Máté világklasszis formát mutatott az őszi szezonban (Fotó: AFP)
A magyar férfi kézilabda-válogatott egymás után a harmadik olyan nagy tornájára készül, amelynek új szövetségi kapitánnyal vág neki. Ljubomir Vranjes számára nemes a kihívás: az elmúlt esztendők több vezéregyénisége nélkül, a széleken érdemi nemzetközi tapasztalat hiányában kell nekivágnia a csapatépítésnek, miközben már az első fordulóban az olimpiai bajnok Dánia vár rá.

A KÉNYSZERFIATALÍTÁS KORA

Fazekas Nándor, Gulyás Péter, Harsányi Gergely, Iváncsik Gergő, Nagy László, Zubai Szabolcs. Beszédes névsor. Ők azok, akik tavaly ott voltak a franciaországi világbajnokságon a férfiválogatottban – Iváncsik csak a bő keret tagjaként, pályára nem lépett –, az idén viszont már nem lesznek ott az Eb-n. A rutinos harcosok közül azóta Gulyás és Iváncsik már nem is játszik profiként, Fazekas, Nagy és Zubai visszavonult a válogatottól (pontosabban Fazekas már korábban, csak tavaly még „kisegítette” a csapatot visszatérőként). Az említettek közül csupán Harsányi maradt bevethető, a Tatabánya jobbszélsőjével azonban nem számol az új kapitány. A 36 éves játékos – aki elárulta, hogy az újságból tudta meg, hogy kimaradt a csapatból – maga is úgy fogalmazott, hogy el tudja fogadni Vranjes döntését. Fent említettek mellé még odavehetjük a korábban stabil kerettag Ilyés Ferencet és Nagy Kornélt. Utóbbira ugyan a szövetség tájékoztatása szerint számított volna a kapitány, ám – akárcsak egy évvel ezelőtt, második gyermeke születésekor – nem vállalta a szereplést.

A Telekom Veszprém kispadja mellett a magyar válogatott irányítását is kézbe vevő Ljubomir Vranjesnek tehát kikerülhetetlen generációváltást kell levezényelnie a nemzeti csapatnál. Míg Xavier Sabaté 18 fős keretének tavaly 28.94 év volt az átlagéletkora, Vranjesé idén 26.16 (szintén 18 főre vonatkoztatva). Érzékeltetésképp: ez még valamivel fiatalabb, mint Talant Dujsebajev két évvel ezelőtti Eb-kerete (26.19), ám nagy különbség, hogy amíg a kirgiz-spanyol tréner akkor több poszton önszántából határozott a fiatalítás mellett – és hozott ezáltal erősen megkérdőjelezhető döntéseket –, addig a svéd szakembernek gyakorlatilag nem maradt más választása. Igaz, Vranjes alighanem tisztában volt vele, mit vesz a nyakába: a kényszerhelyzet évek óta prognosztizálható volt, hiszen Mocsai Lajos kapitányságának vége felé rendre a mezőny egyik „legöregebb” keretével futott neki a válogatott a nagy eseményeknek.

Az éveken át meghatározó 1984-85-ös korosztályból mára Császár Gábor, Mikler Roland és Schuch Timuzsin maradt a válogatottban, illetve – közel 34 évesen – bekerült a honosított Vilovszki Uros, aki azonban korábban sohasem szerepelt nagy tornán.

Érdemes megemlíteni talán, hogy azok közül, akik Dujsebajev kezei alatt szerepeltek először nagy tornán, Bánhidi Bence, Bodó Richárd és Dzsamali Iman stabil alapember lett, Hornyák Péter tavaly nem volt ott a keretben, idén azonban jelentős szerep hárulhat rá a jobb szélen (erről mindjárt bővebben!). Faluvégi Rudolf a vállsérülése miatt kidőlt, Bartucz László, Gazdag Tibor és Pásztor Ákos neve ugyan a 28-as listán még ott volt, ám a kapitány Borsos Tamáshoz hasonlóan nem számít rájuk az Eb-n. A tavalyi vb-újoncok közül Juhász Ádám és Ligetvári Patrik stabilizálta a helyét a nemzeti csapatban.

Tor, az Eb juhászkutya kabalaállata Varasd 
óvárosában már várja a magyar szurkolókat is
Tor, az Eb juhászkutya kabalaállata Varasd óvárosában már várja a magyar szurkolókat is

KRITIKUS PONTOK

Aligha vitatható, hogy a visszavonuló játékosok közül Nagy László az, aki a legnehezebben pótolható egyéniség, hiszen amellett, hogy támadásban és védekezésben is extraklasszis teljesítményre volt képes, mindig valódi szellemi vezér volt a pályán és azon kívül egyaránt. Ugyanakkor a védelem oszlopának távozásánál is látványosabban hiányozhatnak az extra szélsőteljesítmények. Bár a legjobb válogatottak szélsőjátékától az elmúlt esztendőkben is rendre elmaradt nemzeti csapatunk, most a riválisokhoz képest minimális nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosainknak kell helytállniuk olyan klasszisokkal szemben, mint Lasse Svan, Hans Lindberg vagy Valero Rivera.

Míg az elmúlt évtizedben a jobbszélső pozícióért például Gulyás, Harsányi és Iváncsik Tamás harcolt – és volt, hogy áldozatul estek egy-egy keretszűkítésnél –, addig most a játékidő nagy részében borítékolhatóan Hornyák Péterre hárul a munkakör teljesítésének oroszlánrésze. A korábban Németországban, a TUSEM Essennél két évet légióskodó, 22 éves balatonfüredi szélső váltótársa a dabasi Országh Ádám lehet, aki – egyebek közt – a novemberi, Veszprém elleni bajnokin dobott négy akciógóljával hívhatta fel magára Vranjes figyelmét. A Svédország elleni második felkészülési találkozóból (29–31) kiindulva azonban elképzelhető, hogy Országh Ádámmal és a másik, nemzetközi szinten rutintalan szélsővel, a budakalászi Fekete Dáviddal csak tartalékként számol a kapitány, aki legalábbis utalt rá, hogy a szélsők és a beállók között várható rotáció (az Eb rajtjára csak 16 játékos nevezhető).

Utóbbi játékos egyébként hivatalosan a válogatott egyetlen balszélsője a keretben, ám az első opció a posztra biztosan Juhász Ádám lesz, aki Fekete és Bartók Donát után a csapat legfiatalabbja (Ligetvárival együtt mindannyian 21 évesek). A Tatabánya irányítója a tavalyi vb-n már bizonyította, hogy technikája és gyorsasága is alkalmassá teszi a nagy feladatokra. Eredeti posztján még Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás sérülése után sem sok lehetőségben bízhat, hiszen az ősszel világklasszis formát mutató Lékai Mátét, illetve Császár Gábort nehéz lenne maga mögé utasítania a rangsorban, ám a szélen alapember lehet.

AZ ELSŐ NAGY TORNÁJUK LESZ

Bartók Donát (jobbátlövő, TBV Lemgo – német, 21 éves), Borbély Ádám (kapus, Wisla Plock – lengyel, 22), Fekete Dávid (balszélső, Budakalász, 21), Országh Ádám (jobbszélső, Dabas, 28), Vilovszki Uros (beálló, Székelyudvarhelyi KC – romániai, 33)

A szélsőteljesítmények mellett a másik kritikus kérdés, ami meghatározhatja a magyar válogatott Eb-teljesítményét, a védekezés színvonala. Vranjes teljesen más stílust képvisel, mint amit elődje, Xavier Sabaté. A svéd edző a Veszprém esetében a tavasz közepére jósolta, hogy játékfilozófiáját nagyrészt elsajátítják játékosai, ehhez képest a válogatottnál két és fél hét, illetve két felkészülési mérkőzés jutott arra, hogy a maga képére formálja a csapatot. Nagy pótlása hármas védőként kritikus pont, de ahogy Vranjes hangsúlyozta, az ő szerepét három-négy játékos tudja csak átvenni a csapaton belül. Leginkább az a kérdés, hogy kik azok, akik – legalább a meccs nagy részében – támadásban és védekezésben is egyaránt terhelhetőek. A jövő szempontjából is kulcsfontosságú, hogy az inkább védekező (Schuch Timuzsin, Ligetvári Patrik), illetve a főként támadásban hasznos (Balogh Zsolt, Császár Gábor, Dzsamali Iman) játékosok között hogyan található meg az egyensúly.

A LÖVŐERŐBEN BÍZHATUNK

A szélsők helytállása, illetve a gyakori labdaszerzések azért is lennének fontosak, mert nagyon úgy néz ki, lövőerőben jól áll a csapat. A svédek otthonában kétszer is 29 gólig jutni nem rossz teljesítmény, ám a lövőpotenciál akkor ér valamit, ha színes, változatos akciókat tud bemutatni a csapat. A helyzetet persze nehezíti, hogy az olimpiai bajnok Dániával és a mindig erős Spanyolországgal kezdünk, de nehéz elképzelni, hogy a balátlövőben bevethető Bodó Richárd és Dzsamali Iman, illetve a másik oldalon rendelkezésre álló Balogh Zsolt, Bartók Donát és Ancsin Gábor egyszerre mondjon csődöt, és ne lenne legalább egyikükben benne egy meccsen 5-6 gól. A két szegedi lövő, Bodó és Balogh svédek ellen mutatott formája azért is biztató, mert a gólok mellett mindketten jók a klubtárs, Bánhidi Bence vagy akár a másik két beálló, Szöllősi Szabolcs és Vilovszki Uros kiszolgálásában.

Végezetül ejtsünk szót a kapusokról is, mert ahogy mindig, adott napi formájukon pontok múlhatnak. Nem kétséges, hogy ebben a felállásban Mikler Rolandra nagy nyomás nehezedik, míg a szezon előtt a Wisla Plockhoz szerződő Borbély Ádám – Bartók, Császár és Vilovszki mellett a negyedik légiós – nagy lehetőséget kaphat a bizonyításra, hogy olykor-olykor kitörjön kapustársa árnyékából.

A pénteki rajtig a magyar válogatott csoportellenfeleivel és az Európa-bajnokság további résztvevőivel, erőviszonyaival is foglalkozunk egy külön cikkünkben.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ:FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
Mindegyik csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv:M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv:M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik